Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Javni sektor nije opravdao rast plaća iznad BDP-a

Javni sektor bio bi manje potplaćen da nije prevelik i neefikasan
17. listopada 2019. u 21:46 12 komentara 1827 prikaza
Plenković u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Budu li sindikati ikada dodjeljivali kakve plakete premijerima, Andreju Plenkoviću moraju sačuvati zlatnu jer nijedan dosadašnji predsjednik Vlade nije toliko povećavao plaće u jednom mandatu kao što to čini Andrej Plenković. Plaće su se gurale na dva kolosijeka, na sporednome kroz porezno rasterećenje i glavnome kroz direktno povećanje osnovice u javnom sektoru! Privatni je sektor također dobio niz dodatnih olakšica preko kojih može dići primanja radnika, no svejedno Hrvatska i s takvom pomalo hazarderskom politikom ostaje na začelju tranzicijskih zemalja po brzini rasta plaća! Iz socijalizma smo izašli kao druga najbogatija tranzicijska država, a u 30 godina postali drugi najlošiji u EU jer nas ostali pretječu po ekonomskoj snazi, investicijama, efikasnosti javnog sektora pa i brzini povećanja plaća koja dolazi kao kruna svega ostalog!

Sporazum o Brexitu EU i UK sklopili sporazum Brexit saga: Johnsona sad čeka borba 
u parlamentu

Rasprava treba li prvo pogurati ekonomiju ili je bolje dići plaće pa da se ekonomija diže kroz potrošnju, sliče onoj je li prije kokoš ili jaje. U Hrvatskoj je bilo svega pomalo. U odnosu prema zaposlenima dosta dugo proklamirala se politika štednje, ali otvorene granice učinile su takvu politiku bespredmetnom. Slično kao što su se smanjile ili nestale razlike u cijenama robe i usluga, smanjuju se razlike i u cijeni rada, što je jedan od dosega globalizacije koji ekonomski mudraci i poduzetnici moraju uzeti u obzir. Tko ne bude mogao platiti radnike kao i prvi susjedi, neće ih ni imati. Hrvatska nije znala sačuvati svoje građane kao što su to učinili Slovenci ili Česi, pa su potezi koji se sada vuku panične reakcije na iseljavanje i nestašicu radne snage.

Andrej Plenković BREXIT Plenković: Ako je Irska zadovoljna, trebali bi biti i ostali čelnici EU-a

Ovdje se godinama čuvao jedino javni sektor, a sličnu grešku čini i Plenkovićeva Vlada koja drugim politikama nije opravdala odluku da plaće javnog sektora rastu tri puta brže od rasta BDP-a. Točno je da je javni sektor potplaćen gleda li se njegova obrazovna struktura, ali isti taj javni sektor prevelik je i neefikasan. Umjesto da otvara prostor za poduzetništvo i investicije, javni sektor ih guši, a tog se problema Plenković nije ni dotaknuo.

VIDEO Andrej Plenković

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Donald:

    ZNA SE čija je glasačka mašinerija "javni sektor". i zato ih na slijedećim izborima MORAMO razvlastiti inače će biti prekasno.

  • stefj:

    Javni sektor? Glavni krivci zašto smo na dnu EU-a i ne možemo bolje? Nije ništa potplaćen koliko većina njih radi, tj. ne radi. I u svemu tome ih niti malo ne dira što su među najgorim javnim sektorima na svijetu, ... prikaži još! svi parametri ocjene kvalitete su ispod 120. mjesta... A Plenković i vlada su se jako dobro uklopili u to, dajući im bolje plaće i podržavaju nerad izostankom bilo kakvih reformi, te nastavkom uhljebljivanja... Ma katastrofa, koji je ovo žestok poticaj mladima i strukom da se isele, nevjerojatno. To je poticaj i starijima da isplaniraju i ulove bar 5 do 7 godina rada vani, čisto da si osiguraju kakav takav dio mirovine koje im uhljebi neće uzeti... Vlada je jasno pokazala - s jedne strane je obrtnike proglasila lopovima, tjera ih da zatvaraju obrte i odlaze van, s druge strane nagradila je gomilu uhljeba. Vrlo jasna poruka... I oporba se jako dobro uklopila, nitko niti riječi, jer ipak su uhljebi moćan glasački stroj, pa mu se nitko ne želi zamjeriti.

  • Rocky.Zg:

    Najskuplji državni aparat u EU sada je postao još skuplji, i dok se on gomila realni sektor se smanjuje zbog velikh poreza , ljudi nemaju gdje raditi i odlaze u inozemstvo. Faraon Bog Sunca, kako ga Šprajc zove, sada je ... prikaži još! kupio i ljude iz drzavnog aparata, crkvu, novi SUBNOR, dijasporu tj hercegovce, i to sve novcima koje zaradi realni sektor na izdisaju. Za par % ce dignuti penzije slijedece godine, i tako ide dobiti izbore. To je smrt Hrvatske.