Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kada laž postane alternativna činjenica

Laži su oduvijek bile fiziološki element propagande, ali sada su iz tračnica iskočili svi parametri. Gotovo da nema političara koji ne kaže glupost i ostane živ
12. rujna 2020. u 16:33 3 komentara 2119 prikaza
President Trump and First Lady Melina at Flight 93 Memorial
Foto: ARCHIE CARPENTER/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Da je Donald Trump izrekao laž, više nije vijest, kao što nije vijest da je pas ugrizao čovjeka. Trump jednostavno nije sposoban kazati istinu, a to više i ne krije, već tu činjenicu pretvara u svoju vrlinu. “Nisam rekao da je koronavirus smrtonosan kako ne bih zastrašivao Amerikance”, kazao je Trump novinaru Bobu Woodwardu, poznatom po otkriću afere Watergate. I, što je najzanimljivije, Amerikanci su zadovoljni time što ih njihov predsjednik nije plašio.

Hoti, Vučić i Trump Analiza washingtonskog sporazuma Najveći Vučićev uspjeh je 'mini Schengen – četvrta Jugoslavija'

Trump je u razgovoru s Woodwardom priznao kako je već od početka godine znao za smrtnost od oboljenja COVID-19. U protekle četiri godine navikli smo se na Trumpove laži i upoznali smo njegov gotovo infantilni narcizam, ali laž je postala standard u načinu komunikacije političara. Laži su oduvijek bile fiziološki element propagande, ali sada su iz tračnica iskočili svi parametri. Gotovo da nema političara koji ne kaže glupost i ostane živ (politički, dakako). Prije četiri godine britanski list Economist na naslovnici je iznio koncept postistine, prema kojem politika ne vodi računa o činjenicama. Ubrzo smo bili preplavljeni lažnim vijestima koje su širili i strani agenti kako bi hranili kaos i oslabili društvo. Lažne vijesti počelo se nazivati alternativnim činjenicama, a za istine kojima se opovrgavalo laži kazalo se: “Istina nije istina”.

Mastercard Neprocjenjivo Kako ćemo ove zime lutati svijetom, učiti nove stvari od poznatih i ostati zdravi

Fake news, pardon, alternativne činjenice, podignute su gotovo na ustavno pravo na govorenje gluposti i na obmanjivanje. Trumpu se neće ništa dogoditi zbog toga što je lagao Amerikancima glede opasnosti od COVID-19 kao ni zbog toga što će i dalje, kao i do sada, iznositi alternativne činjenice.

Podsjetimo, u svibnju 1987. demokratski senator Gary Hart morao je odustati od kandidature za predsjednika SAD-a jer je lagao Amerikancima da je imao ljubavnu avanturu s manekenkom Donnom Rice, i to ne zbog te afere, već zato što to nije odmah prizano, što je lagao. Koliko se promijenilo američko društvo, koliko se promijenilo društvo u cijelosti. U romanu “Kuga” Albert Camus piše da “kuga nije nikada otišla: čeka da iskoristi glupost”, te da “zlo u svijetu gotovo uvijek dolazi iz neznanja, ignorancije”.

 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • JOKI_BROKI:

  Po toj logici zokijev privatni posjet nije laz, jer je naknadno promijenio svrhu istoga.

 • Avatar Observer
  Observer:

  Istina je samo ono sto je Partija odredila da je istina, sve drugo je revizija istine, to dobro zna vjerni ucenik.

 • drMS:

  Sjedi, jedan.