Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Liječnici ne smiju postati niža srednja klasa

U dvije godine broj ukupno zaposlenih u zdravstvu narastao je za 2254 radnika.
11. rujna 2019. u 17:30 2 komentara 1090 prikaza
Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Doktori, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici izborili su se, čini se, za malu povišicu. Za svoj rad dobit će dodatnih četiri posto povišice u odnosu na sve zaposlenike zdravstva, među kojima su i oni, ali i čistačice, tajnice, računovođe i administratori, koji će dobiti povišicu od tri posto.

Renata Čulinović Čaić 'Definitivno sam razočarana' HLS nije zadovoljan Kujundžićevom ponudom: 'Gorući problem liječnika još uvijek nije riješen'

To će porezne obveznike koštati oko 395 milijuna kuna, a ni doktori ni medicinske sestre neće biti jako zadovoljni povišicom od samo 300 do 600 kuna mjesečno. Liječnici, medicinske sestre i svi zdravstveni radnici rade izuzetno odgovoran posao i ne bi smjeli biti opterećeni brigom o računima ili svedeni na nižu srednju klasu jer to nisu nigdje u Europskoj uniji.

U bilo kojoj drugoj zemlji u EU, kamo mogu otići raditi bez velikih prepreka, mogu zaraditi dvostruko veću plaću nego u Hrvatskoj, što je i razlog zašto su Bugarska i Rumunjska bile prisiljene preko noći povećati plaće zdravstvenim radnicima ne 4 posto, već osjetnijih od 25 do 50 posto. Hrvatska će morati napraviti isto, ali da bi stvorila prostor za to, morat će konačno preispitati ekonomsku logiku našeg zdravstvenog sustava.

Zdravstvo je u Hrvatskoj potpuno neefikasno, što dokazuju i grube brojke koje kažu da se godišnje potroši više od 21 milijarda kuna, odnosno više od 14.000 kuna po svakom zaposlenom u Hrvatskoj, a građani nemaju dojam da su za uloženo dobili dovoljno, niti zaposleni u tom sustavu imaju osjećaj da su dobro plaćeni.

I dok sindikati upozoravaju da sustav ne funkcionira i da je liječnika i medicinskih sestara premalo, u dvije godine ukupan broj zaposlenika zdravstvenog sustava narastao je za 2254 zaposlenika. Podaci su to s kraja lipnja objavljeni u statistici Ministarstva uprave temeljenoj na Centralnom obračunu plaća, što znači da su točni.

Koga je to država zapošljavala? Medicinske sestre i doktore ili možda administraciju?

Milan Kujundžić HOĆE LI POSTIĆI DOGOVOR? Vlada ponudila 7 posto povišice zdravstvu: 'Vlada više od toga ne može'

Odgovor ne znamo jer iz tih podataka nije vidljiv, ali može se pretpostaviti da je veći dio rasta broja zaposlenih otišao u korist nepotrebne administracije. Birokrati su još jednom pojeli budžet koji se mogao iskoristiti za povećanje plaća, a tako se više ne može nastaviti.

Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
1 / 16
Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • pežo:

    u ovoj državi je srednja klasa nestala 90-tih - imamo tajkune i sirotinju

  • Deleted user:

    Krivo po običaju. Liječnicu vani zarađuju 4-8 puta veće plaće nego u Hrvatskoj. U Rumunjskoj i Bugarskoj su iste rasle 200%. Sve u svrhu opravdavanja novoobećanih mrvica od 3+4%, što je - ništa. Istraživačko novinarstvo...