Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKI SAVJETNIK

Podizanje dječje štednje veće od 10.000 kn mjesečno – uz odobrenje suda

Marina Šantek
Foto: ''
10.09.2014.
u 17:00

Prihodi od imovine, alimentacija, stipendija, obiteljska mirovina djeteta isplaćuju se bez ograničenja u isplati, dok su za raspolaganja imovinom djeteta propisana određena ograničenja

P: Naša maloljetna kći ima ugovorenu dječju štednju na koju uplaćujemo iznose mjesečnom dinamikom, a povremeno podižemo novac. S obzirom na to da je na snazi novi Obiteljski zakon, zanima me je li došlo do znatnijih promjena u poslovanju s bankom i o čemu moramo voditi računa? Roditelji (Sesvete)

O: Obiteljski zakon (NN 75/14) od 1. rujna 2014., u dijelu zastupanja maloljetnih osoba u poslovanju s bankom, donosi određene promjene u raspolaganju novčanim sredstvima, što obuhvaća isplate i bezgotovinske prijenose.

Kod raspolaganja novčanim sredstvima postoje razlike u dijelu vrsta uplata: prihodi od imovine, alimentacija, stipendija, obiteljska mirovina ili drugo redovito primanje djeteta slobodno se isplaćuju, bez ograničenja u isplati, dok su za raspolaganja imovinom djeteta propisana određena ograničenja.

Pojam raspolaganja imovinom maloljetnih osoba obuhvaća isplate ili prijenose te zatvaranje transakcijskih i štednih računa, prodaju dionica, prodaju udjela u dioničkom društvu i u investicijskim fondovima, korištenje sredstava maloljetnog djeteta dobivenih radi naknade štete te raspolaganje namjenskim sredstvima za stambenu štednju na ime maloljetnog djeteta. Vrste ograničenja raspolaganja imovinom djeteta ovise o tome je li posrijedi iznos manji ili veći od 10.000 kuna mjesečno. Raspolaganje iznosima manjim od 10.000 kuna moguće je bez odobrenja nadležnog tijela i bez suglasnosti drugog roditelja ako roditelji žive zajedno s djetetom na istoj adresi. U slučaju da roditelji ne žive na istoj adresi, roditelj koji raspolaže sredstvima na računu mora od drugog roditelja dobiti suglasnost za raspolaganje sredstvima. S druge strane, isplata ili prijenos sredstava u iznosu većem od 10.000 kuna mjesečno obavlja se isključivo uz suglasnost drugog roditelja, neovisno o tome žive li roditelji žive na istoj adresi te uz odobrenje suda u izvanparničnom postupku, što zamjenjuje ranije odobrenje Centra za socijalnu skrb. Također, suglasnost roditelja i odluka suda u izvanparničnom postupku izdaje se za svako pojedinačno raspolaganje iznad 10.000 kuna ako tijekom mjeseca ima više isplata većih od 10.000 kuna.

Ugovaranje dodatnih štednih proizvoda maloljetnim osobama provodi se bez ograničenja, a slobodni su i prijenosi između računa unutar istog OIB-a. To znači da djetetu možete ugovoriti dodatni štedni ili ulagački proizvod i prebacivati sredstva između njegovih računa, neovisno o iznosu. Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite bankaru u najbližoj poslovnici Zagrebačke banke ili na besplatni broj 0800 0024.

>>Vođenje studentskog računa – besplatno prvih 12 mjeseci

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije