Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.07.2020. u 13:56

Uskoro će i privilegirane nezaslužene mirovine i radna mjesta koja su postala sama sebi svrhom doći u pitanje

U uređenom društvu barem bi s nelagodom bivši saborski zastupnici s mirovinama od 10.000 kuna koje nisu zaradili i svi ostali povlašteni dužnosnici pročitali projekcije međunarodnog tima istraživača iz Lanceta da će Hrvatska krajem stoljeća spasti na 1,6 milijuna ljudi.

Dok su uživali na ionako privilegiranim pozicijama, nije ih zanimalo što uništavaju budućnost građana koji su ih skupo plaćali da rade za opće dobro. Brigom samo za svoj džep i svoje probitke, doveli su ovo društvo u situaciju da su nam slabe šanse za razvoj jer ga nema tko osigurati.

Posljednjih desetljeća, a osobito od ulaska u EU, stalno se smanjivao broj rođene djece, a mladi iseljavali i došli smo do toga da su javni sustavi od mirovinskog, zdravstvenog do obrazovnog neodrživi jer ih nema tko financirati. Privilegirani mogu još neko vrijeme živjeti na grbači proračuna i ono malo radnika koji sa svojim obiteljima godinama žive daleko od onog što se podrazumijeva pristojnim standardom u EU, ali uskoro će i njihove nezaslužene mirovine i radna mjesta koja su postala sama sebi svrhom doći u pitanje.

Nažalost, najveću će cijenu platiti prosječni građani koji poštenim radom nisu mogli osigurati zaleđe sebi i potomcima. Hrvatsko društvo godinama je bilo gluho na upozorenja demografa da će se bez demografske politike javni sustavi urušiti, a razvoj zemlje postati nemoguć.

Istraživanje iz Lanceta posljednja je opomena s kojom se Vlada mora suočiti. Ako će premijer doista voditi brigu o dobrobiti ove zemlje i svih građana, jedino na čemu ne smije štedjeti i što ne smije dirati je resor demografije, koji podrazumijeva da prioritet svih javnih politika moraju biti djeca i njihove obitelji, mladi ljudi, ravnomjeran regionalni razvoj i dovođenje u red rada svih državnih i javnih institucija, koje moraju biti očišćene od klijentelizma i korupcije, transparentne i na usluzi svim građanima.

Bez toga srljamo u propast i nikad se nećemo približiti razvijenim zemljama EU čiji lideri desetljećima svoje države vode na tim načelima. Plenković ima šanse postati lider, no uskoro ćemo vidjeti hoće li tu priliku prokockati.

Ključne riječi

Komentara 3

MU
mucho
12:44 17.07.2020.

Demografska politika? Plaćam vrtić 900 kn i to smo sretni da smo dobili mjesto. Prijatelji plaćaju 1.500 kod lopova privatnika jer nisu imali sreću ko mi

AN
anthropos
19:57 16.07.2020.

Nije plenkovicu do Hrvata u onoj zemlji, uvest će jeftinu radnu snagu, živjelo domoljublje na papiru

AN
antiekstremist
07:24 17.07.2020.

Ova vlada je više demografskih mjera donijela nego sve skupa zajedno prije nje. Ali od kada smo EU ljudi jednostavno idu tamo gdje im je bolje a natjecati se sa jednom Njemačkom i Austrijom i sl. je apsolutno nemoguće. Paa i jedna Njemačka ima problem što se iz manjih sredina stručnjaci prvenstveno u zdravstvu iseljavaju u Skandinavske zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije