Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2014. u 12:00

BiH se treba isključiti iz sustava u koji se zapetljala i nanovo se uključiti u nov

Od svih argumenata koji su se u javnim raspravama čuli protiv ideje gradnje pelješkog mosta, kao najlišeniji realne političke prosudbe isticao se argument da je most nepotreban jer će, eto, i Bosna i Hercegovina jednog dana biti članica Europske unije. Kako vam taj argument zvuči sada, kad povrh dokazane neučinkovitosti brojnih i kompliciranih institucija BiH imamo još i očajne građane koji pale i pljačkaju te institucije u nadi da će one profunkcionirati? Zanimljivo je to razmišljanje da će fizičko uništenje institucija dovesti do toga da profunkcioniraju. To je kao da kupite televizor, shvatite da ne radi pa ga odlučite baciti s osmog kata u nadi da će proraditi...

BiH je, nažalost, propala država. Ne u smislu da ne može preživjeti kao država, već u smislu da mora hitno promijeniti svoj institucionalni i ustavno-pravni okvir. Daytonski temelj, konkretnije prilog 4. Daytonskog sporazuma, stvorio je komplicirane i neučinkovite institucije. Dio tih institucija napunio se političarima koji politiku u BiH shvaćaju kao “nastavak rata drugim sredstvima”, što je dijagnoza iz knjige o lekcijama međunarodne zajednice iz BiH koja je upravo objavljena na američkom sveučilištu Harvard (i nekoliko dana prije izbijanja prosvjeda u Tuzli recenzirana u našem prilogu Obzor). Neučinkovit institucionalni okvir ispunjen političarima s dominirajućim porivom pasivnosti stvorio je visoku nezaposlenost, rasprostranjenu korupciju i izostanak izgleda za bolju budućnost građana BiH. Sve to zajedno koči razvoj zemlje. Da bi se to promijenilo, nije dovoljno promijeniti samo političare. Treba promijeniti i prvi dio jednadžbe. Treba promijeniti i institucionalni okvir. Nerealno je očekivati da se stvari u BiH mogu promijeniti tako da netko negdje pritisne jednu tipku i sve odjednom postane bolje. Ali tri tipke istovremeno – to već ima smisla...

Formula je za Bosnu i Hercegovinu “ctrl+alt+del”. Kao što zna svaka informatički pismena osoba, naredba “control alt delete” na Windows računalima prekida već započete akcije ili isključuje i nanovo uključuje operativni sustav. BiH se treba isključiti iz kompliciranog sustava u koji se zapetljala i nanovo uključiti nov, svjež sustav. Države ipak nisu računala i naredba “ctrl+alt+del” nije lako izvediva. Sjećam se, u danima rušenja Hosnija Mubaraka na trgu Tahrir u Kairu početkom 2011. upoznao sam prosvjednike koji su nosili transparente upravo s natpisom “ctrl-alt-delete”. Željeli su ugasiti Mubarakov sustav i započeti novi. No Egipat tri godine kasnije pokazuje da je u državama, za razliku od računala, lako ugasiti stari, ali puno teže upaliti novi sustav koji će raditi uspješnije.

Bez obzira na neizvjesnost koja prati pokušaj stvaranja novog sustava u BiH, vrijedi pokušati jer postojeći sustav može dovesti samo do još većeg propadanja.

U formuli “ctrl-alt-del” u BiH ekvivalent računalnoj tipki “control” su Bošnjaci, a “delete” bosanski Srbi. Prvi žele kontrolirati BiH i u onim sferama u kojima je jasno da je to nemoguće, a posljednji žele izbrisati BiH kao da nikad nije ni postojala. I jedno i drugo je nemoguće, ali i jedan i drugi pristup kao da se međusobno hrane i potiču. Unitarizam iz Sarajeva dodatno potiče separatizam Banje Luke i obratno: separatistički pokušaji bosanskih Srba jačaju unitarističku politiku Bošnjaka. Na računalu, kad sustav zapne, pritiskanje tipke “delete” neće pomoći baš kao ni pritiskanje isključivo tipke “control”. Jedini je izlaz da pritisnete tri tipke zajedno, uključujući i tipku “alt”, što je u ovoj pojednostavljenoj usporedbi ekvivalent bh. Hrvata. Ravnopravnost Hrvata preduvjet je za bilo kakav napredak BiH kao države, pogotovo sada kad je Hrvatska punopravna članica EU.

Europski parlament usvojio je prošli tjedan rezoluciju koja kritizira dvije ekstremne pozicije separatizma i centralizma te poziva na nova, federativna rješenja. EU može usmjeravati, posredovati, davati prijedloge, ali u konačnici pomak moraju zajedno učiniti politički predstavnici triju konstitutivnih naroda, ne međunarodni igrači. Postoje samo tri tipke koje treba pritisnuti istovremeno i zajedno da bi se došlo na svjež početak. Control, alt, delete.

Komentara 6

DD
damir.draskovic
17:59 11.02.2014.

Da ste vi informatički pismena osoba znali bi da ctrl-alt-del pokreće task manager a ne da resetira računalo to je samo jedan od izbora kod windows 7 sustava....

AS
asi2013
15:53 10.02.2014.

Članak sa kojim se u potpunosti slažem. Bivši Sulejmanovi podanici i naše age i begovi, neka se ostave Turske, koju vole više nego svih bas na ovim prostorima skupa. Simboličan je palež Križa. Homeini bi za proroka naredio fetvu, alii eto mi smo mali i svjesni svoje težine, ali ne uvijek i stalno. I onda Lagumđija i hrvat Komšić pozelene što je Milanović došao u Mostar.

DU
Deleted user
20:28 10.02.2014.

Bosnu i Hercegovinu treba podijeliti i sve će biti u redu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije