Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nađimo nestale

Je li poduzetnik s Krka ubijen i zakopan na otoku?

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA'
Foto: Marina Borovac
1/7
08.04.2013.
u 08:28

MUP je 2005. tvrdio da ima “kvalitetne spoznaje o mogućem motivu nestanka” Marevića

“Policijski službenici koji postupaju po predmetu došli su tijekom kriminalističke obrade do kvalitetnih spoznaja o mogućem motivu nestanka Zorana Marevića, a isto tako i do kruga osoba koje bi se moglo dovesti u vezu s nestankom”, pisao je još prije četiri godine Nediljki i Kruni Marević ondašnji načelnik Sektora kriminalističke policije Gojko Marković. No, unatoč “kvalitetnim spoznajama” za koje je policija tada tvrdila da ih ima, supružnici Marević ni danas ne znaju gdje je njihov sin Zoran. Nestao je 28. srpnja 2005. godine na Krku u dobi od 44 godine.

Majčina nadanja

– Samo da ne umrem prije no što ga pronađemo – kaže mati Nediljka, koja se nada da joj je sin živ.

– Ma, nema govora. On je otet, ubijen i zakopan negdje na otoku – uvjeren je Kruno Marević, inače umirovljeni kriminalistički tehničar.

– Kad smo došli prijaviti nestanak, u policiji su nam rekli da treba čekati 48 sati. Nakon Zoranova nestanka bilo je puno više dokaza što se dogodilo nego kad je nestala Antonija Bilić. Ali... – priča brat nestalog, Goran pa kaže da je većinu dokaza koje policija ima priskrbila obitelj. Zoran Marević bio je uspješni poduzetnik, vlasnik tvrtke Junior kamen s desetak zaposlenih. Taj dan kad je nestao mati Nediljka vidjela ga je kad je oko 18 sati sjeo na motocikl i otišao. Ispred lokala Dunat parkirao je suzuki. Navodno je bio u društvu dvojice muškaraca. Sljedećeg jutra njegov je motocikl bio ispred lokala.

– Prošlo je više od dva tjedna dok policija nije uzela otiske s bratova motocikla, a u međuvremenu je dva puta padala kiša – kaže Goran Marević.

– Moj je sin nestao četiri dana prije nego što mu je Željko Barišić trebao vratiti 120 tisuća eura i par mjeseci nakon što je za isti iznos kredita bio jamac poznaniku. Kad je Zoran nestao, Goran je Barišića pitao za novac, a on mu je pokazao potvrdu da je dug vratio. No, na sudu se kasnije dokazalo da je Barišić u svom rokovniku krivotvorio Zoranov potpis te da novac nije vratio. Osuđen je na uvjetnu kaznu, a na dug obitelji zaboravio, baš kao i Milan Bajčić kojemu je sin bio jamac, a čiji smo kredit mi u cijelosti otplatili. K tome, Zoranov je kamion Barišić koristio dvije godine nakon nestanka. Pa kako ga je mogao registrirati, ako za to treba osobna iskaznica? – pita se otac Kruno. Njegova supruga Nediljka dodaje da ju je strašno pogodilo kad im je poštar prije nekoliko godina donio kaznu jer se Zoran Marević, u to vrijeme već nestao, nepropisno parkirao. Još je jedna osoba osuđena nakon nestanka Zorana Marevića:

– Barišićev bratić Renato Akvić ukrao je sa Zoranova motocikla torbicu i tri puta podizao novac na bankomatu s njegove kartice. Policija je snimku s bankomata izuzela tek kad smo joj rekli da postoji videonadzor – priča Goran Marević.

Loše vođena istraga

Obitelj nestalog krčkog poduzetnika uvjerena je da je istraga od početka loše vođena, i to namjerno. Te da je u Zoranov nestanak upetljan i netko iz krčke policije:

– Kada je brat nestao, načelnik riječke policije bio je Oliver Grbić, a šef kriminalističke policije Vitomir Bijelić, koji mi je rekao da bismo mi sada trebali oteti tu grupu za koju sumnjamo da zna nešto o Zoranovu nestanku, pa će se onda oni umiješati – ističe Goran Marević.

No, MUP je sve pretpostavke obitelji o sprezi unutar policije otklonio pa je ondašnji načelnik Marković u dopisu Marevićima odgovorio:

“Kriminalističke obrade svih nestanaka pod sumnjivim okolnostima, pa tako i obrada nestanka vašeg sina, zahtijevaju od policije temeljit i dugotrajan rad s neizvjesnim rezultatom. Zbog navedenog molimo vas za strpljenje i punu suradnju s policijskim službenicima...”. U riječkoj upravi nama su pak rekli da su “u cilju rasvjetljavanja okolnosti nestanka proveli niz policijskih izvida te istražnih i dokaznih mjera i radnji” te da su o svemu izvijestili tužiteljstvo. Ono pak kaže da “nije donijelo meritornu državnoodvjetničku odluku te da se podaci o predmetu smatraju tajnima.”

>> Misterij u Pirovcu: Ivu Josipovića sinovi traže već 28 godina

>> Sve o akciji Večernjeg lista "Nađimo nestale" čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije