Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička analiza

Pobuna u SDP-u: Dosta nam je Milanovića, kriv je za to što smo u oporbi

Zoran Milanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
10.01.2016.
u 09:49

Na stranačkim izborima ne glasa samo vrh, ne biraju samo "Milanovićevi dečki" i ministri. SDP ima oko 37.000 članova, samo u Zagrebu 6500. Nitko ne zna kako će oni odlučivati i krive li i oni šefa za debakl u pregovorima

Tko je Zorana Milanovića ovlastio da potpiše koaliciju s HDZ-om? A parafirao je dokument o tripartitnoj koaliciji SDP-a, HDZ-a i Mosta koji mu je ponudio Božo Petrov. Da je taj dokument tada potpisao i Tomislav Karamarko, SDP bi sada bio u koaliciji s HDZ-om. A to je u potpunoj suprotnosti s odlukom koju je stotinjak članova Glavnog odbora SDP-a donijelo na posljednjoj sjednici. Predsjedništvo stranke ne može odlučivati protivno volji Glavnog odbora. On je samoinicijativno promijenio stratešku odluku najvažnijeg stranačkog foruma. To je pitanje koje postavlja jedan istaknuti član Glavnog odbora SDP-a s kojim sam razgovarao u četvrtak navečer netom nakon što je Večernji list objavio da vrh stranke priprema hitnu sjednicu Glavnog odbora. To je i temelj optužbe protiv predsjednika jer je, kako kaže, "Milanović doživio pregovarački debakl".

Ukratko, u SDP-u se priprema ozbiljan obračun. Neuspjeh u pokušaju sastavljanja nove vlade i silazak s vlasti bio je samo okidač. Oni koji se već nekoliko godina sukobljavaju s predsjednikom SDP-a sada kažu: "Dosta je Zorana Milanovića!" Samo prije mjesec-dva zahtjev za Milanovićevom smjenom izgledao bi kao lajanje na Mjesec. Predsjednik SDP-a bio je čovjek koji je imao šansu napraviti čudo i dobiti već izgubljene izbore. Još je bio premijer Vlade koja je u zadnjoj godini mandata ipak počela izvlačiti Hrvatsku "iz crvenog". Bio je lider ljevice koji je kao nitko prije njega toliko puta pomeo saborski pod s hadezeovcima. Istina, bio je bahat, svađao se sa svima, arogantan i prepotentan, bezobrazan, ali obrazovan, elokventan i opak. Kako god se predsjednik HDZ-a opravdavao, na kraju je ispalo da se Karamarko nije usudio suočiti s njim pred televizijskim kamerama. To je bilo dovoljno da mu većina članova SDP-a sve zaboravi. SDP je imao pravog vođu. Nakon neuspjeha u poslijeizbornim natezanjima s Mostom, baš kada je izgledalo da je pobjeda u rukama, sve je krenulo naopako. Možda je ponuda Mostu da zajedno sastavljaju vladu koju je izrekao još u izbornoj noći, dok je Karamarko zaboravio Most i spomenuti prerano proglašavajući pobjedu, bio Milanovićev posljednji maestralni potez u prošloj izbornoj kampanji.

Prekretnica je bilo logički neobjašnjivo dopuštanje da u javnost iscure snimke pregovora s dr. Dragom Prgometom. Pregovore je započeo u stilu Ive Sanadera a završio jeftino na način vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. Na kraju su Petrov i Grmoja otišli k HDZ-u, a Milanović se potpuno izgubio. Počeo je s napadima i salvama uvreda na račun Mosta i HDZ-a kao da samo dan prije nije bio spreman s istim tim "kriminalcima, proustaškim strankama i zločinačkim organizacijama" potpisati sporazum i podijeliti vlast. Nije trebalo dugo čekati. Nezadovoljni i marginalizirani gradonačelnik Splita Ivo Baldasar javno je zatražio ostavku Zorana Milanovića i cijelog predsjedništva stranke. Potom je svojedobni Milanovićev protukandidat na izborima za predsjednika stranke Davorko Vidović stao u zaštitu već žestoko napadanog Baldasara i zatražio da se prekine s politikom "mi ili oni". Nakon toga je uslijedio najteži udarac. Ljevičarski intelektualac dr. Gvozden Flego, bivši Račanov ministar i partijski suputnik, objavio je otvoreno pismo Zoranu Milanoviću u kojem ga je mješavinom očinskog tona i profesorske uglađenosti pozvao da povuče konzekvence nakon poraza na izborima optužujući za poraz upravo njega.

Otvoreni obračun

Flego apostrofira Milanovićevu neprimjerenu retoriku koja je eskalirala kvalifikacijama nove koalicije kao kriminalne, ustaške i špijunske. "Kulminaciju tvoga poimanja politike nazirem u najavi da ćeš iz opozicije vladajućima proizvoditi pakao", kaže Flego dodajući da ta "dijabolička izjava, kojom u 21. stoljeću nekome obećavaš pakao, ulazi u katalog političkih strahota". "Nije li tvoja politika verbalnog rata rezultirala uzastopnim izbornim porazima SDP-a", pita ga Flego i zaključuje: "Umjesto da analiziram pretpostavke i konzekvence tvojeg najnovijeg narcisoidnog ispada 'ja sam najiskusniji u Hrvatskoj', predlažem ti da čitaš i slušaš što drugi misle o tebi i tvojem iskustvu. Ili su možda, opet, svi osim tebe u krivu?". Flego svoje otvoreno pismo završava konstatacijom da je u Milanovićevu "govorenju i djelovanju bilo odviše velikih pa i neoprostivih pogrešaka". "U istome smislu očekujem tvoje skore visokomoralne odluke", nedvosmislen je Gvozden Flego.

Milanović nekoliko dana nije odgovarao na napade. Potom je u petak u velikom intervjuu Novom listu najprije pomirljivo najavio borbu u Saboru "isključivo civilizirano, ali oštro i tvrdo". I zatim dodao: "Ali, s ovakvim polusvijetom na desnici ne može se drukčije nego tvrdo i šakom" pojašnjavajući da je "HDZ i njegova prljava klika opasna i zlo". Da nije shvatio Flegu, vidljivo je iz čuđenja što ga se želi smijeniti nakon osam i pol godina vođenja SDP-a jer "poslije poraza na parlamentarnim izborima 2003. nitko nije tražio Račanovu ostavku."

U javnosti je zapažena ali i brzo zaboravljena jedna naoko čarka koja se odigrala na sjednici predsjedništva SDP-a kada su četvorica jakih ljudi Partije glasala protiv Zorana Milanovića i protiv tripartitne koalicije u kojoj bi bio i HDZ. Josip Leko, Zlatko Komadina, dr. Rajko Ostojić i Davor Bernardić tražili su da se sazove nova sjednica Glavnog odbora SDP-a jer Predsjedništvo stranke ne može samo potpuno promijeniti stranačku politiku. Riječ je o dvojici potpredsjednika stranke, dosadašnjem predsjedniku Sabora i predsjedniku Glavnog odbora stranke te šefu najveće, zagrebačke gradske organizacije SDP-a. Dakako, riječ je i o četvorici višegodišnjih protivnika načina, stila i rada Zorana Milanovića. Bio je to početak pobune u stranci.

Josip Leko, ugledni "partijski patrijarh" i gotovo jedini preostali pripadnik Račanova vodstva sam je u razgovoru vođenom ovih dana priznao da je u odnosima s predsjednikom stranke došlo do teških sukoba. Pale su teške riječi, zaklapane su telefonske slušalice... I to se nije dogodilo prvi put. Riječki župan Zlatko Komadina odavno je najavio svoju kandidaturu za mjesto predsjednika stranke kada do izbora dođe. Najkonstantniji je protivnik Zorana Milanovića. Dr. Rajko Ostojić ima najviše razloga da ne vjeruje šefu stranke: smijenjen je kao ministar zdravlja, natjeran je na neravnopravnu izbornu bitku s Milanom Bandićem u kojoj je izgubio i potrošio dobar dio svojeg političkog kredibiliteta, navodno je i kriminalistički obrađivan nakon anonimnih prijava... Davor Bernardić je iskorišten, pa grubo odbačen, pa opet korišten i na kraju ostao je nezadovoljan i politički nedorečen.

Milanović dobro zna da bi se pobuna mogla proširiti. Nezadovoljnih, povrijeđenih, uvrijeđenih, izmanipuliranih i izigranih u beskrajnim igricama poteklim iz ureda "visokog izvora" u Vladi i na Iblerovu trgu više je nego dovoljno. Zato žuri sa sazivanjem Glavnog odbora na kojem bi se raspisali unutarstranački izbori. Ne želi protivnicima ostaviti previše vremena za konsolidaciju i napada prvi. Na unutarstranačkim izborima glasaju članovi SDP-a koji sigurno nisu sretni zbog odlaska u opoziciju. Za izlazak na izbore mogu biti motiviraniji svi oni nezadovoljni i zaobiđeni u stranci. Oni koji su do sada bili zbrinuti i uhljebljeni dok je SDP bio na vlasti, sada imaju prečeg posla: kako opstati na mjestima na kojima ih je poraz zatekao ili kako naći drugi posao. Na ovim izborima ne glasa stranački vrh, ne biraju samo "Milanovićevi dečki" i ministri. SDP ima oko 37.000 članova, samo u Zagrebu 6500. Nitko ne zna kako će oni odlučivati ni tko ima veći utjecaj na njih. I za sam SDP to će biti potpuno novo iskustvo, ma koliko se oni hvalili demokracijom u svojoj stranci. Iako pravilo izbora po principu jedan član – jedan glas postoji u Statutu već godinama, to će biti prvi pravi izbori s više kandidata. Do sada su tako organizirani smo jedni izbori, oni 2011. nakon pobjede na parlamentarnim izborima. Milanović tada nije imao protukandidata. Nije potpuno jasno ni kako će se organizirati unutarstranačka kampanja ni kako će biti predstavljani kandidati.

"SDP je od 2007. izgubio svakog trećeg glasača, točno 300.000 birača. Izgubili smo pet izbora zaredom. Sada imamo 30% manje zastupnika u Saboru i isto tako 30% manje prihoda iz državnog proračuna", kaže sugovornik iz Glavnog odbora SDP-a i dodaje: "Ove izbore nismo morali izgubiti. Izgubio ih je Milanović za pregovaračkim stolom. Prva pogreška dogodila se kad nije na vrijeme ponudio sporazum IDS-u i prihvatio njihove zahtjeve za daljnjom decentralizacijom. A kasnije je prihvatio još radikalnije zahtjeve Mosta. Da je bio potpisan dogovor s IDS-om imali bismo 59 zastupnika i bili bismo relativni pobjednici u Hrvatskoj. Svih osam zastupnika nacionalnih manjina bili su dogovoreni. U Mostu je bilo barem šest zastupnika koji su bili spremni na dogovor sa SDP-om. I onda se dogodila pacerska katastrofa s Prgometom za koju je kriv isključivo Zoran Milanović. On je i sam ranije u nekoliko navrata priznao da je loš, propali diplomat. Sada je pokazao da je i loš političar".

Čini se da Milanovićevi protivnici iz SDP-a ovu priliku ne žele propustiti. Pripremaju se za otvoreni obračun koji bi mogao početi na sjednici Glavnog odbora stranke i zato im je važno vrijeme. Predsjednik Glavnog odbora Josip Leko već je izjavio da nema namjeru sazivati sjednicu prije ponedjeljka 11. siječnja, kada će na sjednici Predsjedništva čuti prijedloge i argumente. On je svakako protiv hitnog sazivanja Glavnog odbora već za tjedna dana jer je 16. siječnja na otprije dogovorenom privatnom putovanju u inozemstvo.

Leko ne saziva Glavni odbor

S Lekom se slaže i još jedan član Predsjedništva SDP-a koji za sada ne želi otvoreno govoriti u javnosti. On smatra da se Glavni odbor stranke ne može održati prije nego što bude formirana nova vlada. Na tom sastanku treba se raspravljati o izbornim rezultatima, a SDP-ova tehnička Vlada još uvijek formalno stoluje u Banskim dvorima. To bi bilo priznavanje poraza prije nego što je kompletna procedura izbornog procesa završena. "Bilo bi to bacanje koplja u trnje. Nezabilježeno. Stotinu SDP-ovaca bi raspravljalo prije nego što je stranka i formalno prešla u opoziciju. Glavni odbor se može održati tjedan ili dva kasnije. Zoran Milanović je očito nervozan i žuri mu se". Pobunjenicima u SDP-u još uvijek se ne daju prevelike šanse protiv "ranjenog lava". Znaju da se ne mogu suprotstaviti Milanoviću pojedinačno jer će proći poput Slavka Linića. Zato vrlo brzo treba očekivati da će izaći u javnost s imenom i prezimenom protukandidata iza kojega će javno stati svi oni koji kažu da im je "dosta Milanovića". A tada počinje "bratoubilački rat" za koji će Karamarkova bitka za fotelju predsjednika HDZ-a biti slabokrvna intelektualna rasprava. U borbi u kojoj će možda jedino pravilo biti udariti što niže, Zoran Milanović može biti najjači. Da bi mu se suprotstavili, pobunjenici će morati otvoreno i javno progovoriti o svemu onome o čemu su do sada samo tračerski šaputali po političkim kuloarima. 

>>Leti perje u SDP-u: Baldasara napali, a sad izbore zagovara i Zoran Milanović

Komentara 4

Avatar juricamesko
juricamesko
12:38 10.01.2016.

sada su se svi sjetili da im je dosta Milanovića.gdje su ti partijski dušebrižnici bili prije godinu dana ili šest mjeseci .nitko se Neronu bez kontrole nije usudio reći "dosta, tako se ne ponaša premijer države,tako se predsjednik Sdp ne može ponašati.ne možeš ponižavati instituciju predsjednika i druge institucije hrvatske države.ne možeš hrvatski nacionalni korpus dijeliti na mi ili oni,ne možeš članstvo najveće hrvatske stranke nazivati zatucanim,desničarima,ustašama i klerofašistima.ne možeš prevarom dobiti izbore koje si izgubio.nitko od njih nije rekao dosta Milanoviću baš nas briga ako činiš štetu sebi ali ti najviše štetiš partiji." koliko su krivi članovi Sdp koji nisu znali zaustaviti uličarsko ponašanje Zorana Milanovića toliko ste Milinoviću isto krivi vi mediji.koliko je mein stream medija dalo dozvolu svojim novinarima da istraže sve afere vezano za kukuriku vlada a posebno na kriminalne poslove porodice Milanović. koliko ste vi Milinoviću u VL posvetili tekstova aferama Kreše Milanovića.pismohrana,porezna uprava samo su vrh ledenog brijega.koliko su vaši kolumisti puta osudili bahato,nekulturno,nemoralno i uličarsko ponašanje Zorana Milanovića.malo ili niti malo. vi čuvari medijskog prostora niste smjeli dopustiti da takvo ponašanje bude prihvatljivo u javnom prostoru.koliko god je svojim ponašanjem Zoran Milanović i nekolicina njegovih pripuza zagadio javni prostor i vi urednici medija ste tome pripomogli i sada jedino što možete učiniti da svojim kritičkim stavovima pomognete da se takve osobe maknu sa javne scene gdje im nije mjesto ma o kome se radilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije