Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatska je po ukupnom broju zaraženih od korone pretekla i – Kinu!?

Država koja je po broju stanovnika najbliža Kini, Indija ima 100 puta više zaraženih od nje.
17. studenoga 2020. u 13:38 3 komentara 3029 prikaza
Zagreb: Od ranog jutra velike gužve za testiranje na Velesajmu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Malo po malo, no i to se dogodilo. Hrvatska je poput desetaka drugih država svijeta naposljetku po broju zaraženih od virusa Covid-19 pretrčala s današnjim danom, u utorak 17. studenoga, Kinu.

Slovenia starts a nightly curfew from 9 p.m. to 6 a.m as to curb the rising of the coronavirus disease (COVID-19) cases in the country, in Ljubljana BORBA PROTIV ZARAZE Jesu li stroge mjere dale rezultata? Evo kakvo je stanje u Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj...

Već kad se to po prvi put dogodilo i kad je prva zemlja s trona maknula Kinu bio je to čudan događaj jer je u Kini dotad potpuno nepoznata korona i započela, a i riječ je o najmnogoljudnijoj zemlji svijeta koja broji 1,439 milijardi ljudi.

No, Kina je prema službenoj ljestvici Worldometers, koja svakodnevno ažurira informacije, zastala na nešto više od 86 tisuća ukupno zaraženih, te 4634 umrlih. Hrvatska je u utorak brojila ukupno 87.464 zaraženih i 1113 umrlih od korone. Time se Hrvatska svrstala na 63. mjesto od ukupno 219 država na toj ljestvici, dok je Kina pala na 64. mjesto.

Sama činjenica da je zemlja koja je "izmislila" koronu zapela na tom nevjerojatno niskom broju zaraženih pobuđuje skepsu diljem svijeta i malo tko vjeruje u vjerodostojnost podataka iskazanih s kineske strane. S obzirom na to da korona i dalje plamti diljem svijeta treba očekivati da će za mjesec, dva Kinu pretrčati na isti način još nekoliko desetaka država.

I premda taj podatak da je Hrvatska sa svojih 4,1 milijuna stanovnika "jača" od mnogoljudne Kine spada u rubriku "vjerovali ili ne", ipak je riječ o rijetkom kuriozitetu i valja ga zabilježiti.

Temporary hospital for COVID-19 patients in the Krylatskoye Ice Palace in Moscow ISTRAŽILI SMO Službene brojke: Koliko je ljudi u Hrvatskoj uistinu umrlo od gripe, a koliko od korone?

Na kraju, bit će to samo dio te sve nevjerojatnije priče o virusu koji je, kao niti jedan drugi u novijoj povijesti, pokorio svijet, pa i one najbrojnije i najmoćnije nacije kojima do sada nije padalo na pamet da bi im tolike nevolje mogao donijeti jedan virus.

Država koja je po broju stanovnika najbliža Kini, a riječ je o azijskom pandanu, Indiji, koja broji 1,385 milijardi stanovnika, iskazuje na istoj ljestvici puno razumljivije podatke. Indija je druga, iza SAD-a, s gotovo 8,9 milijuna zaraženih, dakle, 100 puta više no Kina.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'