Naslovnica Rio 2016 Rio 2016

Kaotičan početak: Čekanje posjetitelja na sigurnosnim kontrolnim točkama, pucnjava i eksplozije u blizini sportskih terena

Prvog dana Olimpijskih igara pred sportskim terenima protezali su se ogromni redovi navijača po jakom suncu. Organizatori za propuste krive izostanak koordinacije između osoblja, policije i privatnih zaštitarskih tvrtki
07. kolovoza 2016. u 08:25 1 komentara 450 prikaza
Olimpijske igre - policija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Olimpijske igre u Riju počele su u subotu kaotično s višesatnim čekanjem posjetitelja na sigurnosnim kontrolnim točkama, uz nervozu dodatno pojačanu pucnjavom i eksplozijama u blizini sportskih terena.  

Prvog dana Olimpijskih igara pred sportskim terenima protezali su se ogromni redovi navijača po jakom suncu. Organizatori za propuste krive izostanak koordinacije između osoblja, policije i privatnih zaštitarskih tvrtki, no, u fokusu su im sigurnosne mjere nakon niza ubojstava, otmica i pljački koje su posljednjih dana potresle Rio.

Samir Ait Said NEUGODNE SCENE Uznemirujući video: Francuski gimnastičar slomio nogu nakon zastrašujućeg pada Hrvatska - olimpijske igre Pregled rezultata 1. dana Braća Sinković u polufinalu, vaterpolisti bolji od Amerikanaca Izrael INCIDENT Izraelski i libanonski sportaši sukobili se na otvaranju OI

Gledatelji su nakon svečanog otvaranja Igara na glasovitoj Maracani naišli na tijelo 22-godišnjeg muškarca, kojega je na ulici zbog pljačke ubila policija.  Pedesetjednogodišnja Brazilka također je ubijena tijekom pljačke u petak u području  "Marvelous Port", jednoj od glavnih atrakcija za gledatelje Igara. U četvrtak je u Olimpijskom selu Barra iz automobila ubijen naoružani pljačkaš na motoru koji je razbio prozor vozila.  

Na osiguranju Igara raspoređeno je 85.000 policajaca i vojnika, otprilike dvostruko više nego na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a dodatni nemir prouzročila je eksplozija koja je u subotu odjeknula nedaleko od cilja biciklističke utrke po ulicama Rija. Prema neslužbenim informacijama, pirotehničari su izveli kontroliranu eksploziju zbog torbe koja je bila ostavljena u blizini staze,

Zbog organizacijskih propusta tek je nekoliko stotina gledatelja u subotu uspjelo doći do sportskih terena, a najviše sreće imali su oni koji su kupili kartu za  gimnastiku i odbojku na pijesku na kultnoj Copacabani. 

Početak prvih Olimpijskih igara u Južnoj Americi pretvorio se u kaos mjera osiguranja zbog čega je glasnogovornik Igara Mario Andrada obećao hitno poboljšanje.

"Ispričavamo se svima koji stoje u redovima. U sljedećih nekoliko sati to će biti riješeno", rekao je novinarima. 

Tako su gimnastičari nastupili pred praznim gledalištem u dvorani koja može primiti 13.500 gledatelja. Mnoštvo praznih mjesta bilo je i oko ringa u kojemu je nastupio talijanski boksač Carmine Tommasone, prvi profesionalni boksač u povijesti Olimpijskih igara. Na teniskom terenu, gdje je u prvom kolu igrala nekadašnja prva tenisačica svijeta Ana Ivanović, tribine su bile gotovo prazne, a za kupiti vodu čekalo se više od 20 minuta.

Na temperaturi od 32 Celzijeva stupnja u sličnoj su situaciji bili i gledatelji veslanja i ragbija. 
 

Organizatori Igara pojačali su sigurnosne mjere oko sportskih terena i zbog zabrinutosti da bi Igre mogle postati metom militanata. Prošloga mjeseca u Brazilu je  uhićeno 12 osoba zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Avatar think pink
    think pink:

    ovaj tekst je pisao netko jako zbrkan... kao što su i ovi u brazilu. prvo kaže: " najviše sreće imali su oni koji su kupili kartu za gimnastiku "........ a odmah zatim: "Tako su gimnastičari nastupili pred praznim gledalištem "