Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poljski nobelovac

Lech Wałęsa mogao bi ostati bez Nobela zbog homofobnih izjava

'Lech Walesa at his office in Gdansk. Interviewed by The Times newspaper. Pictures of him talking to school children, he refuses to pose for pictures. During the clash in December 1970 between the wor
'Chris Harris/NI Syndication/PIXSELL'
25.03.2013.
u 19:00

Poznajem homoseksualce, sigurno sam bio prijatelj s njih više od jednog, no u mom svijetu, u skladu s nekim staromodnim standardima, ne govori se o tim stvarima. Smatram ih privatnima, kazao nam je nobelovac

Na pitanje kako komentira što se zbog diskriminirajućih izjava o “homoseksualnoj manjini koja ugrožava većinu” te da bi homoseksualci u parlamentu trebali sjediti “ne samo u posljednjem redu nego čak i dalje, iza zida”, izgovorenih u jednoj TV emisiji, u San Franciscu razmatra da se promijeni naziv ulice koja nosi njegovo ime, a čak postoje i inicijative da mu se preispita dodjela Nobelove nagrade za mir jer je kompromitirao priznanje, Lech Wałęsa odbija odgovoriti. Ali zato vođa pokreta Solidarnost, borac za radnička prava i rušitelj komunističkog režima osamdesetih godina u Poljskoj nadugo objašnjava što je pritom mislio i kako vidi buru koja se podigla – potpitanja nisu bila dopuštena – te kako doživljava svijet oko sebe. I dalje je tvrd sugovornik, možda i više nego prije i nimalo se ne ispričava. I dalje zna o sebi govoriti u trećem licu.

– Nedavno sam prosvjedovao protiv toga što se neproporcionalno velik fokus stavlja na stvari od drugorazrednog značaja. Možda sam se nespretno izrazio, novinarka me zatekla pitanjem i nisam se snašao, no moja je poruka bila sljedeća: gledamo li spolnu orijentaciju stanovništva, oni koji predstavljaju drugačije nego što je većina, po izbornom bi zakonu ostali izvan parlamenta, a ako i uđu, pripala bi im stražnja sjedala i to najvjerojatnije samo jedno. Svjesno sam to rekao, a sad interpretiraju moju izjavu kao da sam želim sagraditi geta i zidove. Ja, koji sam se cijeli život borio za slobodu, odjednom želim graditi zidove! Glupost. Kome što prigovaram? Zar me uopće briga tko s kim spava? Poznajem homoseksualce, sigurno sam bio prijatelj s njih više od jednog, no u mom svijetu, u skladu s nekim staromodnim standardima, ne govori se o tim stvarima. Smatram ih privatnima. I ne bi trebale biti ispisane na reklamama, a i sigurno ne isticane kao atribut potencijalnog parlamentarnog zastupnika – kaže Wałęsa.

Širenje mržnje

Većina političara u Poljskoj i u svijetu, kao i većina građana, smatra da su takve izjave nedopustive i da šire mržnju. Wałęsine riječi izravno su “udarile” zastupnika stranke Pokret Palikota, bivšeg vođu homoseksualnog pokreta u Poljskoj Roberta Biedrońa koji je kazao da se osjeća kao građanin drugog reda, na što Wałęsa odgovara: – Cijeli se život borim za prava većine. Možda je to zbog svega onoga što se događalo u komunizmu. U komunističkoj Poljskoj većina je bila pod udarom tadašnje ideologije. Tadašnja je propaganda nametala ideje koje nije podržavala većina, dok je vladajuća manjina, zbog službenog stava i službene ideologije, prisiljavala cijelu naciju da službeno prihvati slogane s kojima se većina nije slagala. A danas? Uostalom, demokracija je vladavina većine, naravno uz poštivanje prava manjina: sloboda govora, sloboda okupljanja, pravo na političko sudjelovanje. Međutim, omjer je esencijalan. I zaista nikada, nikada neću zastupati stav da manjini zaniječem bilo koje od spomenutih prava.

Zanimljivo, neprihvatljive Wałęsine izjave na neki način sliče prošlotjednim mučnim događajima u Hrvatskoj. Poljski institut Homo homini obavio je istraživanje kojim se pokazalo da se 39 posto Poljaka slaže s izjavama Lecha Wałęse.

– Rekao sam što mislim i pakao se odriješio. Pokušavaju me utišati, ucjenjuju me, prosvjeduju protiv mene. Moji su protivnici zadovoljni budući da sam im se sam, kao na pladnju, ponudio da me kritiziraju. Na nesreću, u politici više nisu važne vrijednosti, već koliko napadaš druge. Danas je desnim aktivistima važnije da oni koji su tradicionalno podržavali Wałęsu, sad ga kritiziraju. Nije ih ni najmanje briga što sam jedini koji se usudio javno reći ono što većina misli. I što imam hrabrosti. No ne želim nikoga ni vrijeđati, želim samo da se u demokraciji poštuju proporcije – ističe Wałęsa te katastrofično dodaje: – Zapadna civilizacija srlja prema samouništenju. Nije šala! Toliko apsurdni stavovi ponekad postanu dijelom političke korektnosti i potpuno nas zbune.

Pretjerao je

No poljski sociolog, bivši parlamentarac i šef hrvatsko-poljske parlamentarne skupine Pawel Śpiewak ipak ističe da istraživanje pokazuje da se većina Poljaka ne slaže s isključivanjem homoseksualaca.

– Wałęsa je pretjerao jer je upotrijebio riječi koje su većini Poljaka neprihvatljive – smatra sociolog Śpiewak. U javnosti Wałęsa ima imidž čovjeka koji je sve više i više samotan, a internet mu je “nadomjestak” za nekadašnje radničke skupove. Bivši poljski predsjednik sve češće pada u melankoliju. Stručnjaci kažu da bi Wałęsa, dugo vremena naviknut na ugodan i luksuzan život, što je i sam priznao, mogao osjetiti i financijske posljedice svojih izjava. Osim simboličkih posljedica, odnosno brisanja imena ulice u San Franciscu, Wałęsu bi mogla prestati pozivati sveučilišta i svjetske institucije. Osim predsjedničkom mirovinom, Wałęsa nastupima i govorima uzdržava sebe i pomaže svojoj brojnoj obitelji, za svaki govor izvan Poljske dobije 7000 eura i više, a otprilike 25.000 za predavanje. Doručak s nobelovcem i predsjednikom stoji 15.000 eura, a prava za film o legendi stajala su otprilike 750.000 eura. Iz Amerike je dobio oštru poruku zbog narušavanja političke ispravnosti: “zavirite u kalendar jer već je 2013. godina”. U SAD-u je, inače, dosad imao najviše nastupa i predavanja.

– Nitko neće pozivati Lecha Wałęsu da nastupi kao moralni autoritet nakon zadnjih izjava – predviđa potpredsjednik poljskog Sejma Jerzy Wenderlich. Uz političku štetu koju ne napravio svojoj zemlji, u čemu se slažu analitičari, njegove izjave podigle su buru i u njegovoj obitelji. Riječi legendarnog vođe Solidarnosti osudio je i njegov sin, zastupnik u Europskom parlamentu Jarosław Wałęsa.

– Izrečene su riječi koje se nisu smjele izreći. Živimo u drukčijem svijetu, a kako se on borio za slobodu, tako se danas mi borimo za ravnopravnost – rekao je Wałęsin sin i najavio obiteljsku raspravu o homoseksualcima. No koliko je to realno, možda je najbolje izrekao sam nobelovac: – Nitko ne može upravljati Wałęsom i nitko ne može kupiti Wałęsu!

>>Wałęsa: Homoseksualci bi u parlamentu trebali sjediti iza zida

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije