Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mavrović oduševljen

Damir Škaro: Hrgović već sada može ravnopravno na Klička i Furyja

Filip Hrgović
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
18.08.2016.
u 14:31

Filip broncu već ima, u petak (20 sati) se protiv Francuza Yoke bori za finale.

Ulaskom u polufinale boksačkog turnira u superteškoj kategoriji Filip Hrgović osigurao je barem brončanu medalju, a oduševio je načinom na koji je pobijedio Kubanca Leniera Peru. Dominirao je borbom koja je završena nokautom u drugoj rundi.

– Hrgović je boksao sjajno, atraktivno i moćno. Velika je stvar za hrvatski boks da smo osvojili prvu olimpijsku medalju nakon stjecanja neovisnosti. I to u kraljevskoj, superteškoj kategoriji – kaže naš proslavljeni boksač Željko Mavrović.

Tehnički i taktički savršen

Šaku sa Srednjaka posebno je fascinirala Filipova samouvjerenost za vrijeme meča s Kubancem.

– Pri ulasku u ring na njemu se vidi da mu je prioritet samo pobjeda, jedino je na to usredotočen. Kao boksač je potpuno izgrađen, a veliku samouvjerenost pokazuje i na svakom treningu – kaže Mavrović dodajući da baš takav boksač treba svjetskom boksu.

– Amerikancima je dosta parade, maskenbala, boksača koji su jaki samo na riječima, koji provociraju na vaganju. Treba im boksač poput Hrgovića – moćan, velik, jak, prodoran.

A do svjetskog tržišta i moguće borbe za naslov Filip će lakše doći nakon uspjeha u Riju.

– Uvjeren sam da može osvojiti olimpijsko zlato, a onda će mu vrata svjetskog boksa biti otvorena – kaže Mavrović koji dobro zna koliko je teško osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Naime, u Seulu 1988. ispao je u 1. kolu, a u Barceloni 1992. u 2. kolu.

– Turnir je dugačak, puno je sportaša i teško je ostati koncentriran. No Hrgoviću je to, uz pomoć trenera Pijetraja, uspjelo. Oni na tome rade godinama.

Mavrović je uvjeren da je pred Hrgovićem velika karijera.

– Prilično sam siguran da će Hrgović jednog dana biti svjetski boksački prvak. Može biti naš novi Mate Parlov, naravno na neki svoj način.

Već osiguranom broncom Hrgović je ponovio uspjeh Damira Škare koji se broncom okitio na OI 1988. I Škaro je oduševljen Filipovim nastupima u Riju.

– Savršenstvo! I tehnički, i taktički, i udarački. Olimpijska medalja u boksu borca iz male zemlje poput Hrvatske je senzacija. Najbolje to potvrđuje podatak da je Filip prvi borac iz jedne od zemalja nastalih raspadom SFRJ koji je nakon 28 godina i moje bronce prošao 2. kolo olimpijskog turnira! Medalja mu je u džepu, no navijam da nadmaši moju broncu iz Seula – kaže Škaro i dodaje:

– Prema analizi 12 uglednih znanstvenika koji su sportove ocjenjivali u 10 kategorija, boks je najnaporniji. A mi u tom sportu zahvaljujući Hrgoviću imamo barem broncu.

Za Škaru nema dvojbe, Hrgoviću je mjesto u profesionalnom boksu, s najboljim superteškašima svijeta.

Svijet će ga dobro upoznati

– Već sada može se ravnopravno boriti s Kličkom ili Furyjem. To nije navijački, znam o čemu govorim jer sam tri puta nastupio na OI i boksao u 450 mečeva – ističe Škaro i nastavlja:

– Hrgović fascinira svojom pojavom. Iako su visoki ljudi često nespretni, on je jako okretan i eksplozivan. Boksači se uoči meča zagrijavaju 30-45 minuta, a Filip nakon toga u ring ulazi tako da preskoči konope, a ne provuče se ispod njih! Ima strašnu snagu u rukama, ali je i nevjerojatno samouvjeren. Hrvatska je dobila novu sportsku zvijezdu, za koju će znati cijeli svijet.

Hrgoviću će medalja pomoći u daljnjoj karijeri, ali i hrvatskom boksu koji je u posljednje vrijeme nekako na marginama.

– Neki drugi sportovi poput UFC-a neopravdano su oduzeli primat boksu, no Hrgović će to promijeniti – zaključio je Škaro.

>>Filip Hrgović: Ne smijem se vratiti u Dubravu bez zlata

>>Ovo su čak i suci morali vidjeti: Pogledajte kako je Hrgović nokautirao Kubanca

Komentara 14

AP
apoxiomen007
15:17 18.08.2016.

Morat ce nokautirat sve do kraja, inace ce ga suci pokrast...

DU
Deleted user
14:55 18.08.2016.

Imamo odličnog, perspektivnog boksača. Treba ga podržati. Gledao sam obje borbe našeg Filipa- vuka iz Dubrave. Te, su to bile vrlo dobre obavljene borbe. Samo su suci korumpirani i to ne samo na ovim OI. Boksu sam uvijek dao prednost ispred ostalih borilačkih vještina. Ionako skoro sve borbe počinju kao šakački obračun i tako završavaju. Valjanje po parteru, treba ostaviti za djecu. :-)

KO
kodifan
14:53 18.08.2016.

dobar je...osvojit će zlato ali profi boks je nešto drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije