Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.11.2011. u 12:00

Za razliku od Katoličke crkve koja u 20 godina nije uspjela formirati ni jednog katoličkog političara, islamska zajednica dala je svog kandidata

Kao da u predizbornoj kampanji nije dosta prepucavanja i nadmudrivanja, pa su se nametnula još i ona trebaju li svećenici sudjelovati u političkom životu. I tu vlada, doista, potpuna zbrka, za koju je ponajviše zaslužan umirovljeni splitski župnik i sociolog don Ivan Grubišić koji, umjesto da je otišao u mirovinu i preuzeo na sebe ulogu dokona popa, izazvao je svojom neovisnom listom i kandidaturom u Sabor neviđene polemike u kojima gotovo nema sredine, već su ljudi izrijekom ili na njegovoj strani ili protiv njega.

Uđe li don Ivan Grubišić u Sabor (i dopusti li mu to, na koncu, njegov nadbiskup), gola će činjenica biti da će u Saboru sjediti (i) jedan svećenik. No možda neće samo on biti jedino “svešteno lice” u hrvatskom parlamentu jer je u saborskoj utrci još jedan svećenik i to – muslimanski imam iz Gunje Idriz ef. Bešić.

On je široj javnosti poznat i kao redoviti izaslanik Islamske zajednice Hrvatske na komemoraciji na Bleiburškom polju, gdje njegov nagovor i dova redovito izmame aplauz brojnih hodočasnika.

Motivi imama Bešića da se angažira kao saborski zastupnik slični su motivima don Ivana Grubišića. Doduše, don Ivana muči nešto širi politički kontekst definiran u sloganu “Čovjek nadasve”, dok je imamov interes nešto uži pa bi se mogao parafrazirati kao “Bošnjak nadasve”.

Islamska zajednica u Hrvatskoj, naime, očito nije zadovoljna zastupanjem bošnjačkih interesa na hrvatskoj političkoj pozornici pa je odlučila u politiku delegirati jednoga svog imama. Dakako, sam ef. Bešić kaže da je svoj mandat imama stavio na raspolaganje Islamskoj zajednici jer ne može biti i imam i političar, odnosno ne može se Islamska zajednica baviti politikom, baš kao što se politikom ne može baviti ni Katolička, niti ijedna druga crkva.

No upravo u trenutačnoj političkoj poziciji don Ivana Grubišića i imama Idriza Bešića vide se dvije različite vjerske politike.

Katolička crkva, bez obzira na to što je najbrojnija i najmoćnija vjerska zajednica u društvu, nije u ovih 20 godina uspjela formirati i osposobiti, ne samo jednog, nego na desetke i desetke katoličkih političara i ponuditi ih kao političku alternativu bezobzirnim i sebidovoljnim političkim elitama u Hrvatskoj. Nisu to, dakako, trebali biti svećenici, ali su mogli biti laici svih profila.

Islamska zajednica povukla je sasvim drukčiji potez i dala zaleđe, koje njezin dojučerašnji imam iz Gunje osjeća u finišu predizborne kampanje. A to ne imponira samo njemu nego i cijeloj Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, u njezinoj kompletnoj širini.

No, u svakom slučaju, i imam i katolički svećenik u Saboru trebali bi svojim produhovljenim habitusom jamčiti upravo onu dimenziju koju hrvatski parlament dosad nije imao i teško je mogao postići. Svakako bi politici trebali dati jedno novo lice. Odnosno, nikako ne dopustiti da ih politika pokvari i da ih uvalja u blato političkih igara i interesa, koji su Hrvatsku odvukli do samoga dna. I svećenik i imam po svome poslanju trebali bi biti iznad svega toga.

Komentara 26

Avatar Šefket Ramadani
Šefket Ramadani
12:23 28.11.2011.

Istina je da su Bošnjaci u HR sasvim obespravljeni dok nasuprot Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju sva prava. Mislim da treba postojati reciprocitet i ako Bošnjaci katoličke vjere hoće treći entitet onda i mi Bošnjaci u Hrvatskoj tražimo to isto ovdje.

KA
Karla
12:29 28.11.2011.

Šefket - ti si potpuno okrenuo stvar: Bošnjaci u Hrvatskoj uživaju najveća prava u cijeloj Europi i to potvrđuju njihovi nadležni u Hrvatskoj. A u Bosni - Bože sačuvaj, ne smiješ ni misliti a kamoli reći da si katolikl- toliko da se zna!

OB
-obrisani-
12:20 28.11.2011.

Taj pop don Ivan Grubišić će biti guardian morala u saboru Ne kradi, Ne laži, I sl. Btw. Bojim se samo da je nova elitna ekipa koja uskoro stiže gluha kao top…jedni gluhi odlaze,drugi stižu Amen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?