Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2017. u 08:30

U bolnici u kojoj je umro hrvatski literarni avangardist predstavljen je posljednji Brownov roman “Origin”

Što to povezuje autora svjetskih bestselera kakvi su “Da Vincijev kod” i “Inferno” Dana Browna i hrvatskog književnika Janka Polića Kamova koji niti u hrvatskoj književnosti nije zauzeo mjesto kakvo zaslužuje?

Dan Brown do sada je prodao 200 milijuna primjeraka svojih trilera inspiriranih religijskim tajnama i tabuima i likovnom umjetnošću u najširem značenju te riječi. Ima 53 godine, suprugu i sina i nedavno je objavio peti roman iz niza o profesoru simbologije Robertu Langdonu nazvan “Origin” i predstavio ga baš u Barceloni, gradu u kojem se odvijaju najbitnije scene tog romana koji je samo u Španjolskoj tiskan u izglednih 800.000 primjeraka (na kastiljanskom i katalonskom jeziku). Janko Polić Kamov hrvatski je književnik s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, nezamjenjivi literarni avangardist svjetskog formata, čije je remek-djelo, roman “Isušena kaljuža” na objavljivanje čekao čak pola stoljeća!? Sudbina je htjela da se prošlog tjedna i to baš u Barceloni metaforički isprepletu Kamov i Brown i to u impresivnom kompleksu negdašnje bolnice de la Santa Creu i Sant Pau (bolnica sv. Križa i sv. Pavla) u četvrti El Guinardo, u blizini i danas nedovršene Gaudijeve Sagrade Familie, valjda najmaštovitije crkve koja postoji na ovoj Zemlji. U toj je bolnici koja se odnedavno nalazi i pod zaštitom UNESCO-a, a koja je veličanstveni rad arhitekta Lluisa Domenecha i Montanera, pod do danas nerazjašnjenim okolnostima umro nesretni Janko Polić Kamov u kolovozu 1910.

Pokopan je bez imena na javnom groblju u Barceloni, no lani mu je u parku barcelonske bolnice otkriven spomenik, rad akademskog kipara Zvonimira Kamenara. E baš u tom negdašnjem bolničkom kompleksu koji danas služi u turističke i kulturne svrhe (u rasponu od biblioteke do izložbenih aktivnosti) dvadesetak najvećih svjetskih izdavača organiziralo je tulum u povodu objavljivanja “Origina”, romana koji opasno korespondira s uzavrelom političkom situacijom u Kataloniji, Španjolskoj i Europi. U ime hrvatskog izdavača koji će “Origin” objaviti uoči Interlibera, u Barceloni je bila urednica Sandra Ukalović koja je prije pet godina ispratila i svjetsku promociju “Inferna” u samom srcu renesansne Firenze, u Palazzo Vecchio uz sudjelovanje tadašnjeg gradonačelnika Firenze Mattea Renzija (i kasnijeg talijanskog premijera). Svjetsko lansiranje “Origina” bilo je u znaku marketinškog slogana Barcelona je ključ, koje se može shvatiti dvojako, jer baš u trenutku kada se 315 uzvanika okupljalo u vrtu negdašnje bolnice arhitektonski ukrašene poput svadbene torte, po najvećoj aveniji Barcelone nazvanoj Diagonal valjala se miroljubiva masa od 200.000 ljudi koji su protestirali za katalonsku neovisnost od Kraljevine Španjolske na čijem su čelu oholi Bourboni, kojima je Dan Brown također posvetio neke iznimno bitne stranice svog novog romana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije