Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.04.2018. u 09:24

Irska, Njemačka i Sjeverna Amerika i dalje uspješno prodaju “američki san”

U susret Prazniku rada koji se proslavlja u fokus dolazi novi problem. Dok se posljednjih godina u Hrvatskoj u ovo doba godine govorilo o nedostatku radnih mjesta, naročito za mlade, sada više nitko ne može sakriti da su se mladi u potrazi za poslom iselili pa je na tržištu u Hrvatskoj veći nedostatak radne snage nego ikad.

Hrvatska ekonomska emigracija 21. stoljeća inspirirana je i dojmom da je tuđa trava uvijek zelenija, ali ponajviše činjenicom da mlade generacije ne žele više živjeti u zemlji bez mogućnosti, kakvom doživljavaju Hrvatsku. Radije će raditi u Irskoj, Njemačkoj ili Kanadi kao konobari ili sobarice i živjeti daleko ispod standarda u kojem su živjeli u Hrvatskoj bez posla nego ostati doma i čekati prigodno zaposlenje u struci ili pak raditi za prosječnu plaću.

To na prvu izgleda kao apsurd, ali je daleko od njega jer ekonomija nikada nije bila čista matematika, već je u njoj puno i psihologije. Društva i ekonomije poput Irske i Njemačke, a naročito Sjeverne Amerike i dalje prodaju “američki san”, odnosno nadu da, ako si vrijedan, uporan i kvalitetan, možeš postići visoki standard pa se čak i obogatiti. Zato mladi rado prihvaćaju rizik da ostanu konobari s diplomom cijelog života, ako im se nudi barem 10 posto šanse da realiziraju svoje snove.

Hrvatska je tu nadu u mladim generacijama ubila servirajući im birokratske nonsense poput ovog da nam nedostaje dvije tisuće liječnika, a mi ih 82 držimo na Zavodu na zapošljavanje zbog sporog raspisivanja natječaja za staž, ili priča o zapošljavanju ‘preko veze’. To su nove generacije koje svijet vide bez granica, mobilnost im nije prepreka, ne žele se ograničavati na jedno radno mjesto, pa čak ni jednu struku cijelog života i vide poslovni život kao polugu za istraživanje vlastitih mogućnosti. Ambicije te generacije ne mogu se ukrotiti ni zatomiti. Prije nego što tržište rada u Hrvatskoj ostane bez zaposlenika, nužno se osvrnuti oko sebe i vidjeti da smo otok starog sustava razmišljanja, s kojeg se bježi u svijet koji se stubokom promijenio.

Ključne riječi

Komentara 9

OO
onako_ovlaš
14:25 30.04.2018.

izdanja u vlasništvu Styrie imaju najfrekventniju upotrebu riječi koje označavaju egzodus,iseljavanje,odlazak,onda slijedi Index, e sad tko tu što loži nije izvjesno,bar na prvi pogled,možda je styria kuća na hibridni pogon,bumo videli

DU
Deleted user
11:53 30.04.2018.

Tako je to kad se nije provela lustracija nego pustilo da crvena žgadija pregrupirana u dva krila nastavi uništavati moralno i materijalno zemlju...

GU
Gustirna
13:16 30.04.2018.

Kada ste vec navali sa tim pisanjem o bjezanju vani dajte objavite i glasacku struktutu odosa i ostasa....jer vec je poznato da crveni bas i nisu bez posla...na proracunu ili strukturama moci i medijima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije