Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret ulijevo?

Beljak je pozvao sve 'odmetnute' HSS-ovce natrag u stranku, a u SDP-u im se već nude kao partner za lokalne izbore

Karamarko Beljak Milanović
Foto: Pixsell
1/2
28.03.2016.
u 19:02

Prošle godine u svibnju, pred parlamentarne izbore, mediji su pisali da Krešo Beljak, današnji predsjednik HSS-a, ozbiljno "koketira" sa SDP-om.

S novim predsjednikom Hrvatska seljačka stranka mogla bi dobiti i novi smjer. Da je na čelu HSS-a ostao Branko Hrg i stranka bi vjerojatno ostala čvrsto vezana uz HDZ, odnosno Domoljubnu koaliciju.  Ovako, pobjedom Krešimira Beljaka otvara se i niz drugih mogućnosti pa i opcija da se HSS u budućnosti, možda već na lokalnim izborima, primakne i “ulijevo”. Nije tajna da se dio članova HSS-a prije izbora žestoko protivio ulasku stranke u koaliciju s HDZ-om. 

Prošle godine u svibnju, pred parlamentarne izbore, mediji su pisali da Krešo Beljak, današnji predsjednik HSS-a, ozbiljno "koketira" sa SDP-om, da čak planira izaći iz HSS-a te se učlaniti u Autohtonu seljačku stranku koja je pak bila dio koalicije Hrvatska raste

Pozivam ih da se vrate u HSS

Niti godinu dana kasnije, situacija je potpuno drugačija. Beljak vodi HSS-a i poziva sve "odmetnute" članove stranke pa i sve iz Autohtone seljačke stranke, da se vrate u svoju matičnu stranku.

– Od HSS-a je nastalo pet-šest stranaka. Više manje sa svim sam njihovim čelnicima obavio razgovore, a i ovim ih putem pozivam da se vrate u HSS. Mislim da postoji dobra volja za to – uvjeren je Beljak.

A neki u SDP-u uvjereni su, pak, da promjene u HSS-u otvaraju mogućnost da ta stranka postane i njihov partner na lokalnim izborima na proljeće iduće godine. Poput člana Predsjedništva SDP-a Gordana Marasa koji je u svom Facebook statusu nahvalio novog šefa HSS-a. "Taj je kilometrima daleko mentalitetom, razmišljanjem i postupcima od ovih likova iz "domoljubne koalicije" poput Karamarka, Tepeša i sličnih. Ima potencijala ujediniti niz stranaka nastalih osipanjem HSS-a, promijeniti politiku stranke, a to je onda sasvim druga priča. Mislim da će brzo maknuti HSS da ne bude Karamarkov potrčko. Takva stranka centra, jaka na selu bila bi dobar strateški partner SDP-u za lokalne izbore iduće godine. Tko zna što budućnost nosi?" objavio je Maras na svom profilu.

Devastirana stranka

Novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak još uvijek je u postupku primopredaje stranke koja je, kako kaže, devastirana i politički i financijski i organizacijski. Idući će se tjedan naći sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, popiti kavu i vidjeti kakav je to uopće sporazum njegova stranka potpisala sa Domoljubnom koalicijom. A potom će se koncentrirati, kako kaže, na lokalne izbore. – Imamo premalo saborskih zastupnika da bi mogli utjecati na državnu politiku. Ali zato imamo 60-ak lokalnih i regionalnih lidera, načelnika, župana i gradonačelnika kojima na lokalnim izborima treba pomoći da postignu uspjeh na terenu – kaže Beljak. 

I dok je ranije u HSS-u na snazi bila i "zabrana" koaliranja sa strankama iz koalicije Hrvatska raste novi bi šef, doznajemo, trebao promijeniti to pravilo. S kime će HSS koalirati na lokalnim izborima odlučivati će, kažu u stranci, isključivo lokalne organizacije. 

>>HSS kao stranka centra i jaka na selu bila bi dobar strateški partner SDP-u

>>Novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak: 'Dosta je laži i obmana u hrvatskoj politici'

Komentara 5

LU
lunar777
19:57 28.03.2016.

Shvatljivo je da je netko oprezan kada koalira sa HDZom, no HSS je propao jer je koalirao sa ljevičarima. Mislim da im je dovoljno što su pogriješili jedanput, a poruka ljevičarima, nikada više nećete na vlast, ovaj zadnji mandat vas je razotkrio totalno. Inače nisam glasač HDZ-a, samo toliko... :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije