Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrdili znanstvenici

Najbolja dijeta tako je jednostavna. Ključne riječi: Jaja, meso i riba

proteini
Foto: VL
04.07.2014.
u 14:16

Iako priznaje da su mesne dijete zaista djelotvorne pri skidanju kilograma, naglašava da je potrebno pronaći ravnotežu unosa između proteina, masti i ugljikohidrata kako bi se smanjila mogućnost narušavanja zdravlja

Proteinske dijete nisu novost, no sada imamo potvrdu da je prehrana bogata proteinima najbolji način za gubljenje kilograma i zadržavanje novostečene linije.

Potvrda je stigla sa Sveučilišta Sydney, a znanstvenici koji su proveli istraživanje kažu da bi svi koji se bore s viškom kilograma trebali umjesto brojenja kalorija brojiti proteine.

Tijekom posljednjih 60-ak godina prehrana na Zapadu počela se sve više zasnivati na ugljikohidratima i mastima, a naše je tijelo "programirano" da prednost daje proteinima. Kad jedete proteine, tijelo između ostaloga, istodobno uz unos i troši kalorije jer je potrebna dodatna energija za probavu proteina.

Osobe koje jedu proteina manje nego što je preporučeno vjerojatnije će "navaliti" na ugljikohidrate i masti i debljati se. 

Istraživanje je predvodio nutricionist David Raubenheimer, a više o tome što potkrjepljuje ove tvrdnje iznijet će na godišnjoj konferenciji Društva za eksperimentalnu biologiju koja se u petak održava u Manchesteru, piše Daily Mail.

Iako priznaje da su mesne dijete zaista djelotvorne pri skidanju kilograma, naglašava da je potrebno pronaći ravnotežu unosa između proteina, masti i ugljikohidrata kako bi se smanjila mogućnost narušavanja zdravlja.

Važan je, kaže Raubenheimer, i omjer masti, proteina i ugljikohidrata u svakoj namirnici te se treba kloniti prerađene kupovne hrane.

Dobri izvori proteina:

  • puretina i pileća prsa
  • riba, najbolja je tuna i losos
  • sir, npr. mozzarella i zrnati sir
  • nemasna govedina i teletina
  • tofu
  • grah
  • jaja
  • jogurt, mlijeko i sojino mlijeko
  • orašasti plodovi i sjemenke

 >>Majka i kći u borbi protiv viška kila. Pogledajte njihovu transformaciju

>>3 idealne nove dijete uz koje ćete kilograme do ljeta izgubiti i dok spavate

Komentara 1

DE
dejavu
19:45 04.07.2014.

A odojak !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije