Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORLOVI LETE

Albanija je prvi put u povijesti izborila veliko natjecanje, a Srbi se grizu

Albanija
Foto: Reuters/PIXSELL
22.10.2015.
u 07:45

'Momčad je osjećala veliki pritisak, ali su reagirali izvanredno. Htio bih da ovi dečki budu primjer cijeloj zemlji.'

Kada su objavljeni sastavi skupina za kvalifikacije za Euro 2016., reprezentaciji Albanije nitko nije davao veće šanse za plasman na završnu smotru. Smatralo se kako u najboljem slučaju može možda nekome otkinuti po neki bod, ali da u konkurenciji s Portugalom, Danskom i Srbijom nema što tražiti.

Međutim, nakon odigranoga zadnjeg kola Albanija je ostvarila najveći nogometni uspjeh u povijesti i plasirala se prvi put na neko veliko natjecanje i to izravno! Zanimljiv je i podatak kako u kvalifikacijama niti jedan od igrača nije postigao dva zgoditka. Prema mišljenju mnogih, najveći razlog uspjeha albanske reprezentacije je talijanski trener Gianni De Biasi. Preporod albanskog nogometa započinje upravo njegovim postavljanjem za izbornika 2011. godine kada je zamijenio Josipa Kužea. Nekadašnji igrač Intera, a u više navrata trener Torina, priliku za napredak vidio u više mladih švicarskih reprezentativaca albanskog ili kosovskog podrijetla koje je počeo nagovarati da zaigraju za matičnu državu. O kakvom „bazenu igrača" se radi, govori i to da su albanski mediji pobrojili čak 54 igrača albanskih korijena koji igraju u drugim reprezentacijama. Takva politika ove godine dala je rezultata, a njezina kruna bit će u lipnju sljedeće godine u Francuskoj.

– Momčad je osjećala veliki pritisak, ali su reagirali izvanredno. Htio bih da ovi dečki budu primjer cijeloj zemlji. Iako je malo ljudi vjerovalo u nas na početku ciklusa, uspjeli smo. Da sam nakon ždrijeba skupina rekao kako ćemo pobjedom u zadnjoj utakmici imati izravan plasman na Euro, vjerojatno bi me smatrali budalom. Vjerujem da ova momčad ima puno prostora za napredak. Ne smijemo se zaustaviti na ovome, moramo nastaviti rasti – rekao je De Biasi.

Jedina "mrlja" u ovome povijesnom uspjehu Albanije je domaći poraz (0:2) od najvećeg suparnika, Srbije. Te utakmice su zbog burne povijesti zadnjih desetljeća između dviju država, ali i svih događanja na Kosovu, bile mnogo više od nogometa. Najbolje se to vidjelo prošle godine prilikom gostovanja Albanije u Beogradu kada je utakmica prekinuta zbog drona sa zastavom "Velike Albanije" koji je nadlijetao stadion. I utakmica od prije nekoliko dana u Elbasanu bila je pod velikim povećalom , ali je sve prošlo bez većih problema. Srpska reprezentacija svoju je najbolju utakmicu kvalifikacija odigrala upravo u Albaniji, a koliko im je značila ta pobjeda, govorile su i slike slavlja, otvaranja šampanjca...

– Kada sam prvi put počeo igrati za Albaniju, nisam ni sanjao da ću dočekati ovaj dan. Ovo je dokaz da male zemlje uz puno truda mogu postići velike stvari. Cilj je bio kvalificirati se na EP i – uspjeli smo. Zaboravili smo poraze od Srbije i Portugala. Nakon što nas je Srbija pobijedila, bili smo razočarani, ali sada će nas oni gledati u Francuskoj na televiziji, pijući pivo – rekao je kapetan Albanije Lorik Cana.

Njegov otac Agim Cana je u sezoni 1986./1987. bio igrač zagrebačkog Dinama.

Oglasio se i premijer Albanije Edi Rama koji je rekao kako je jedan neostvarivi san postao java te najavio izgradnju nacionalnog stadiona u Tirani.

– Sastao sam se s njima nakon utakmice sa Srbijom. Bili su slomljeni. Rekao sam im: "Vidite, kada pokušavate doći do vrha planine, morate se suočiti s jakim vjetrovima. Sada je vrijeme da pokažete karakter."

Povijesni uspjeh neće ostati nenagrađen. Najavljeno je i kako će izbornik De Biasi i svi reprezentativci koji su sudjelovali u kvalifikacijama od predsjednika Republike dobiti nacionalno odličje časti, a da će ih predsjednik Nogometnog saveza Arman Duka počastiti bogatim premijama, spekulira se kako će podijeliti dva milijuna eura.

>> 'Srbi mogu uzeti pivo i gledati nas na televiziji dok igramo na Euru'

Komentara 17

Avatar bok
bok
08:36 22.10.2015.

Cestitke nasim Albanskim prijateljima!

ĆA
ćaćaća
12:44 22.10.2015.

bravo albanija...

DU
Deleted user
11:29 22.10.2015.

neprijatelji četnika su naši prijatelji-sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije