Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.01.2020. u 07:00

U drugom je krugu dvoje različitih kandidata s različitim koncepcijama i karakterima

Predsjednički izbori, odnosno današnji drugi krug, kako stvari stoje, a to pokazuju i posljednja istraživanja, bit će doista najneizvjesniji dosad. Bit će to, kako sugeriraju sva istraživanja, bitka za doslovce svaki glas, što znači da baš vaš može odlučiti o tome hoće li aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izboriti svoj drugi mandat ili će na Pantovčak doći kandidat SDP-a i još 12 stranaka, bivši premijer Zoran Milanović.

Priče da su svi isti, da predsjednički izbori ionako ništa ne znače i da baš ništa ne mijenjaju nisu točne. U drugom krugu natječe se dvoje poprilično različitih kandidata, s poprilično različitima koncepcijama i viđenjima unutarnje i vanjske politike te s potpuno različitim karakterima, a vi imate priliku i pravo kazati tko od njih bolje predstavlja vas, vrijednosti do kojih je vama stalo, odnosno tko će ih bolje štititi i zalagati se za njih. Istina, predsjednik nema neke velike ovlasti. Štoviše, one su poprilično male. Ali predsjednik ima megafon jer je osoba koja u pravilu dobiva oko milijun glasova i kao takva ima velik legitimitet pa i obvezu otvarati sve teme za koje smatra da muče građane Hrvatske.

glasanje
1/33

Posebno je bitno da se na birališta odvaže i oni neodlučni koji i dalje kalkuliraju što napraviti, odnosno koga zaokružiti, a kojih je, kako istraživanja također pokazuju, više sada, prije drugog kruga izbora, nego što ih je bilo uoči prvog kruga. Što je razumljivo s obzirom na to da je devetero kandidata “otpalo” iz igre. Koliko je spomenuti dvojac kandidata za predsjednika te neodlučne posljednjih dana uspio motivirati da iziđu na birališta i da se odluče kome će dati glas, teško je zaključiti. Tri debate stisnute u svega tjedan dana, ocijenili su i mnogi politički analitičari, mogle bi ih više iživcirati nego zainteresirati za cijeli proces.

Zbog čega će mnogima i dalje biti teško odabrati kandidata koji mu više odgovara, ali glasanje je jedini način da vi budete ti koji će odlučiti, koliko toliko, o smjeru u kojem će Hrvatska krenuti, odnosno da to ne učini netko drugi umjesto vas. Demokracija je najbolje što imamo, a pravo glasanja najvažniji i najmoćniji alat u tom sustavu. Imate ga priliku iskoristiti. U suprotnome, šutite idućih pet godina

>> Pogledajte video: Predsjednički izbori: Ankica Mamić i Davor Ivanković o drugom krugu

Komentara 2

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
10:40 05.01.2020.

Zašto baš danas? Pa mogu bilo koji dan u cvjećarnu i odabrati fikus koji mi se sviđa, a danas je slabi izbor

ŹI
ŹIVAC
07:44 05.01.2020.

U pravu ste! Predsjednik/predsjednica imaju velike ovlasti! Nije malo biti u poziciji da vam budu odgovorne sigurnosne službe, da sudjelujete u imenovanju. Veleposlanika, da sukreiraju vanjsku politiku i da upravljate vojskom. Osim toga nije ne ažuriranju tko će biti uu poziciji imati u vlasti državne tajne i poslove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije