Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.06.2012. u 12:00

Poput meteorita, Syriza je udarila u Grčku, ali nije izazvala razorne posljedice kakve su mnogi predviđali.

I nobelovci griješe, zar ne? Paul Krugman, dobitnik Nobela za ekonomiju i profesor na uglednom Princetonu, u svibnju je predvidio raspad eurozone u šest koraka. U prvom, napisao je, Grčka izlazi iz eurozone “vrlo vjerojatno već sljedeći mjesec”. Posljednji korak: “kraj eura”. I sve to događa se “u sljedećih nekoliko mjeseci, ne godina”.

Da je u nedjelju na izborima u Grčkoj pobijedila radikalna ljevica Syriza, Krugmanovo proročanstvo možda bi se i ostvarilo. Ovako neće. Barem ne još neko vrijeme. Poput meteorita, Syriza je udarila u Grčku, ali nije izazvala razorne posljedice kakve su mnogi predviđali. Dok se približavala vrtoglavom brzinom, mnogi eurostronomi su u njoj vidjeli komet koji bi, udari li izravno na grčki parlament, mogao razoriti Grčku i čitavu eurozonu. Ali umjesto kometa, Syriza se pokazala kao meteorit: ne s tolikom razornom moći da uništi eurozonu i ne baš s takvom preciznošću, jer u parlamentu je netko drugi osvojio većinu.

Možda bi se moglo reći da je meteorit zvan Syriza sletio negdje u okolicu Meteore, među stijene u kojima su grčki pravoslavci izgradili svoje samostane. Možda, po uzoru na te monahe pustinjake, Syriza nakon udara na zemlju prijeđe u stanje samotnjačke kibernacije, čekajući novu priliku za prevrat koji je, smatraju, svrha njihove pojave. Moguće je da će im se već sutra ponovo pružiti prilika da ostvare svoju misiju. A onda će i Krugmanovo proročanstvo opet postati aktualno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?