Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prednosti i nedostaci

Znate li koji je položaj za spavanje najzdraviji? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock
16.12.2023.
u 07:00

Jedan je položaj dobar za zdravlje našeg srca i protoka krvi i limfe

Ako se često okrećete usred spavanja i san vam je isprekidan, moguće je da vam ne odgovara položaj tijela u kojem spavate. Opće su poznata četiri najuobičajenija položaja u kojem većina ljudi spava, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Pitate se kakve poveznice sa zdravljem ima položaj u kojem obično spavate? Imamo odgovor. Prema ayurvedi, nije svejedno u kojem položaju spavate i postoji onaj koji je najzdraviji.

VEZANI ČLANCI:



Riječ je o spavanju na vašoj lijevoj strani, odnosno, lijevom boku. Postoji više razloga zašto je to tako, a ovo su neki od njih. Dobro je za zdravlje našeg srca i protoka krvi i limfe koji su olakšani zbog utjecaja gravitacije u tom položaju. 

Smanjuje i zaustavlja hrkanje. Kada spavate na lijevom boku, jezik je u neutralnom položaju zbog čega je lakši protok zraka i hrkanje se smanjuje, a nerijetko može i nestati u ovom položaju. 

Spavanje u ovom položaju pomaže i kod boli u vratu i leđima, čišćenju toksina iz krvi, preventivno djeluje na mnoge bolesti, poboljšava funkciju bubrega i jetre. Trudnice bi trebale spavati na lijevom boku jer se na taj način olakšava protok krvi i hranjivih tvari prema fetusu. 

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati! 

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
09:30 16.12.2023.

na boku je najbolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije