Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zvijezde s kistom u rukama

viggo
06.02.2010.
u 19:15

Iz životnih drama poznate izvlači i smiruje šaranje po platnu, a mnogi od njih radove su izlagali u galerijama a taj hobi prilika im je da što više vremena provode sa svojim obiteljima.

Osim što posjeduje vrhunski talent za glumu mnoga poznata lica s malih i velikih ekrana unutar svoja četiri zida eksperimentiraju i razvijaju i mnoge druge talente od slikanja, pjevanja do plesa. No, definitivno ih se najviše odlučilo kistom u ruci smanjiti pritiske koje uz sebe veže sedma umjetnost. Zanimljivo je i kako ih se većina oslikavanja platna primila u nekim najtežim životnim trenucima.

Beyonce s kistom

Tako je na primjer zvijezda američkog nogometa u usponu Josh Hartnett, nakon ozljede koljena u srednjoj školi, očaj zbog prisilnog napuštanja željene karijere, na radost kasnijih obožavateljica, usmjerio na slikanje i glumu. Iako poznat kao uspješan i poželjan glumac Hartnett često ponavlja kako mu je slikanje prva strast. Slično je bilo i s Bobom Dylanom, koji se slikanju okrenuo nakon teške motociklističke nesreće.

Najviše se u druge umjetnosti ‘opustio’ slavni Aragorn Viggo Mortensen, koji ne samo da slika već se od ranih dana bavi fotografijom i pisanjem pjesama. Njegovi su radovi često izloženi za javnost od New Yorka i Los Angelesa sve do Grčke, a manje je poznato kako su njegovi murali bili izloženi u filmu Savršeno ubojstvo s Michaelom Douglasom. Radovi su mu specifični po tome što u slike ubacuje i svoje fotografije i pjesme. Svoj doživljaj svijeta u radovima na platnu ovjekovječili su i Beyonce, Bob Dylan, Sir Paul McCartney i Pierce Brosnan.

Umjetnost protiv recesije

A koliko god se njihov rad razlikovao povezuje ih jednak doživljaj slikanja u kojem pronalaze inspiraciju i smirenje od kaosa koji ih okružuje. Slikanje im je, kažu, jedinstvena prilika za kvalitetno vrijeme uz obitelj. Ako je suditi prema tome prave vrijednosti ne vide razliku između slavnih i ‘običnih’ jer je godina recesije i zabilježeno je kako sve više ljudi slikanjem zamjenjuje odlaske u šoping.

Sir Paul McCartney je već dugi niz godina posvećen je slikarstvu te često ističe kako u radu s platnima pronalazi nagon za stvaranjem. Kao i većina drugih stvari u njegovom životu i radovi su nastali u privatnosti gdje bi i ostali da 1999. nije pristao izložiti ih prvi put u Njemačkoj. Publika ih je odlično prihvatila, nakon toga je donio odluku podijeliti ih sa svima. - Ne mislim da je nužno raditi nešto što moram. Radim ono što me inspirira. Tako kombiniram slikanje i glazbu – kaže McCartney.

Dylan je počeo slikati nakon tečaja kod newyorškog učitelja Normana Raebene u 60-ima. Jednom je prilikom napisao: “Što bih mogao slikati? Pa, pretpostavljam da mogu početi sa svime što mi padne pod ruke. Sjeo sam za stol, uzeo olovku i papir i počeo crtati ruže, križeve, noževe, prazne kutije cigareta. Crtajući bi potpuno izgubio pojam o vremenu. Ne mislim da sam bio dobar slikar, ali sam osjećao da stavljam red u kaos koji me okružuje.”

Glumac Pierce Brosnan je naslikao brojne pejzaže, ali i portrete, ponajviše one članova svoje obitelji.

– Oduvijek sam želio biti umjetnik, slikar. Počeo sam u malom studiu u Londonu – sjeća se Brosnan, koji je slikati počeo u 80-ima kada mu se razboljela prva žena pa je slikanje za njega imalo terapeutski učinak.– Dramatični trenuci utječu na to kako vidite sebe u svijetu – kaže on.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije