Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ KONSENZUSA

Deklaracija o položaju Hrvata u BiH izglasana bez SDP-a, Mosta i Živog zida

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.12.2018.
u 16:39

- Licemjerno ste ponudili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH, a ostavili ste ih na vjetrometini i na nemilost drugima – prigovorio je čelnik Mosta Božo Petrov

Hrvatski sabor donio je danas, s 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv, Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države. Zbog neprihvaćanje većine njihovih amandmana SDP-ovi zastupnici glasovali su protiv donošenja deklaracije, a Most i Živi zid nisu ni bili u sabornici.

Dok su Mostovi zastupnici zamjerali da je konačni tekst deklaracije "kamilica" u odnosu na prvu verziju, neki zastupnici poput GLAS-ove Vesne Pusić tvrdili su kako deklaracija predstavlja grubo uplitanje u unutrašnje poslove druge države.

- Licemjerno ste ponudili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH, a ostavili ste ih na vjetrometini i na nemilost drugima – prigovorio je čelnik Mosta Božo Petrov razočaran što nije prihvaćen niti jedan njihov amandman, između ostalog ni prijedlozi da se mijenja Ustav RH kako bi se svim Hrvatima izvan Hrvatske omogućilo dopisno i elektroničko glasanje, o pružanju kontinuirane pravne potpore pripadnicima HVO-a te onaj o izjednačavanju u pravima studenata hrvatskih državljana, neovisno o tome je li im prebivalište u RH ili BiH.

SDP je poručio kako neće glasovati za Deklaraciju nakon što je, među ostalima, odbijen njihov amandman po kojem bi Sabor osudio sve postupke i politike koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu ugrožavanje teritorijalnog integriteta te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

- Ne želimo nositi teret HDZ-ove politike iz '90-ih prema BiH, rasteterite nas vašeg tereta iz '90-ih – prigovorio je SDP-ov Arsen Bauk.

Deklaracija na 20-ak stranica upozorava na marginalizirani položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost – piše u Deklaraciji u kojoj podsjećaju da je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

Deklaracijom se podupiru napori u pravcu konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona koje trebaju osigurati ravnopravnost svih građana.

VIDEO Zastupnici HDZ-a burno reagirali na Stazićev govor o BiH i Tuđmanovoj politici

Komentara 15

Avatar Bill_the_Butcher
Bill_the_Butcher
17:23 14.12.2018.

Partija se ponijela sramotno. Kao i 91'.

Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
16:58 14.12.2018.

Dosta je više natezanja treba podjelit tu nakaratnu državu koju nitko ne želi. Zbogom Bosno

Avatar Vukomerec
Vukomerec
20:29 14.12.2018.

Sramotni politikanti ruše nacionalno jedinstvo. Veleizdajnička Partija i dalje vodi rat protiv hrvatskih interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije