Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska tribina

U Bosutsku stižu novi kontejneri, a crkva bi se gradila 2015.

gradska tribina
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
27.04.2014.
u 10:31

Tijekom ljetnih praznika napokon će početi obnova derutne Osnovne škole Jure Kaštelana, denivelacija Slavonske avenije nije u planu, a sudeći po dosadašnjim najavama, gradnja crkve na Savici mogla bi početi iduće godine, koliko je potrebno Nadbiskupiji da prikupi sve potrebne dozvole...

Tijekom ljetnih praznika napokon će početi obnova derutne Osnovne škole Jure Kaštelana, denivelacija Slavonske avenije nije u planu, a sudeći po dosadašnjim najavama, gradnja crkve na Savici mogla bi početi iduće godine, koliko je potrebno Nadbiskupiji da prikupi sve potrebne dozvole. Sve su to planovi izrečeni na sedmoj Večernjakovoj kvartovskoj tribini “Želite li bolji kvart?”, namijenjenoj građanima gradske četvrti Trnje, održanoj u četvrtak u zgradi mjesne samouprave u Trnjanskoj ulici.

Četvrt je to u kojoj živi više od 42 tisuće stanovnika, a uz brojne probleme, građanima smeta i zanemarenost dječjih igrališta - ove godine sagradit će se samo dva, na Crnom putu i u Hvarskoj ulici, a cijena im je vrtoglava – za svako dječje igralište izdvaja se milijun kuna. U današnjem broju donosimo samo dio odgovora stanarima gradske četvrti Trnje, dok ćemo ostala objavljivati u tiskanom i internetskom izdanju Večernjeg lista.

U Osnovnoj školi Jure Kaštelana pucaju zidovi, a zgrada je u derutnom stanju. Čitatelji su poručili da je u školi bio i statičar, čiji nalaz otkriva da bi se škola i pri slabijem potresu mogla urušiti. Kada će se napokon urediti ta škola?

Slavko Borac: Već ove godine u predmet javne nabave uvrštena je sanacija tla i pukotina u OŠ Jure Kaštelana. Čim završi postupak javne nabave, pretpostavljamo tijekom ljetnih praznika, započet ćemo sa sanacijom temeljnog tla. Nakon završetka tih radova na red dolazi gradnja odvoda oborinskih voda i kanalizacije, sanacija krovišta odnosno skidanje azbestnog pokrova. Dinamika radova ovisit će o raspoloživim sredstvima.

Dugo se spominje denivelacija Slavonske avenije. Hoće li radovi početi?

Alan Ordulj: Idejni projekt za denivelaciju Slavonske od Savske do raskrižja Ulice Marina Držića je napravljen, no dalje se na tome projektu nije napravilo ništa zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja. Isti je problem i sa spajanjem Sveučilišne aleje, kao i u ulici Prisavlje gdje imamo velikih problema s otkupom zemljišta. Upravo se sada za Prisavlje radi na obilaznom pravcu koji ne bi uključivao toliki otkup obiteljskih kuća pa bi se taj pravac napokon mogao realizirati.

Kakav je to pravac, predviđa li se njime gradnja spoja ulice Prisavlje od Marohnićeve do Trnjanske?

Alan Ordulj: Baš zato da se ne ide u vrlo skupi otkup zemljišta po postojećem koridoru GUP-a, ići ćemo na varijantu da se cesta što više približi nasipu kako bi se smanjili troškovi. Ti se projekti trenutačno izrađuju, a tek nakon završetka projektne dokumentacije i rješavanja svih imovinsko-pravnih pitanja vidjet ćemo koliko će cijela realizacija projekta koštati i tek tada će se moći pristupiti ishođenju građevinskih dozvola. Rok za prikupljanje dokumentacije nije definiran.

U ulicama V. i VI. Njivice derutne su kuće koje ugrožavaju stanare. Kada će one biti srušene?

Mate Kraljević: Prema novom zakonu o građevinskoj inspekciji, istina je da su određeni poslovi za rušenje stambenih objekata pripali komunalnom redarstvu. Tako komunalno redarstvo Grada Zagreba stvara jednu datoteku, a među inima smo obišli V. i VI. Njivice. Ondje kuće nisu ruševne, ali jesu derutne. No da bi se nešto srušilo moraju se ispuniti zakonski uvjeti, kao što je primjerice uvjet da pet godina u objektu nitko ne živi. Na tim adresama sada utvrđujemo vlasnike. Važno je napomenuti da ako nešto i jest ruševno, ne može se napraviti ništa sve do onog trenutka dok se bilo koji žalbeni postupak ne dovede do kraja. Bili smo na licu mjesta u spomenutim ulicama nakon pitanja naših stanara i u kontaktu smo s predsjednikom gradske četvrti. Cijeli postupak će ipak potrajati.

Hoće li se i kada na Savici graditi crkva?

Stjepan Kelčec Suhovec: Natječaj za idejno rješenje te crkve koje je radio Grad je proveden, no za daljnje postupke nadležna je Nadbiskupija. Koliko znam, ona radi na dokumentaciji, potrebno je ishoditi dozvole i onda će se moći početi graditi. Pretpostavljamo da će radovi početi sljedeće godine, iako Nadbiskupija nije istaknula rok.

U naselju Njivice asfaltirane su samo I. i II. Njivice. Ostale, a ima ih šest, nisu. Kada je predviđeno njihovo uređenje?

Ivan Bare: Malim komunalnim akcijama za ovu godinu nismo predvidjeli asfaltiranje tih ulica. Nismo ih planirali jer planirate onoliko koliko imate novca, a idemo najprije s prioritetima. Svakako da će te ulice doći na red, vjerojatno sljedeće godine jedna do dvije ulice bit će asfaltirane, a onda ostale kako budemo imali sredstava.

Stanari ove gradske četvrti požalili su se na nedostatak kontejnera za papir, plastiku i ostalo. U Bosutskoj ulici i Pilama II kažu da nemaju kontejnera. Kada ćete ih u tim ulicama postaviti?

Mladen Volarić: Uslugu “Zeleni otok u svakom mjesnom odboru” počeli smo pružati građanima. Ove ćemo godine pokušati u svakom mjesnom odboru imati takve barem dvije lokacije, a težimo da ih bude i više. Ne radi se samo o postavljanju posude, moramo imati prateću infrastrukturu da to sve možemo servisirati. Za lokacije koje ste naveli vidjet ćemo možemo li trenutačno što učiniti, a ako možemo povećat ćemo kapacitete i postaviti kontejnere.

Je li u planu rekonstrukcija vodovodne mreže na Trnju?

Tomislav Runtić: Da, rekonstrukcija će uslijediti. Sada radimo projekte za sedam kilometara rekonstrukcije vodovodne mreže i za dvije godine počet će radovi.

>>Pogledajte kako je bilo na kvartovskoj tribini o Trnju

Komentara 6

IN
intellegens
13:25 27.04.2014.

Ma nisu skole bitne najvaznije je da se grade crkve.

TO
Tot
09:09 28.04.2014.

veliki zagovornici škola ustali protiv crkve... kak ste jadni

ST
strsljen2013
16:36 27.04.2014.

Treba svaka ulica imati svoju crkvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije