Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatne godine HRT-a

Kako se dočekivala Nova godina nekad, a kako sad

nova godina hrt
Foto: HRT
1/7
18.12.2013.
u 10:43

Novogodišnji program i prije pedesetak godina izazivao je podijeljena mišljenja. Dijelu gledatelja bio je zabavan, a našla bi se i šačica onih koji su uvijek imali pokoju zamjerku.

Novogodišnji program i prije pedesetak godina izazivao je podijeljena mišljenja. Dijelu gledatelja bio je zabavan, a našla bi se i šačica onih koji su uvijek imali pokoju zamjerku.

Netko bi buncek, a netko pajceka

Jedno je sigurno, novogodišnji doček uz tadašnju televiziju Zagreb bio je raznovrsniji i šarolikiji, a to su nam posvjedočila i televizijska imena koja su tih godina sudjelovala u kreiranju programa. Saša Zalepugin bio je urednik Zabavnog programa Televizije Zagreb od 1971. do 1973. godine i danas se živo sjeća televizijskih priprema za Silvestrovo koje su započinjale nekoliko mjeseci prije.

– To je bio jako zahtjevan posao i scenariju za novogodišnji program posvećivalo se puno pažnje, a plesači, pjevači i ostali sudionici programa isto su se tako angažirali puno prije same Nove godine – priča Zalepugin. Dok je uređivačka palica bila u njegovoj ruci, inzistirao je na tome da sadržaj bude po mjeri prosječnog gledatelja.

– Znate kako to ide, netko bi buncek, a netko bi pajceka jeo tu večer, netko bi slušao zabavnu, a netko narodnu glazbu i onda treba naći pravu mjeru i uskladiti sve to – objašnjava bivši urednik i voditelj te otkriva princip po kojem se u njegovo vrijeme, koji mnogi nazivaju i zlatnim dobom HTV-a, slagao novogodišnji program.

– Imali smo troslojnu šprancu, prvi sloj je bila prigodna glazba koja se počinjala emitirati u osam sati navečer. Drugi sloj tog programa bio je humor koji se scenaristički pomno kreirao, a treći sloj bio je namijenjen plesu, počinjao je poslije ponoći i trajao do dva ujutro – objašnjava Zalepugin. Kako bi većina gledatelja bila zadovoljna, u programu je bio red pjesme, plesa, baleta, šale, ozbiljne glazbe...

Drugi program je i 70-ih bio rezerviran za filmove, a taj običaj na televiziji se njeguje i danas. Ipak, današnji televizijski humor teško se može mjeriti s onim iz tog vremena, a nedostaje nam i kreativnih ideja i autorskog potpisa u emisijama, što je prije bila ustaljena forma.

– Anton Marti i Milan Grgić osmislili su odlične programe koji su bili dominantniji u odnosu na novogodišnje programe televizije Beograd i drugih susjednih zemalja – tvrdi Miroslav Lilić, dugogodišnji i legendarni televizijski urednik i voditelj. Iako tehnika u vrijeme Lilićeva i Zalepuginova uređivanja nije bila na razini na kojoj je danas, svejedno su se trudili biti ukorak sa sadržajem susjeda i snalazili su se na razne načine kako bi gledateljima prenijeli novogodišnju atmosferu iz Austrije ili Njemačke.

– Jedne godine, kada je program vodila Nela Eržišnik, palo mi je na pamet kako bi se Nela iz našeg studija mogla uključivati u, recimo, Nizozemsku i Njemačku ili u Beč tako da gledatelji vide kako se tamo dočekuje Nova. Danas takva ideja nije teško izvediva, ali u 70-ima je bila jer tehnologija nije bila tako napredna pa smo Nelu preko zemaljskih kanala uključivali u Beč i prenosili atmosferu odande. Sjećam se da je taj koncept bio dosta hvaljen kasnije – prisjetio se Zalepugin. Dodao je kako su voditelji bili aktivno angažirani u cijelom programu te su pjevali i plesali zajedno s ostalim izvođačima.

Kako je tada Televizija Zagreb bila povezana s ostalim televizijskim centrima u Jugoslaviji, na neki su način svi jedni od drugih uzimali najbolji dio novogodišnjeg programa i na samu Novu godinu gledatelji su imali priliku gledati reprize novogodišnjeg programa iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva... Lilić kaže da mu je nejasno zašto HTV u današnje vrijeme gledateljima ne pokaže kako europske prijestolnice dočekuju Novu.

– Mislim da bi trebali odabrati deset europskih gradova i na samu Novu godinu prikazati kako je tamo bilo na Silvestrovo – kaže Lilić.

U glazbenom dijelu programa uvijek su se angažirale najpopularnije zvijezde, radili su se specijali serija i najgledanijih emisija, ali su se osmišljavali i posebni humoristični skečevi.

– Dok sam ja bio glavni urednik, imali smo tri godine zaredom dio u novogodišnjem programu u kojem smo se zezali s nekim povijesnim događajima, bilo je dosta smijeha tada. Za tu večer radilo se i specijalno izdanje “Kviskoteke”. Mislim da bi sada bilo dobro prepustiti, recimo, Vinku Brešanu da osmisli nekakav humoristični scenarij – govori Miroslav Lilić.

S njim se slaže i Zalepugin, govori kako je danas teško osmisliti autorsku humorističnu emisiju.

–Formula u kojoj se u novogodišnjem programu prikazuju ponajbolje emisije iskušana je formula koja funkcionira – zaključio je Zalepugin.

Krajem osamdesetih u programu su svoje mjesto našli i specijali tada popularnih serija poput “Pozorišta u kući” koje je 1987. godine pokazalo kako se Nova godina dočekivala krajem 70-ih. Takav princip je aktualan i u današnje vrijeme, samo su “Pozorište u kući” zamijenile serije poput “Stipe u gostima” i “Odmori se, zaslužio si”.

Seve i Mlikota kao kuhari

Nastup u televizijskom programu bio je rezerviran za najveće zvijezde i rijetko su odbijali nastupiti - na snimanju programa ne bi se pojavili samo kad bi ih u tome spriječile vremenske neprilike.

Bio je to, kaže priča, i slučaj s Matom Mišom Kovačem koji je 1987. godine propustio snimanje jer mu zbog velike magle nije poletio zrakoplov s osječkog aerodroma. Desetak godina poslije na zvjezdane pozicije popeli su se Severina i Vedran Mlikota. U njihovu društvu gledatelji su ispratili 2002. godinu. Pjevačica i glumac bili su specijalni gosti tada gledane emisije “Kruške i jabuke” u kojoj su pokazali svoje kulinarsko umijeće.Severina je uvjeravala gledatelje kako pomno zapisuje sve recepte u jednu bilježnicu, a Mlikota je tijekom emisije ogulio dvije mrkve i pokazao koje su njegove kuharske sposobnosti.

Ove godine na HTV-u nas tradicionalno očekuje specijalno izdanje “Plesa sa zvijezdama” uz glazbene nastupe popularnih pjevača i, naravno, posebna izdanja emisija koje su se pokazale najuspješnijima.

Komentara 1

M3
Miške 3
07:06 22.12.2013.

Onda nije bilo toliko kamenjara na TV, politici i javnom životu. To nas je odvuklo na dno Balkana; Mlikote, Zagvozdi, Zmijevci, Vinjani...ojkanje, tuljenje, glumatanje, foliranje, drpanje. I onda se čudite da smo izgubili sve prijateljske zemlje u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije