Naslovnica Premium Kolumne

Izgleda da je šank, barem što se tiče Grada Zagreba, kulturna tema nulte kategorije

Očito ni šankovi sami po sebi nisu stroj za proizvodnju novca pa se kafići i restorani zatvaraju i u najužem centru grada, a da o gradskoj periferiji ili o ulicama koje su malo udaljenije od centra grada i ne pričamo.
15. travnja 2019. u 11:45 0 komentara 1427 prikaza
Zagreb: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa'
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zagreb je stvarno fantastičan grad. U njemu se rasprava o kulturološki najvažnijim institucijama ili javnim potrebama jako brzo pretvara u kaubojsku i birtijašku raspravu o dužini i visini šanka. Postupak je već odavno uhodan. Kada god gradska vlast (koju je posljednjih gotovo dvadesetak godina zabetonirao jedan potencijalni počasni doktor moralno osakaćenog Sveučilišta u Zagrebu) treba javno difamirati ili ukloniti neku ekipu i njen projekt, onda pokrene raspravu o šanku pa izgleda da je šank, barem što se grada Zagreba tiče, kulturna tema nulte kategorije.

Hrvatska - Srbija REAKCIJE Evo što pišu srpski mediji nakon poraza od Hrvatske, spominju i atmosferu u Zadru

Tako je bilo i prije par godina u vezi jednog kluba koji se nalazi u blizini rijeke Save, a tako je i sada u vezi najstarijeg kina u Zagrebu koje će se, bez obzira na cijenu i štetu, zatvoriti samo zato da bi se iz njega istjerala ekipa koja je u određenom trenutku postala odiozna gradskoj vlasti i da bi se pokazalo tko je glavni šerif u gradu. Kada ponestane argumenata, uvijek je dobro pozvati se na ugostiteljstvo i narodu pokazati da najmoprimce iz kina Europa zapravo uopće ne zanima film, glazba, književnost i slične trice, nego da im je glavna preokupacija prodavati kavu, čaj, pivo i žestice u najužem središtu grada koji je već odavno postao i turistička meka u kojoj nema turističkih sezonskih rupa.

Zagreb: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa'
1 / 17
Zagreb: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa'

A je li grad u pravu i vrte li se u našem agramerskom ugostiteljstvu najveći i najsigurniji novci u ovoj državi? I jesu li svi zagrebački prostori u centru grada predviđeni za najam doista i iznajmljeni poduzetnicima koji se razumiju u ugostiteljstvo? Pa već dugi niz godina na Trgu bana Jelačića zjapi ružno prazan izlog nekadašnjeg poznatog Ban caffea (za čije je unutarnje uređenje arhitekt Nenad Fabijanić svojedobno dobio i državnu nagradu Vladimir Nazor za arhitekturu!?), a u koji se kratkotrajno i očito neuspješno uselila bečka Aida. O primjeru nekadašnjeg Gradskog podruma u kojem se (nadajmo se) nalaze i freske Maksimilijana Vanke i u kojem je nekada rado blagovao Miroslav Krleža, više i ne treba trošiti riječi.

potpuna promjena Sjećate li ih se? Pogledajte kako danas žive sestre Hohnjec!

Ali, ajmo se mi vratiti u blizinu kina Europa (koje je pod imenom kino Balkan očito imalo sigurniju sudbinu). Pa nama se ugostiteljska ponuda drastično raspada i na Bandiću omiljenom Cvjetnom trgu s kojega su ovih mjeseci nestala dva velika objekta od kojih je jedan funkcionirao i kao restoran sa slastičarnicom, i to na više etaža. Očito ni šankovi sami po sebi nisu stroj za proizvodnju novca pa se kafići i restorani zatvaraju i u najužem centru grada, a da o gradskoj periferiji ili o ulicama koje su malo udaljenije od centra grada i ne pričamo.

Njihov izgled sve više i više izgleda kao izgled grada koji je opustošio neki pretemeljiti građanski rat. Uostalom, i dvorana Lisinski je početkom ove godine ostala bez one elegantne i urbane kavane Lisinski, što je problem svoje vrste. Zato doista ne bi trebalo u kulturnim raspravama koristiti usporedbe sa šankovima i ugostiteljstvom jer one ne drže vodu. Pustimo mi šankove na miru i vratimo se kulturnjačkim argumentima, naravno, uz uvjet da ih razumijemo.

Pogledajte video prosvjeda podrške Kinu Europa:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.