Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.04.2020. u 18:00

Žrtvama ustaškog logora skupa će se, u epidemiološki kontroliranim uvjetima, pokloniti predsjednici države, Sabora i Vlade

Nakon četiri godine koje su obilježili prijepori, neslaganja pa i razdori u društvu, iz Jasenovca će naposljetku otići posve drukčija slika. Žrtvama ustaškog logora sutra će se, u epidemiološki kontroliranim uvjetima, pokloniti predsjednici države, Sabora i Vlade, ali i predstavnici stradalih zajednica i udruge antifašista, u jednoj zajedničkoj, a ne u tri kolone, kako se već uvriježilo.

Ovakav scenarij dao se iščitati iz prethodnih najava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, čiji su stavovi o sramotnim pokušajima iskrivljavanja povijesti i veličanja zločinačkog ustaškog režima i njegovih simbola principijelni i nedvojbeni, nasuprot stavovima njegove prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović koja se o antifašizmu određivala dvojako, ovisno kojoj publici se obraćala, a u Jasenovac odlazila sama i javnost o tome obavještavala naknadnim kratkim priopćenjima i objavom svojih fotografija kod spomenika žrtvama logora u Jasenovcu.

Relaksaciju zategnutih odnosa s predstavnicima zajednica žrtava zasigurno je navijestio i snažan govor premijera Andreja Plenkovića početkom godine u zagrebačkom Studentskom centru na izložbi posvećenoj žrtvama holokausta, kada je kazao da “zaboravljamo svaki put kada propustimo jasno progovoriti o tragičnim posljedicama nedemokratskog, totalitarnog i rasističkog ustaškog režima u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.”

Najbolji je to mogući rasplet mučne atmosfere koja je godinama nepotrebno opterećivala hrvatsko društvo.

Vraćanje antifašizma u javni prostor kao ustavne i civilizacijske vrijednosti ujedno je i poruka svima koji umanjuju žrtve, ali i oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju iskoristiti kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskome narodu. Zajednička kolona u Jasenovcu jamstvo je društvenog konsenzusa oko odnosa prema ključnim pitanjima iz prošlosti svih relevantnih društvenih i političkih aktera te smjer kretanja društva koje se mora prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja te, naposljetku, i simboličan čin kraja mučne politizacije Jasenovca.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
11:12 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
23:37 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije