Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSKI MUĆAK Ogorčeni branitelji

MORH ne želi jaja slunjske zadruge

10.11.2008.
u 18:00

SLUNJ – Svi se izgovaraju na tržišnu utakmicu, što i osobno poštujem, ali sigurno nitko ne može jeftinije dopremiti jaja do vojnog poligona Eugena Kvaternika od nas.

Opet bi nas odbili
– Umjesto toga, na slunjskom poligonu redovito konzumiraju jaja koja stižu iz Šibenika i Bjelovara. A kada je pun pogon, dnevno ih imamo oko tri tisuće komada, što je dovoljno da pokrijemo cijelu Karlovačku županiju, uključujući i ovaj poligon. Međutim, mjerodavne u MORH-u, čini se, to uopće ne zanima – ogorčen je Ivan Panić, predsjednik Braniteljske zadruge Ponos iz Slunja, čiji je rad nedavno pohvalila i ministrica Jadranka Kosor te ih istaknula kao najuspješnije u Hrvatskoj.

Unatoč tome, slunjski Ponos ne može plasirati svoje proizvode. Nakon što lani nisu prošli na objavljenom natječaju, ove godine nisu ni pokušavali.

– Nismo se javljali, jer unaprijed znam da bi nas odbili. Lijepo su nam još prije godinu dana rekli da imaju povoljnijeg dobavljača. Pokušali smo i s nekim slunjskim tvrtkama. Jasno mi je da svatko ima svoju cijenu, ali ne možeš dobiti jaje za sedam lipa. U Karlovcu ne želimo raditi konkurenciju gdje je ne treba. Stoga su zadrugari prisiljeni ići u Dugu Resu, Ogulin i druge gradove. Razočarani smo ovakvim razvojem situacije. Država je uložila u nas kako bismo počeli s radom, a sada nas doslovce koči – napominje Ivan Panić.

Kako bi iskoristili brojna jaja koja ne mogu plasirati na domaćem terenu, počet će raditi i tjesteninu. Podsjeća na nedavni boravak ministra Branka Vukelića u Slunju, gdje se razgovaralo o daljnjem razvoju poligona. Uz otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje ljudi, bilo bi dobro da onda koriste i domaće proizvode.

Rade za djecu
Braniteljska zadruga Ponos iz Slunja osnovana je prije dvije godine. Uz aktivni odmor, uređene biciklističke i staze za nordijsko hodanje, kao i paintball, bave se također proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja, ekološkim uzgojem kokoši i proizvodnjom konzumnih jaja. Njihov je glavni cilj stvoriti stabilnu tvrtku koja će osigurati stabilan posao i egzistenciju budućim generacijama, prvenstveno vlastitoj djeci.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?