Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.04.2021. u 18:00

Turistički su radnici pokazali da se među njima antivakserske teorije nisu uspjele ukorijeniti

Činjenica da je u Hrvatskoj počelo cijepljenje turističkih radnika ne promiče stranim medijima. U pozitivnom kontekstu o tome se piše i priča u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj...

Prvi su tu zaštitu od COVID-a u petak primili turistički radnici u Dubrovniku. Cijepljenje se nastavlja, a Dubrovnik nije izabran slučajno. Upravo se jugu Hrvatske, gdje je turizam najviše stradao u pandemiji, prvom htjelo izići ususret. Ali cjepivo se jedva čeka u turističkim krugovima duž obale. Anketa je pokazala da se cijepiti želi 70 posto stalno zaposlenih u hotelskim kompanijama, što je oko 70.000 ljudi. Nakon njih ponuda za cijepljenje ide i sezoncima te domaćinima u privatnom smještaju kojih je oko 90.000. Vjeruje se da će i u toj skupini biti dobar odziv.

VIDEO: U Dubrovniku počelo cijepljenje turističkih djelatnika

Turistička je vlast dobro reagirala, a turistički radnici pokazali su visoku svijest da se pandemiju stavi pod kontrolu i da se među njima antivakserske teorije nisu ukorijenile. A, čisto da podsjetimo, u ovom prvom, prioritetnom valu cijepljenja menadžeri, zaposlenici u uredima i sl. nisu došli na red. Cijepe se konobari, kuhari, recepcionari. Ljudi kojima visoko obrazovanje i fakultetske diplome nisu uvjet da bi mogli raditi svoj posao. Dobrim odzivom na cijepljenje iskazuju da im je situacija jasnija nego i nekima puno učenijima. U pojedinim branšama, naime, razočaravujuće je slab odziv na cijepljenje.

Dakako, nikom se ne osporava da se ne želi cijepiti. Ali, kad to, kao što je slučaj u najvećoj zagrebačkoj bolnici, ne želi više od polovine medicinskih sestara, od kojih su neke zasigurno imale priliku vidjeti i razorne učinke korone, onda je 70% cijepljenjih turističkih radnika velika brojka. Odziv među medicinskim sestrama možda nije bolji zato što su neke zasigurno već preboljele COVID, a neke su vjerojatno u životnoj dobi kad su htjele čuti dodatne informacije o AstraZeneci pa se možda radi samo o oklijevanju. Sve bi drugo bilo prilično sivi scenarij.

Tko bi trebao imati povjerenja u medicinu ako ne sami medicinari? Trenutačno ga ni u prosvjeti nema previše. Cijepiti se želi samo 40 posto zaposlenih. A ne zaboravimo, svi zajedno na moru ćemo se osjećati sigurnije zahvaljujući baš turističkim radnicima koji su odlučili cijepiti se

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije