Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2020. u 06:38

Iskustvo pokazuje da privođenje pred kamerama nije nužno recept za izbornu pobjedu. Baš suprotno. Ugroza su ideje sudstva neovisnog od politike i generator nepodnošljive pravne nesigurnosti, čemu treba stati u kraj, a gdje nego na biralištima

Bio je to vrhunski spektakl, prethodno viđan tek u hollywoodskim blockbusterima. U prosincu 1999. u Zagrebu, na stotinjak metara puta od policijskih prostorija u Đorđićevoj do zgrade obližnjeg Županijskog suda, pognute su, s rukama na leđima, svakog od devetorice uhićenika maskirani specijalci u crnim odorama proveli kroz kordon novinara i fotoreportera, a sveopćoj dramaturgiji pridonijeli su i uokolo raspoređeni do zuba naoružani specijalci te snajperisti s krovova okolnih zgrada. Riječ je o uhićenju takozvane “zločinačke organizacije”, skupine žestokih momaka sa zagrebačkog asfalta poznatih i pod imenom “dečki s Knežije”, koje je navijestilo i početak borbe s organiziranim kriminalom za kojeg je ondašnji HDZ-ov ministar Ivan Penić netom prije tvrdio da u Hrvatskoj ne postoji.

Premda je u to doba krv doslovno tekla zagrebačkim ulicama, knežijska skupina privedena je pravdi tek nakon  ubojstva nedužnog građanina Zorana Dominija koji je smrtno stradao u obračunu klanova u srcu grada. Dva desetljeća kasnije i Split je nakratko postao kulisom sličnog spektakularnog uhićenja.

Zagreb: Ana Karamarko ispitana je u Općinskom državnom odvjetništvu
1/5

Tamošnja policija u koordinaciji s USKOK-om uhitila je u četvrtak više osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, a sumnja se da su dopremali kokain iz Južne Amerike, ali i organizirali pokušaj ubojstva zbog duga od 270.000 eura.  Ono se, doduše, nije odvijalo pred kamerama u realnom vremenu, no u 21. stoljeću, uz svu postojeća tehnička dostignuća, snimke upada u stanove još snenih i zatečenih probisvijeta su zahvaljujući agilnim policijskim PR-ovima pronašle put do svih relevantnih medija i društvenih mreža gotovo u realnom vremenu. Osim što su obje bande – ona zagrebačka otprije 20 godina, kao i ova netom raskrinkana u Splitu – titulirane i prema javnosti komunicirane kao “zločinačke organizacije”, ove dvije crnokronikaške priče imaju još jedan zajednički nazivnik: uhićene su tijekom predizborne kampanje.

Zagrebačka mafija dolijala je u osvit parlamentarnih izbora 2000. (koje je, nota bene, HDZ ipak izgubio), dok su mlađa im splitska braća po narkoticima i oružju iza rešetaka završila upravo, šest tjedana pred izlazak na birališta. No, kako za vlastitu predstavu ne bi bili uskraćeni ni glasači vladajućih na sjeveru, i zagrebačka publika dobila je svoju operaciju kodnog naziva Flajš kojom je obuhvaćeno 38 osoba i devet tvrtki, među njima i Drimia Ane Karamarko. Prema sumnjama istražitelja, skupina osumnjičenika je od početka 2017. do kraja 2019. godine sustavom kružnih poreznih prijevara stekla protupravnu imovinsku korist od 20 milijuna kuna, čime je državni proračun oštećen za oko 11 milijuna kuna.

Operacija se odvijala u najvećoj tajnosti, ali veliko finale ipak se odigralo baš ispred tvrtke Ane Karamarko gdje su već čučali novinari i fotoreporteri koji su o njezinu uhićenju doznali prije nje. O raspletu potencijalnog pravosudnog procesa tek se treba čuti, no što se o mogućim scenarijima dade iščitati iz slučaja famozne Knežijske skupine, čije je suđenje je završilo 2002. godine poprilično neslavno? Pravomoćno je presuđeno da ‘zločinačke organizacije’ zapravo i nije bilo, a samo su neki od okrivljenika, oni niže rangirani, osuđeni za pojedina kaznena djela. Prvooptuženi Nikica Jelavić oslobođen je svih optužbi, a država će mu još i platiti oko 500 tisuća kuna odštete jer je u istražnom zatvoru proveo 1120 dana, kako se ispostavilo, nevin. No, cijena koju će ovo društvo u konačnici platiti puno je veća. Spektakularna uhićenja, te jeftine kulise svake predizborne kampanje, opasna su ugroza ideje sudstva neovisnog od politike i generator nepodnošljive pravne nesigurnosti, čemu treba stati u kraj, a gdje nego na biralištima. 

Komentara 4

ST
StariSokol
09:27 27.05.2020.

Bravo gospođo Rašović. Ovakovo pitanje nije još niti jedan novinar do sada postavio. Od 38 osumnjičenih samo se ime Ane Karamarko objavljuje.

ST
starababa
07:24 27.05.2020.

Koliko lopova imamo uhićenja bi mogla biti svaki dan a ne samo za "praznike demokracije" ! Donijeli su zakon o kriminalu u pretvorbi i privatizaciji i nikome ništa ! Ukinuli su komisije za ispitivanje porijekla imovine da se može lakše i komornike krasti ......!

TK
Ten-kre
07:11 27.05.2020.

Što ne uhitite Zdravka Mamića i kompanjone ili im oduzmete imovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije