Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršćanska tradicija

Znate li zašto su baš crvena, zelena i zlatna božićne boje? Evo u čemu je njihova simbolika

Shuttershock
08.12.2022.
u 16:30

Korijeni unošenja božikovine i bršljana u Božićne običaje sežu do Kelta koji su ih koristili za tjeranje zlih duhova.

Kada zatvorite oči i zamislite božićne ukrase, koje boje vidite? Ne čudi ako je sve oko vas crveno, zeleno i zlatno, u bojama čije podrijetlo značenja seže daleko u prošlost, a korijeni dolaze iz kršćanstva.

Što majke najviše žele dobiti za poklon? Možda ćete se iznenaditi

1/6

Božićne boje i njihovo značenje

Crvena

“Nitko sa sigurnošću ne zna kako su crvena i zelena postale kultne boje Božića”, kaže za TODAY.Lori Sawaya, strateg za boje u The Land of Color i stručnjakinja za kolorimetriju; umjetnost i znanost o bojama. “Teorija ima na pretek.”

Sawaya objašnjava da većina kršćana vjeruje da crvena boja simbolizira krv Kristova raspeća, dok zelena predstavlja obnovu i vječni život po Isusu, čije rođenje i slavimo 25. prosinca.

- Iz perspektive psihologije boja, crvena zahtijeva vizualnu pozornost i prenosi dinamične, snažne i samouvjerene osjećaje - dodaje Sawayi. "Sjetite se samo Coca-Coline kultne reklame iz 1930-ih; jarko crveno odijelo Djeda Mraza samo je jedan od primjera korištenja te blagdanske boje kako bi se privukla pozornost ljudi tijekom inače kaotične blagdanske sezone.

Zelena

Stručnjak za vintage stil života i autor knjige A Very Vintage Christmas Bob Richter kaže da je teško razdvojiti crvenu i zelenu jer su one "suštinska kombinacija božićnih boja".

"Najbolji primjer za to su božikovina i bršljan koji ostaju sjajni i obilni tijekom zime, kada drugi grmovi i drveće odbacuju lišće", kaže on. "Neki kažu da je božikovina dijete Krist, a bršljan njegovo majka Marija."

Korijeni unošenja božikovine i bršljana u Božićne običaje sežu do Kelta, za koje Richter kaže da su ih koristili za tjeranje zlih duhova.

"Također su Kelti i/ili Pagani bili ti koji su počeli unositi zelenilo kao način da ispoštuju promjenu godišnjih doba i unesu život u svoje domove tijekom hladnih zimskih mjeseci."

Kršćani su s vremenom usvojili tu tradiciju, prikazujući zelenu boju kroz vijence i zimzeleno drveće.

Što se tiče božikovine, Sawaya dodaje da ona "simbolizira sreću, zaštitu i prosperitet za novu godinu."

Zlatna

Svjetlucavo se zlato povezuje s Božićem jer su, kako priča kaže, tri mudraca Isusu donijela zlato, tamjan i smirnu

"Zbog povezanosti s velikom financijskom vrijednošću, zlatna je boja prosperiteta i obilja", kaže Richter. "Dodavanje zlatne u vaš dom za blagdane je način da proslavite te darove i pozovete ih još više."

Zlatna je možda najraskošnija blagdanska boja i često se pojavljuje na mašnama, ukrasima, svijećnjacima i drugom svjetlucavom dekoru.

"Zlato također može biti metafora za Betlehemsku zvijezdu", dodaje Richter.

"Zbog zlatne svako blagdansko okupljanje odmah izgleda svečanije" ističe Sawaya, “jer pojačava osjećaj slavlja i ekstravagancije koji mnogi osjećaju tijekom posebnog dijela godine kada se kroz praznike 'kotrljamo' u novu godinu".

Tiktokerica ukrasila drvce spužvama za kupanje, a neki joj poručili: "Šokantno loša ideja!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije