Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Odlučili ste prestati jesti meso? Ovo je 5 stvari koje će vam se dogoditi

Muškarac jede meso
Foto: Thinkstock
06.07.2015.
u 16:30

Osim što sprečava mnoge bolesti, prelazak na vegetarijansku prehranu za posljedicu će imati gubitak najmanje četiri kilograma tjelesne težine

Svatko tko je pogledao dokumentarac Supersize Me barem na trenutak je pomislio kako bi se mesa u svojoj prehrani mogao i odreći.

Ali ta vas je misao zasigurno brzo napustila kada ste pomislili na odrezak ili hamburger. Ako ste se ipak odlučili izbaciti meso iz svoje prehrane, ovo je 5 stvari koje će vam se dogoditi.

1. Mogli biste izgubiti pokoji kilogram

Utječe li uopće i na koji način izbacivanje mesa iz prehrane? Pitanje je to na koje je odgovor potražio Neal Barnard, profesor medicine na Sveučilištu George Washington. Barnard  je analizirao klinička istraživanja utjecaja vegetarijanske prehrane na mršavljenje i rezimirao ih u zaključak: Osim što sprečava mnoge bolesti, prelazak na vegetarijansku prehranu za posljedicu će imati gubitak najmanje četiri kilograma tjelesne težine.

2. Možete se zaštititi od srčanih oboljenja

Nekoliko velikih studija u kojima je sudjelovalo više od 76.000 muškaraca i žena  pokazalo je da je kod vegetarijanaca 24 posto manji rizik od ishemijske bolesti srca, uzrokovane suženjem ili potpunim zatvaranjem koronarnih arterija u odnosu na "mesojede". Bolesti srca i krvnih žila najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a među njima, na prvom je mjestu ishemijska bolest srca. Prema statističkim podacima svaki drugi građanin Hrvatske umire zbog bolesti srca i krvnih žila. Uz ishemijsku bolest srca, među 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj su još cerebrovaskularne bolesti te zatajenje srca, piše Pliva zdravlje.

"Vegetarijanska prehrana, dokazano je, ima i protuupalni učinak, tvrdi Emily Bailey, nutricionistica i stručnjakinja za sportsku prehranu i poremećaje hranjenja u St. Louisu.

3. Možete izgubiti okus

Istraživanje provedeno na japanskom Sveučilištu Tokushimau pokazalo je da je za osjet okusa zaslužan i cink, a koji u organizam unosimo najčešće konzumacijom mesa. Smanjenim razinama cinka, gubi se i okus. Grah, orašasti plodovi, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi također sadrže cink, ali fitinska kiselina koja se nalazi u tim namirnicama može ometati apsorpciju cinka. Stoga se vegetarijancima često preporučuju dodaci prehrani za nadomjestak cinka čija je preporučena dnevna doza za žene 8 miligrama, a za muškarce najmanje 12.

4. Mišići se dulje oporavljaju

Proteini su vrlo važni za mišiće, a razlika između životinjskih i biljnih proteina je u tome da će biljnim proteinima trebati  više vremena da "oporave mišić". Zato se sportašima vegetarijancima preporučuje da nakon tjelesnih aktivnosti svakako uzimaju proteine u napicima jer će se na taj način brže apsorbirati.

5. Možda će vam biti potrebni dodaci prehrani

Osobe na vegetarijanskoj prehrani mogu "zaraditi" i manjak željeza, kalcija te vitamina B12. Da biste to nadoknadili, možda će biti potrebno uzimati dodatke prehrane kako biste ispunili preporučene dnevne doze.

>>Treba li nam zaista meso u prehrani ili se može bez njega? Nutricionisti kažu...

Komentara 25

SA
sargu123
17:47 06.07.2015.

U obitelji imam vegetarijanca. To je jako dobro jer više meni ostane !

AN
ANTIkomunist55
17:49 06.07.2015.

jao clanka, budite vegani ali falit ce vam ovo, ono, bit ce ovako ili onako... i sad to kao zdravo... umjerena i raznovrsna prehrana je naj zdravija tko god sta govorio... to je jedino 100% dokazano a sve ostalo je vise manje

AN
ANTIkomunist55
17:51 06.07.2015.

sto se meni dogodilo ja imao magarca i taman ga naucio da nikako ne jede i on uginuo hmmmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije