Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjeran Vrbanec

Kreditiranje s 0 posto kamata uz jamstvo HAMAG-BICRO-a

19.05.2016., Zagreb -  Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave Hamag Bicro. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
06.09.2016.
u 23:32

Mali poduzetnici mogu se do 1. listopada javiti za sredstva programa Fonda za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije produljila je rok za program Fonda za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja do 1. listopada ove godine. U povodu toga razgovaramo s predsjednikom uprave HAMAG-BICRO Vjeranom Vrbancem koji je podsjetio i na druge aktivnosti te agencije.

Zašto je produljen rok za javljanje za sredstva Fonda za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja, kome je namijenjen Fond?

Zbog velikog interesa poduzetnika, produljili smo rok za program Fonda za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja koji osigurava sufinanciranje inovativnih subjekata malog gospodarstva putem uvjetnih zajmova koji se odobravaju uz ulaganje privatnih ulagača u vlasnički kapital primatelja ulaganja. Za ulaganje Fonda planiran je iznos od 2,5 milijuna eura iz proračuna projekta Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo HAMAG-BICRO-a koji se financira zajmom Svjetske banke. Cilj ove komponente je investirati usporedo s ulagačima na tržištu, poput poslovnih anđela. Iznosi bi bili manji od onih u VC fondu, raspon uvjetnog zajma iznosi od 30.000 do 200.000 eura.

Prije Fonda sredstva su se dobivala iz PRE SEED programa. Kakve je rezultate ostvario?

Gotovo 9 milijuna kuna ulaganja rezultiralo je otvaranjem novih radnih mjesta, a dodatno se očekuje oko 70 novih radnih mjesta nakon završetka investicijskih aktivnosti. HAMAG-BICRO osigurao je 3,956.500 kuna za 23 tvrtke, dok su ostatak ulaganja osigurali privatni ulagači i Grad Zagreb.

Što točno radi HAMAG-BICRO i na koji način podupire poduzetništvo?

Uloga HAMAG-BICRO-a ogleda se u poticanju poduzetništva preko fondova EU, potpore, inovacijske programe, jamstvene programe te programe mikrokreditiranja, investicija i internacionalizacije. Naši programi namijenjeni su pružanju potpore poduzetnicima kroz sve razvojne faze poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje do komercijalizacije i plasmana na tržište. S Ministarstvom poduzetništva i obrta i Darkom Horvatom ove godine uspjeli smo osigurati višestruko više novca za sufinanciranje i podršku projekata hrvatskih poduzetnika, potpuno koristeći fondove EU kao izvor sredstava.

Napravljen je iskorak u financiranju poduzetnika kroz natječaje: Kompetentnost i razvoj MSP – 867 milijuna kuna, Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela – 304 milijuna kuna, Inovacije novoosnovanih MSP-ova – 22,8 milijuna kuna te E-impuls – 250 milijuna kuna. Nove financijske instrumente od 1,2 milijarde kuna započinjemo provoditi ovaj mjesec – krećemo s ESIF pojedinačnim jamstvima, dok 1. listopada započinje provedba mikro i malih zajmova. Želimo se još više približiti poduzetnicima, doći u njihove sredine, čuti prilike i izazove s kojima se susreću i odgovoriti na njih te izraditi nove programe sukladno njihovim potrebama i potrebama tržišta.

Koji su značajniji projekti kojima je Agencija dala podršku?

Svaki od programa iznjedrio je više primjera dobre prakse u smislu strukturnih postavki projekta, njegove uloge u dugoročnim poslovnim planovima korisnika te kreiranja kvalitetnih suradnji. Rimac automobili, Altpro, Urban Mobility (Spin City), Shoutem / Five, Degoridan, Azonprinter, PhotoMath, Systemcom, Citus, Agrivi, Visiobike i Mash.me samo su neki uspješni primjeri kojima je potpora HAMAG-BICRO-a pomogla u rastu i razvoju poslovanja te plasmanu na tržište.

Kako HAMAG-BICRO prati korištenje dodijeljenih sredstava, jeste li bili zadovoljni njihovim plasmanom, jesu li svi poslovni subjekti ispunili očekivanja?

Budući da smo još svježi u privlačenju novca EU, kod prijavitelja često susrećemo svojevrsne početničke pogreške, no pomoću lokalnih radionica i edukacijom u suradnji s MINPO-om uspijevamo prebroditi nejasnoće i nedoumice koje korisnici imaju u provedbi. Želim naglasiti da Agencija tijekom cjelokupnog postupka dodjele bespovratnih sredstava prati korištenje dodijeljenih sredstava vodeći računa o općim načelima transparentnosti, jednakog tretmana i nediskriminacije, u skladu s ESIF pravilima te najboljim poslovnim i tržišnim praksama.

>> Mali poduzetnici do kredita iz „E-Impulsa“ sa tek šest dokumenata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije