Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.12.2016. u 17:13

Živimo u vrijeme laži ili poluistina ili u postčinjeničnoj eri?

Američki časopis Time izabrao je Donalda Trumpa za osobu godine. To ne znači da je Trump izabran zbog svojih kvaliteta, ali je osoba godine jer je od kandidata autsajdera na predsjedničkim izborima postao predsjednik SAD-a. Time je, podsjetimo, i Hitlera (1938.) i Staljina (1939.) proglasio osobama godine.

Oxfordski rječnik (Oxford Dictionaries) izabrao je izraz „postistina“ (post-truth) kao riječ godine uz obrazloženje da je njezina uporaba postala vrlo česta zbog Brexita u Velikoj Britaniji i uspjeha Donalda Trumpa u SAD-u.

Živimo u vrijeme laži ili poluistina ili u postčinjeničnoj eri? Gary Hart, demokratski kandidat za američke predsjedničke izbore 1988., morao se povući jer je lagao da je mu je ljubavnica bila Donna Rice. Trump je u predizbornoj kampanji svake tri minute izgovorio jednu laž i ušao je u Bijelu kuću. Ne samo to nego je urlao protiv banaka i Wall Streeta, a u vladu je uvrstio bankare, kao i trojicu generala, a govorio je kako SAD ne bi trebao intervenirati u svijetu.

Sveučilište u Oxfordu (u suradnji s drugim učilištima) izradilo je kompleksnu matematičku studiju koja je pokazala da su „bijele laži“ (White lies) korisne. Ta studija, na čelu koje je bio psiholog Robin Dunbar, izrađena je 2014. Analizirane su laži izrečene na društvenim mrežama, ali i u realnom životu, pa se ustanovilo kako su one korisne osobi kojoj su izrečene. Kako definirati „bijelu laž“? Kao tvrdnju koja se upućuje osobama koje najviše volimo, osobama do kojih nam je najviše stalo, jer je manje bolna od same istine.

I Hart je lagao, ali očito nedovoljno. Trump vjerojatno strašno voli ljude kada im u lice govori toliko laži. I ljudima je lakše. To potvrđuju istraživanja u Oxfordu. Nije ni čudo što je Oxfordski rječnik „neistinu“ ili „postistinu“ proglasio izrazom godine. Time je proglasio Trumpa osobom godine, a novi stanovnik Bijele kuće prije samo par godina obrušio se na taj časopis koji ga je tada svrstao, prema njegovu mišljenu, prenisko na listi važnih osoba. Kome treba vjerovati? Vlastitim očima ili „bijelim lažima“? S „bijelim lažima“ došlo se do Bijele kuće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije