Naslovnica Premium Kolumne

Kraj rastu cijena stanova treba očekivati za šest-sedam godina

Hrvatska, dakako, ima svoje specifičnosti, ali ni u njoj ne treba očekivati kraj rastu cijena stanova sve dok se on ne pojavi u Americi i u Njemačkoj, a to bi trebalo biti za šest-sedam godina.
15. kolovoza 2019. u 18:22 12 komentara 4602 prikaza
09.10.2014., Zagreb - Usprkos velikom broju neprodanih novih stanova, izgradnja novog POS kompleka stambenih zgrada u Zaprudju je u punom jeku. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Za jedan jedini četvorni metar novog stana u Zagrebu treba dati dvije i pol do tri zagrebačke prosječne neto plaće, a za mali rabljeni stan sagrađen 50-ih godina prošlog stoljeća čak desetak zagrebačkih prosječnih godišnjih neto plaća.

stan Ugovori s 12 banaka Prijave za stambene kredite od 10. rujna. Provjerite kolike su kamate

To je nesumnjivo previše. I brzina rasta cijena stanova zabrinjava i promatrače i analitičare, mnogi strahuju da je posrijedi financijski „mjehur“ kojemu prijeti „ispuhivanje“, kada će svi koji su stanove kupili u zadnje vrijeme pretrpjeti goleme gubitke na kapitalu, možda i 20 posto uloženog. To će pak građane navesti na suzdržavanje od potrošnje i izazvati ono što nazivamo recesijom, sa svim pogubnim posljedicama – padom javnih prihoda, otkazima, nižim plaćama i još manjom potrošnjom...

Izgradnja u Podbrežju | Autor : Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Međutim, i u novim i u rabljenim stanovima oglašenima na prodaju unatoč njihovoj paprenoj cijeni začas se na prozorima pojave svjetlo, cvijeće i zavjese, dokazi da ih je netko kupio i da u njima stanuje. Kako to?

U Hrvatskoj, nažalost, osim zabrinutosti i nerijetko zgražanja, nemamo analiza koje bi aktualni rast cijena stanova stavile u kontekst povijesnog iskustva i aktualnog stanja ekonomije. No, takve analize srećom postoje za naše blisko okruženje, a one daju naslutiti da je nekretninski „balon“ i u Hrvatskoj daleko od „rasprskavanja“.

Andrej Plenković, Angela Merkel USPORAVANJE Ispuhala se njemačka ekonomija: Nova recesija bi za Hrvatsku bila pogubna

Naime, prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja globalne konzultantske i revizorske kuće Deloitte („2019 Commercial Real Estate Outlook“), čak 97 posto anketiranih ulagača u komercijalne nekretnine u idućih 18 mjeseci namjerava povećati svoja ulaganja. Za nas u Hrvatskoj manje je važno da svoje investicije u nekretnine 13 posto planiraju povećati ispitanici iz Sjedinjenih Država, ali za isti postotak to namjeravaju i njemački ulagači i upravitelji mirovinskih, hedge i privatnih investicijskih fondova.

Izgradnja u Podbrežju | Autor : Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Sve to zbiva se unatoč sve većem strahu od nadolazeće globalne recesije, trgovinskih i valutnih ratova, prezaduženosti država i građana, Brexita, riskantnih poteza vodećih centralnih banaka, starenja stanovništva i sličnih nedaća. Kako to? Zašto investitori ipak jurišaju na nekretnine i dižu im tržišne cijene?

U SAD-u, gdje je prinos na 10-godišnje državne obveznice dva posto, a prosječna cijena dionica iz indeksa S&P500 22 puta veća od njihove prosječne dobiti, „nekretnine su jedan od rijetkih sektora koji nude zdravu kombinaciju dohotka i rasta, koja se može financirati jeftinim kapitalom da bi u duljem roku osigurala atraktivne ukupne povrate“, piše američki analitičar nekretninskih fondova Jussi Askola (seekingalpha.com od 10. kolovoza).

VLADA PESIMIZAM Ekonomisti upozoravaju da Njemačkoj prijeti nova recesija

Osim toga, dva prethodna tržišna ciklusa rasta cijena nekretnina u SAD-u trajala su po 18 godina, a aktualni traje „tek“ 11 godina. I fundamentalni pokazatelji su povoljni: rast ekonomije se nastavlja, cijene najma blago rastu, nekretnine slobodne za najam sve je teže naći.

Hrvatska, dakako, ima svoje specifičnosti, ali ni u njoj ne treba očekivati kraj rastu cijena stanova sve dok se on ne pojavi u Americi i u Njemačkoj, a to bi trebalo biti za šest-sedam godina.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Totalno krivo. Uskoro dolazi globalna recesija. Cijena zlata to najavljuje. Za godinu dana cijena kvadrata će pasti i 30%, a za 3 god. i preko 50%. bit će gašenja firmi, otpuštanja, i stanova na bagatelu. Onaj koji ima zlato i ... prikaži još! gotovinu, dobro će proći.

 • dr dragon:

  Moj prijedlog bi bio ,,debelo oporezivati samo drugu nekretninu" - taj potez bi drastično smanjio cijenu nekretnina jer vlasnici drže preveliku cijenu i stanovi zjape prazni i čekaju bedalu koja ce zagrist mamac i robovat cjeli život toj nekretnini

 • sudrana:

  treba čim više subvecionirati turizam recimo sa nižim pdv-om i sve fokusirati na turizam pa dok dođe recesija da kriza bude čim veća....