Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.10.2017. u 18:28

Ono što je ključno, a Ramljakov izvještaj zaobilazi, jest vrijednost imovine kompanija

Kao što u statistici uspjeh ovisi o diskursu prezentacije podataka, tako i u računovodstvu sjaj ili bijeda poslovnog rezultata ovise o onome koji ih primjenjuje.

Uvjerili smo se u to jučer tijekom prezentacije revizijom obrađenih rezultata Agrokora koje je predstavio prinudni upravitelj Ante Ramljak. Iako je izvješće nepotpuno jer se odnosi na samo devet tvrtki od ukupno 40-ak koliko Agrokor ima u svom sastavu, razvidno je da bi koncern bez utjecaja države s lex Agrokor kad-tad otišao u stečaj. Agrokor je tako, prema Ramljaku, krajem prošle godine vrijedio barem 13 milijardi kuna manje nego je to Ivica Todorić prikazivao, a gotovo sve kompanije iz sastava koncerna poslovale su s višemilijunskim gubicima. Najkritičnija je situacija, logično, u Konzumu koji je lani umjesto 200-tinjak milijuna kuna dobiti, imao gubitak od 1,8 milijardi kuna i čija je vrijednost nakon objavljene revizije 10 milijardi kuna manja nego se to mislilo. Pristup računovodstvenoj reviziji poslovanja donedavno najmoćnijeg koncerna u državi mogao je biti i nešto drugačiji, a otpis međusobnih potraživanja kompanija iz sastava koncerna veći i rezervacije manje pa bi i konačni rezultat bio nešto bolji. No, važno je naglasiti – ne bitno drugačiji. Ramljakova ekipa izabrala je omjer 50-50 obrazlažući to skorašnjim zahtjevima prema vjerovnicima od kojih će se po istoj logici tražiti otpis dijela potraživanja. Iako Ramljakovo izvješće izgleda katastrofično, ono nije potpuno i iz njega se ne može složiti prava slika stanja Agrokora.

Vidljivo je i zasad ključno samo to da su gubici višestruko pojeli kapital te da Agrokorove kompanije ne mogu iz poslovanja servisirati tekuće obveze. Ono što je po mnogima ključno, a Ramljakov izvještaj zaobilazi, jest vrijednost imovine kompanija i – ono što je još važnije – imovine Agrokora kao krovne tvrtke. Kako je očito da Agrokor nakon objelodanjenih dubioza neće moći vratiti dugove iz poslovanja, oni će se morati namiriti prodajom imovine čiju vrijednost ne znamo ni nakon objave dugoočekivane revizije.

Komentara 12

DU
Deleted user
23:27 06.10.2017.

Dužan ko Agrokor-to će biti nova uzrečica

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
05:00 07.10.2017.

Niti prvi niti zadnji bankrot lose vodjene tvrtke. To se dogadja u svijetu cesce nego nmogi to misle. Kupit ce ih druga (lakoma) firma i najvjerojatnije zaposliti iste ljude koji i sada rade. Trgovina nije softver kompanija pa da novii vlasnik digne sidro i odhebe se na drugi kraj svijeta. Vecinom ostaje gdje su i kupci/musterije.

DU
Deleted user
19:56 06.10.2017.

No u financijski izvjestajima se ne vide jamstva koja su dale kompanije Ledo, Jamnica, Belje za Agrokor. Po izvjescima nije problem za Ledo ili Jamnicu jednokratno brisanje dijela kapitala vec ostae problem jamstava. Naime ako Agrokor nije u stanju vratiti 40tak milijardi kuna kredita vjerovnicima tada to trebaju vratiti jamci. I tako oni desetljecima mogu raditi a da samo vracaju jamstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije