Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodoljubna zanovijetanja

Dan državnosti: Samo mirnodopski Tuđman može nas izvući iz kolonijalnog ropstva

Franjo Tuđman
Foto: Davor Javorović/Pixsell
27.06.2014.
u 11:16

Što bi se to prekjučer obilježavalo da nije bilo Tuđmana, tko bi pobijedio u ratu, što bi se to obilježavalo 5. kolovoza, s kim bismo to i u kakvoj državi živjeli da nije bilo referenduma o samostalnosti...

Predsjednik države, Sabora i Vlade, Ivo Josipović, Josip Leko i Zoran Milanović, sve sami esdepeovci, prekjučer su na Dan državnosti na zagrebačkom Mirogoju položili vijence kod Zida boli, Grobnice narodnih heroja, središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Isti dan mogli smo u Večernjaku čitati intervju s Vladimirom Šeksom, u kojem o Račanovu SDP-u iz 1991. godine kaže: “Predložili su da se Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom, ali imali su i ‘kvaku 22’ – da se istodobno pokrene i postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika”. Račan se, kaže Šeks, bojao da će nas svijet okriviti za jednostrani akt odcjepljenja, no Tuđman je bio siguran da SAD, tada zauzet Pustinjskom olujom, i jalova Europa neće učiniti ništa, te da je to “ključni trenutak da se odmah krene u nezavisnost jer se ta šansa više neće ponoviti”.

Dio je zastupnika SDP-a i Socijalista 25. lipnja 1991. godine napustio sabornicu, od 49, koliko ih je ostalo, samo je jedan glasovao za nezavisnost a svi ostali, njih 48, bili su protiv. Unatoč tome, njihovi nasljednici koji danas imaju vlast normalno obilježavaju taj dan. Njihovi bi najljući protivnici rekli – slave Dan državnosti u državi koju nisu željeli, a ni danas im nije na srcu. No činjenica je da je SDP jedna od dvije najjače stranke u Hrvatskoj i da je, i kao vlast i kao oporba, presudan za državu te da je utoliko svjestan odgovornosti za njezinu sudbinu.

Ali Dan državnosti prigoda je da se upitamo: ako je na referendumu golema većina Hrvata glasovala za samostalnu Hrvatsku, koliko je među njima bilo onih koji su imali hrabrosti da tu samostalnost ostvare i koji su znali na koji to način bez pogibelji za zemlju učiniti. Tako dolazimo do dragocjene činjenice iz Šeksovih uspomena: “Tuđman je svojom taktikom, a svjedoči o tome Hrvoje Šarinić, nadmudrio sve te velike europske i svjetske državnike”. Njegov politički genij došao je do izražaja i poslije u ratu, u priznavanju Hrvatske u Europi i svijetu, u primanju u Ujedinjene narode, organiziranju oslobodilačkih akcija, pogotovo Oluje, u mirovnim pregovorima, u ulasku u Vijeće Europe...

Ukratko rečeno, ima nas nekoliko milijuna, manje-više svi smo bili za nezavisnu i samostalnu Hrvatsku, ali je samo jedan Tuđman, državnik kakav se i u drugim nacijama pojavljuje rijetko i na njihovu sreću udara glavne državne temelje i ostavlja trajne pozitivne posljedice. I danas je Hrvatskoj potreban Tuđman, mirnodopski državnik koji bi ostvarivao gospodarske pobjede, vratio zemlju iz ponižavajućeg kolonijalnog položaja u stanje dostojno jedne države, stanje u kojem bi imala ekonomsku i financijsku suverenost i perspektivu naroda koji će živjeti, a ne raseljavati se i izumirati.

Nažalost, umjesto da u novim, poslijeratnim uvjetima nastave njegovo djelo, sve vlasti poslije njegove smrti, i izvršne i predsjedničke, nijekale su njegove zasluge i smislile takozvanu detuđmanizaciju koja će imati katastrofalne učinke. Pa što bi se to prekjučer obilježavalo da nije bilo Tuđmana, tko bi pobijedio u ratu, što bi se to obilježavalo 5. kolovoza, s kim bismo to i u kakvoj državi živjeli da nije bilo referenduma o samostalnosti, odluka o nezavisnosti i o razdruživanju s bivšom državom...? Obilježavali bi se sami porazi. Ali tih deset velikih Tuđmanovih godina u Račanovoj i Budišinoj koaliciji nazivali su “deset izgubljenih godina”, i to oni koji će Hrvatsku najviše rasprodati, zadužiti i učiniti kolonijom. Umjesto da ostane trajni naputak za snalaženje male Hrvatske među velikim europskim i svjetskim igračima, za snalaženje kakvim je i stvorena Hrvatska, Tuđman je uvelike bio odbačen, baš kao što je 25. lipnja 1991. godine na ljevici bila odbačena odluka o nezavisnosti. Ali kad-tad, i ljevica će i desnica (koje i nemamo već 15 godina!) morati shvatiti da je Tuđman kao ideja i kao vještina opstanka i probitka među stvarnim vladarima svijeta jednako presudna hrvatska budućnost kao što je bio i presudna hrvatska prošlost.

>> Zašto je Josipović u prvom predizbornom okršaju Kolindu pljusnuo s homoseksualcima

Komentara 8

AJ
ajmo
11:29 27.06.2014.

Pod hitno trebamo Domoljube koji vole narod i svoju zemlju i nije bitno jesu li lijevi ili desni nego da su pošteni i časni Domoljubi.

DU
Deleted user
11:46 27.06.2014.

Odličan tekst. Kratak ali nabijen istinom.

Avatar vh1
vh1
19:01 27.06.2014.

Hrvatska je u okovima 240 000 zaposlenih koji primaju plaču na svim razinama proračuna. Tuđman i HDZ su ukinuli Dalmaciju i učetverostručili lokalnu upravu da bi osigurali vlast i uništili industriju i 200 000 radnih mjesta. Ekonomisti koji su nam prijatelji predlažu da svima iz proračuna smanjimo plače za 10 % i devalvaciju kuni za 7-10 %. Tako bi nakon Tuđmanove antihrvatske ekonomije počeli sve iz početka. Zbog domorodnih i polupismenih hadezeovaca izgubili smo 24 godine. Sve bivše komunističke države su nas pretekle bez žmigavca. Jedino je 50 % Turskog Cipra iza nas. Svima gledamo u leđa. Stranka koja nas je vodila, pravomoćno je veleizdajnićka i zločinačka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije