Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.08.2018. u 08:29

Jedinicama lokalne samouprave gubitak prihoda od poreza na dohodak mogao bi se elegantno kompenzirati uvođenjem poreza na nekretnine

Poreznom politikom ne mogu se riješiti svi naši problemi, kazao je ministar financija Zdravko Marić još u lipnju, najavljujući novi val poreznih promjena. Prekjučer, predstavljajući elemente porezne reforme, samo je potvrdio točnost svog lipanjskog vapaja. Na stranu činjenica da svako smanjenje porezne presije u okviru fiskalne održivosti treba podržati.

Međutim, rasterećenje kojim Marić ide u novom valu poreznog otpuštanja više je kozmetičke naravi nego što će utjecati na standard građana i rasterećenje poduzetnika. Drugačije i ne može biti i to nije krivnja ministra financija, već sveukupnih političkih elita u Hrvatskoj. Dok god je državni aparat glomazan i skup, prostora za fiskalno rasterećenje bit će malo. Za veće rasterećenje plaća i podizanje standarda građana trebao bi nam snažniji rez u sustav teritorijalnog ustroja jer kako dalje smanjivati porez na dohodak kad se radi o glavnom prihodu gradova, općina i županija?!

Jedinicama lokalne samouprave gubitak prihoda od poreza na dohodak mogao bi se elegantno kompenzirati uvođenjem poreza na nekretnine. Međutim, za tako nešto ova Vlada nema političke hrabrosti. Kao što nema hrabrosti suočiti se s činjenicom da nam je država preskupa, a gospodarstvo preslabo da bi financiralo administraciju.

Racionalizacijom rashodne strane državnog budžeta otvorio bi se konkretan prostor za porezno rasterećenje znatno veće od ovih 2,7 milijardi kuna. Ključ uspjeha ove države jačanje je gospodarstva, a to nećemo postići administrativnim mjerama poput uvođenja međustope PDV-a ili ukidanja pojedinih doprinosa. Stvaranje poticajne poduzetničke klime i dobrog investicijskog ozračja moguće je samo ako reformiramo državni aparat – prije svega javnu upravu na državnoj i lokalnoj razini, a onda zdravstveni, mirovinski i obrazovni sustav. Tko to prvi napravi, zaslužit će mjesto u povijesti.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

novac
1/10
Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:55 04.08.2018.

Oduvijek se zna što treba napraviti samo ne postoji dovoljno hrabrosti i domoljublja za to. Razvili smo učinkovit sustav za iseljavanje najsposobnijih i jačanje interesnih skupina vezanih na proračun i alociranih u nekretnine. Šifra Rohatinski. A zamislite samo koja bi to medijska hajka bila da su slučajno Rohatinski i Marić zamijenili uloge pa da je Marić kao Hercegovac dobio besramno jeftin stan kojeg ne otplaćuje. To bi bila poslastica za yugomedijski parazitski šljam.

ST
stefj
10:29 04.08.2018.

Svi to znamo i o tome se priča godinama. No niti ova vlada, kao niti prethodne, nemaju želje učiniti ništa u tom pogledu... Zapravo, ova zadnja "reforma" ne rasterećuje, već dodatno opterećuje plaće, a sve radi rastrošne države. Znači, Marić je krenuo putem Linića, sve je opet podređeno uhljebima... Ako na to dodamo da je broj uhljeba od početka godine povećan 16%, jasno je da nema šanse za bolju budućnost... Očito se egzodus struke i mlađih nastavlja. Šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije