Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Lud, zbunjen, normalan! SDP predlaže ukidanje tržišne ekonomije u turizmu

Moj obol prijedlozima SDP-a bio bi u dodatnim regulatornim pravilima: domaći turisti smiju na more samo u određenom razdoblju godine, strani turisti ne smiju u Hrvatsku ako svaki u novčaniku nema 500 eura i sl.
29. srpnja 2019. u 11:36 66 komentara 6515 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ovih je dana u hrvatskoj javnosti premalo prostora i premalo pažnje dobila nova ideja za rješavanje gorućih problema hrvatskoga turizma. Premalo kažem zato što ne samo da je to nova ideja, nego je i jedinstvena u svijetu tržišne ekonomije kojemu valjda i Hrvatska teži, unikatna ideja, takva da bi zavrijedila i nominaciju za Nobelovu nagradu iz ekonomije! Jer bi takvu unikatnu ideju mogli izvoziti van, izvoziti domaću pamet, i tako dodatno podebljati domaći BDP. To više što ideja dolazi od mlade osobe imenom i prezimenom Sanja Radolović, doktorice ekonomskih znanosti s pulskog sveučilišta, predavačice poduzetništva na tom sveučilištu, usto šefice pulskog SDP-a te možda buduće ministrice turizma u nekoj budućoj vladi SDP-a. Sve ovo nabrojeno valjda je dovoljno da svi naćulimo uši o čemu je riječ.

LJETNI OPTIMIZAM Brojenje turista postaje nacionalni sport i nacionalna frustracija

I tako je mlada ekonomska zvijezda SDP-a, uz potporu stranačkog ekonomskog maga Branka Grčića, hrvatskom općinstvu predočila ideje kako riješiti probleme u hrvatskom turizmu.

Njezin plan u najkraćim crtama glasi ovako: smanjiti PDV i povećati plaće u turizmu, ograničiti broj smještajnih jedinica po iznajmljivaču, ograničiti cijene apartmana, stati na kraj apartmanizaciji na štetu domicilnog stanovništva...

Ili drugim riječima rečeno, ona predlaže ukidanje tržišnih pravila, ukidanje tržišne ekonomije, povratak u debeli socijalizam, u kojemu će država, odnosno centralni komitet partije određivati koliko pojedini iznajmljivač smije imati smještajnih jedinica, po kojim cijenama će iznajmljivati, kolike će plaće isplaćivati…

Budući da su ovo ideje za javnu raspravu, moj obol toj raspravi i ovim prijedlozima bio bi u dodatnim regulatornim pravilima za sve turiste. I to ovako: domaći turisti smiju na more samo u određenom razdoblju godine, da ne prave prevelike gužve domicilnom stanovništvu; domaći turisti smiju doći na more samo ako im je popunjen kapacitet automobila s pet osoba u njemu; dolasci autobusima su zabranjeni; strani turisti ne smiju u Hrvatsku ako svaki u novčaniku nema minimalno 500 eura; strani turisti ne smiju u Hrvatsku ako u prtljažniku imaju namirnice stranog porijekla; strani turisti ne smiju u Hrvatsku ako ih u automobilu ima manje od tri osobe… I ima tu još mnogo mašte koja može učiniti svašta našem turizmu, oploditi ga, riješiti muka

unosan posao Iznajmljuju apartmane i hotele: Poznati Hrvati krcati turistima, cijene i do 200 eura po noćenju

Smiješno vam je sve ovo? Može biti smiješno! No zapravo je jako žalosno, ako ne i jako opasno! Jer najjača oporbena stranka, sa svojim najjačim ekonomskim magom kao podrškom, u osobi koja je doktor znanosti iz ekonomije i predaje poduzetništvo, predlaže stranački program koji je totalno kontra poduzetništva! Lud, zbunjen, normalan! Ili SDP ide s ovakvim prijedlozima van, potiho želeći da uopće ne dođe na vlast?

Ili možda kalkuliraju s teškim populizmom, pa ćemo sad ovo prodati narodnoj masi, samo da dođemo na vlast, a kad dođemo na vlast to ćemo sve zaboraviti? Ili će doista tako nešto provesti? Kako god, ovo je jedan od najžešćih političkih debilizama koji smo čuli u posljednje vrijeme!

Kad će konačno ekipa shvatiti da je tržište ono koje će sve regulirati, a da država samo treba dati što jednostavniji i efikasniji okvir poslovanja za sve pod jednakim uvjetima?

Meni je još shvatljivo da Branko Grčić ima problema sa socijalizmom u ekonomiji, ipak je to stari kadar.

Na kraju, „proslavio“ se kao ministar gospodarstva Zorana Milanovića.

Ilustracija TURIZAM Hrvatski otoci sve popularniji: Većina ima rast dolazaka i noćenja, samo tri bilježe pad

Ali da mlada osoba poput Sanje Radolović bude opterećena socijalističkim rješenjima u ekonomiji, pri čemu nije jedina, to je već jako zabrinjavajuće! Kako je uopće onda i mogla završiti ekonomiju i doktorirati iz nje i još predaje poduzetništvo, a ideje su joj izrazito antiekonomske i protutržišne?

To su isti oni ekonomisti i doktori ekonomije koji nam već godinama prodaju svoju maglu, kao i sad, poput nekih predsjedničkih kandidata, koji nam prodaju populističke priče da ne smijemo uvoditi euro, da moramo ostaviti kunu, da ćemo inače izgubiti suverenitet, državu, naciju

Po čemu se razlikuju ovi lijevi i desni prodavači magle? Baš ni po čemu, svaki sa svoje strane dobrom dijelu neukog naroda prodaje svoju maglu koja nema veze sa stvarnim životom i stvarnim činjenicama.

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru POREZNO RASTEREĆENJE Stopa PDV-a u turizmu smanjuje se na 13 posto

Naš turizam ima problema, ali ti se problemi neće riješiti debelim dodatnim uplitanjem države i ograničavanjima u poslovanju. Sve će to riješiti tržište, samo ga treba pustiti da funkcionira slobodno. Kao što će i uvođenje eura samo doprinijeti razvoju našeg turizma i države općenito. Sve drugo samo su šuplje priče koje slušamo već godinama, čiji autori stalno imaju svoj podmladak!

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • riise:

  Kolege iz sdpea su dobre kada treba kritizirati poteze vladajućih...ali tek kad ponude neka svoja rješenja (vrlo rijetko) onda se tek vidi koliko su lošiji...

 • PainKiller:

  A što je Socikal Demokratska Partija nego sovijalistička stranka i čemu čuđenje njihovim socijalističkim idejama i težnji povratka istom?

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Sljedeći prijedlog drugarice Radolović je da svi turisti koji pokažu člansku iskaznicu njezine srpske demoralne partije imaju 10 % popusta.