Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2018. u 12:51

Kako je Sanader za premijerku rukopoložio Jadranku Kosor, tako bi i Plenković mogao ostaviti nasljednika

Milošću Božjom, knez Hrvata – prozvao se Trpimir u svojoj darovnici iz 9. stoljeća. Bila je to prva potvrda samostalne vladavine jednog hrvatskog vladara koju se bez Božjeg blagoslova nije moglo ostvariti. Društveno se uređenje kroz stoljeća mijenjalo i od Boga čovjeku dana slobodna volja počela se jače manifestirati u političkom smislu.

Danas živimo u parlamentarnoj demokraciji, ali svejedno kažemo da je samo Bog iznad Hrvatskog sabora. Slobodnu volju koju nam je Bog dao prakticiramo birajući zastupnike koji u naše ime donose važne političke odluke, među koje spada i ona o povjerenju vladi koja upravlja državom.

No čini se da je na zadnjem aktualnom prijepodnevu u Saboru Bog dobio konkurenciju. U rijetko viđenom ad hominem ispadu prema zastupnici Bruni Esih, premijer Plenković ustvrdio je da ona nikad ne bi bila na HDZ-ovoj listi da ju je bolje poznavao. Pokušavši posramiti stranačku oporbu koja je svjetonazorski puno bliža Esih nego njemu, istaknuo je – pritom gestikulirajući u smjeru HDZ-ovih klupa – da je pogriješio što je vjerovao preporukama stranačkih kolega.

Očito ga nije impresioniralo ni više od deset tisuća preferencijalnih glasova koje je Esih dobila od birača HDZ-a.
 Budući da je u daljnjim ispadima prema zastupnicima pokazao zavidno znanje o stanju u drugim strankama, za pretpostaviti je da Plenković jako dobro zna strukturu članstva zagrebačkog HDZ-a, kao i to da je Bruna Esih među tim ljudima bila i ostala jako popularna. Nije ju trebao posebno upoznavati da bi znao o kome se radi jer se kult Brune Esih u zagrebačkom HDZ-u, koji je i njegova matična organizacija, dugo gradio.

Čak i ako mu je, dok je bio zastupnik u EP-u, Zagreb bio “daleko od očiju, daleko od srca”, Plenković je morao znati za njezinu političku bliskost sa Zlatkom Hasanbegovićem koji je kao ministar u prošloj vladi bio vrlo poznata figura. 
Znao je predsjednik HDZ-a sve što je trebao znati, ali to naposljetku i nije toliko važno. Puno je važnije to što on smatra da je odluka o izbornim listama isključivo njegova. Unatoč tome što su je članovi zagrebačkog HDZ-a kovali u zvijezde, kolege iz vrha stranke preporučili, a birači birali, Plenković ne bi Esih stavio na listu.

>> Pogledajte raspravu Andreja Plenkovića i Gordana Marasa u Saboru

On je za demokraciju, ali ne da svatko bira koga hoće. Izbor moramo ograničiti da se narod ne bi zbunio pa se u tom duhu opstruira i referendum o promjeni izbornog sustava.
 Evidentno je da se saborski zastupnik HDZ-a više ne može postati ni milošću Božjom ni voljom birača, nego samo uz osobni Plenkovićev blagoslov. Kad on bude na odlasku, što je moguće već nakon europskih izbora osigura li si visoko mjesto u Komisiji, na isti bismo način mogli dobiti i novog premijera.

Ovaj HDZ bježi od naroda i izbora pa takav scenarij nikoga ne bi trebao iznenaditi. Kako je Ivo Sanader za premijerku rukopoložio Jadranku Kosor, tako bi i Plenković mogao ostaviti nasljednika koji će stranku zadržati na bezvrijednosnom putu europskog mainstreama.


A tko bi za tu ulogu bio bolji od Gordana Jandrokovića koji, vjerojatno njušeći priliku, u zadnje vrijeme mijenja imidž i vježba državničke nastupe? Bruxelles ne želi suverenista na čelu Hrvatske, a Plenković bi se potvrdio kao dobar europski đak kad bi stranku i državu ostavio u rukama čovjeka koji ne može biti dalje od hrvatskog Orbana. Milošću establišmenta EU Plenković bi tako mogao završiti u Europskoj komisiji, a milošću Plenkovićevom, Jandroković s 808 preferencijalnih glasova kao hrvatski premijer.

>> Pogledajte žestoku raspravu Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u Saboru

Komentara 61

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
13:48 25.09.2018.

HDZ trolovi iz središnjice danas su uspješno zaradili dnevnice pa vidimo da su komentari za plenkovića u 15 minuta dobili preko 30 glasova "ZA", a još zanimljivije je da nemaju skoro niti jedan glas PROTIV?!? pomislili bismo da HDZ i i plenković imaju 95% podrške građana Hrvatske, suprotno anketama koje im daju oko 25%!?! prozirne igre iz središnjice....ako vam šef ima hrabrosti, nema raspiše izbore pa da vidimo koliko će glasova dobili Esih i Hasanbegović, a koliko on??? No zna on jako dobro da je na novim izborima gotov, nismo mu zaboravili istanbulsku, kolairanje s pupovcem i miniranje narodnog referenduma! plenki, čekamo te na izborima! tvoj donedavni glasači!!!!!!!!

BO
Bojance
13:36 25.09.2018.

2015.: 6. izborna jedinica. Gordan Jandrokovic 8101 glas - bez funkcije. Zlatko Hasanbegovic 879 glasova - ministar u Vladi. Kad idete s nekim "argumentima" onda idite u potpunosti ili ce vam se obiti o glavu!

LP
luka.profaca
13:11 25.09.2018.

smiješni su ovi jalovi pokušaji tipova koji tekstovima pokušavaju srušiti vladu kao nekoć Matija Babić s notornog indexa. stotine napisanih tekstova o agrokoru, agrokor spašen. stotine tekstova o saborskoj većini, sabor normalno donosi zakone. kad su shvatili da prijevremenih izbora nema ništa, sada je novi dirigirani napad s tezom da Plenković ide u Bruxelles. i sad će to ponovit u 101 kolumni despot mijić raspudić i ostala ekipa s narod.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije