Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Djelomično riješen izborni zakon u BiH, svi su jednako nezadovoljni

Dio odluke može se tumačiti kao 'ustupak' bošnjačkoj, a dio hrvatskoj strani
19. prosinca 2018. u 08:07 3 komentara 1093 prikaza
Sarajevo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ključno poslijeizborno pitanje u BiH jučer je, barem privremeno, riješeno. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) donijelo je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, o kojem ovisi nacionalna reprezentativnost u vlasti, pogotovo Hrvata.

Sarajevo Jozo Pavković Sukobi između BiH i RH obilježili 2018., može li 2019. biti godina zaokreta

U nedostatku odredbi Izbornog zakona BiH koje je Ustavni sud proglasio neustavnima, SIP je odlučio da će se po 17 hrvatskih, bošnjačkih i srpskih izaslanika (plus sedam ostalih) u Dom naroda birati po načelu da iz svake od 10 županija bude izabran barem po jedan izaslanik iz svakog naroda, a da će formula za raspodjelu mandata biti temeljena na nacionalnoj zastupljenosti po županijama prema popisu iz 2013. godine. Prva odredba može se tumačiti kao “ustupak” bošnjačkoj, a druga hrvatskoj strani. Bošnjačkim strankama takva odluka omogućava da i dalje iz svojih redova dominantno popunjavaju bošnjački, srpski i Klub ostalih, a hrvatskima jamči dominaciju u Klubu Hrvata i mogućnost veta u slučaju pokušaja formiranja vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika.

Pavo Zubak Pavo Zubak: 'Hrvati su sve neravnopravniji u BiH'

Odlukom SIP-a nitko od domaćih političkih aktera nije potpuno zadovoljan pa su već najavljeni pokušaji njezina osporavanja pred sudskim instancijama. No, činjenica da su takvu odluku SIP-a ekspresno, u zajedničkoj izjavi, pozdravili SAD i EU nagovještava da će se ona u konačnici primijeniti u praksi i omogućiti uspostavu vlasti relativno brzo.

Sabor BEZ KONSENZUSA Deklaracija o položaju Hrvata u BiH izglasana bez SDP-a, Mosta i Živog zida

Nakon prvih oštrih reakcija i prijetnji, pogotovo iz Sarajeva, politička situacija trebala bi se stabilizirati i razvijati prema uspostavi kredibilne vlasti. Ta će vlast imati mnogo izazova, a reforma izbornog zakonodavstva najveći je i po mnogo čemu najvažniji izazov. BiH ne smije još jedne izbore dočekati bez izbornog zakona koji će jamčiti reprezentativnost izborne volje konstitutivnih naroda, ali i građana. Samo tako reformirani izborni zakon može omogućiti relaksaciju međunacionalnih i političkih odnosa u BiH, bez čega nema stabilnosti države.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar MK
  MK:

  ...iz svake Županije po jedan Komšić? ...svasta ce se izmisliti - samo da ne bude kako bi trebalo biti.

 • Direkt:

  Bravo za dogovor.

 • klasika:

  Washington reagira na sukob Srba i Albanaca, a svojevolju ravnu diktaturi Bošnjaka nitko ne sankcionira. Zašto? Jer im štangu drži cjelokupno "lijevo-liberalno" podzemlje i "NGO-i" svijeta. A oni su gazde i Trumpu.