Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Znate li da čaj od kamilice ima brojne prednosti? Evo kada ga je najbolje piti!

Shutterstock
12.06.2023.
u 07:00

Kamilica nudi obilje potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, uključujući ublažavanje tjeskobe, bolji san i umirujući želudac

Kava je naveliko piće koje se bira za jutarnji obrok. Ali ako želite smiriti svoj um nakon stresnog podnevnog sastanka ili ublažiti probavne tegobe nakon obilnog obroka, najbolje je da preskočite kavu i umjesto toga popijete šalicu čaja od kamilice. Stručnjaci su podijelili glavne prednosti čaja od kamilice, što bi vas moglo uvjeriti da nekoliko vrećica uvijek imate pri ruci, piše Mind Body Green.

Može ublažiti tjeskobu.:"Kamilica posebno djeluje na živčani sustav", kaže Robinett. "Koristimo ju za nervozu kod ljudi svih dobi." Čaj od kamilice odavno se koristi za poticanje smirenosti, a biljka može pomoći u liječenju opće tjeskobe, napominje Robinett. U dugotrajnoj studiji na 93 sudionika, istraživači su otkrili da konzumacija ekstrakta kamilice farmaceutske kvalitete značajno smanjuje umjerene do teške simptome generaliziranog anksioznog poremećaja. Slično tome, meta-analiza je otkrila da je kamilica sigurna i učinkovita u liječenju generaliziranih anksioznih poremećaja nakon dva i četiri tjedna korištenja, iako nije pomogla u ublažavanju stanja tjeskobe. Ipak, nijedna od ovih studija nije posebno analizirala učinke čaja od kamilice. Trenutačno nema mnogo istraživanja o mehanizmima koji stoje iza potencijalnog učinka kamilice na smanjenje anksioznosti. Međutim, flavonoidi biljke mogu biti faktor koji pridonosi, jer mogu utjecati na neurotransmisiju dopamina, GABA i noradrenalina ili regulirati funkciju hipotalamus-hipofiza-adrenokortikalne osovine, što može igrati ulogu u odgovoru na stres.

VEZANI ČLANCI:

Može minimizirati simptome depresije: Uz suzbijanje tjeskobe, čaj od kamilice također može ublažiti simptome depresije, kaže Robinett. Međutim, istraživanja su ograničena. Mala studija, na primjer, sugerira da pijenje čaja od kamilice može značajno smanjiti simptome depresije kod žena nakon poroda. Štoviše, čaj od kamilice može učiniti lijekove protiv depresije učinkovitijima. U drugoj studiji, sudionici s depresijom pili su biljni čaj koji se sastojao od 20 miligrama kamilice i 1 miligrama šafrana dva puta dnevno tijekom mjesec dana uz uzimanje propisanih antidepresiva. Istraživači su otkrili da je biljni čaj povećao učinkovitost lijekova, pomažući u daljnjem ublažavanju simptoma depresije povećanjem dostupnosti triptofana u mozgu. Triptofan je prekursor neurotransmitera serotonina, spoja koji je povezan s depresijom.

Može poboljšati san: Pijuckanje šalice čaja od kamilice može produbiti vaš san. Meta-analiza je otkrila da je kamilica značajno poboljšala kvalitetu sna, dok je gore spomenuta studija na ženama nakon poroda također otkrila da je ispijanje čaja od kamilice povezano sa značajno nižim rezultatima neučinkovitosti sna. Ova potencijalna dobrobit čaja od kamilice može se zahvaliti, još jednom, flavonoidima biljke, posebno apigeninu, koji se veže na benzodiazepinske receptore u mozgu i može izazvati sedativni učinak.

Može ublažiti probavne tegobe: Šalica čaja od kamilice mogla bi vam pomoći u smirivanju želučanih tegoba, kaže Robinett. "Kamilica je također karminativ, što znači da pomaže u opuštanju glatkih mišića u probavnom traktu, ublažava grčeve, nelagodu, probavne napetosti ili usporenu pokretljivost", objašnjava ona. Pokazalo se da biljka smanjuje simptome gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadutost i bolove u trbuhu, jer povećava razinu antioksidansa i štiti želučanu sluznicu, između ostalih čimbenika. Kamilica također može pomoći u ublažavanju proljeva; kada su djeca koja su patila od akutnog proljeva tri dana primala mješavinu ekstrakta kamilice i jabučnog pektina, stanje se povuklo brže nego kod djece koja su primala placebo.

GALERIJA: Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan!

1/6

Ima protuupalna svojstva: Kamilica se od davnina koristi za suzbijanje upala, a posebno se čaj koristio kao tekućina za ispiranje usta za ublažavanje upale u ustima i sluznici grla. Na primjer, randomizirano kontrolirano ispitivanje iz 2014. pokazalo je da tekućina za ispiranje usta koja sadrži ekstrakte kamilice i nara ima antimikrobna i protuupalna svojstva, te smanjuje krvarenje uzrokovano gingivitisom. Flavonoidi biljke—posebno apigenin—vjerojatno stoje iza njenog protuupalnog učinka. Budući da su flavonoidi kamilice topivi u vodi, mogu pružiti terapeutske učinke ako se konzumiraju u obliku čaja.

Može pomoći u kontroli šećera u krvi: Cvjetovi kamilice mogu imati antidijabetičko djelovanje. Na primjer, pokazalo se da pijenje čaja od kamilice nakon tri obroka dnevno tijekom osam tjedana značajno smanjuje razinu inzulina u serumu i koncentraciju HbA1C15 kod osoba s dijabetesom tipa 2. Štoviše, čaj od kamilice pomaže u inhibiciji probavnih enzima koji su povezani s otpuštanjem šećera u crijevima, te sprječava transport fruktoze i glukoze kroz tijelo. Zauzvrat, to može biti koristan alat za upravljanje apsorpcijom šećera i metabolizmom te minimiziranje skokova glukoze u krvi.

Može vam pomoći da ispunite svoje ciljeve hidratacije: Kao biljni čaj, čaj od kamilice ne sadrži kofein, tvar koja ima blagi diuretski učinak. Dok se jedna šalica kave s kofeinom općenito "računa" kao pola šalice vode, ista količina čaja od kamilice i dalje bi se računala kao puna šalica. To znači da je ispijanje zagrijavajućeg biljnog napitka jednostavan način da ostanete hidrirani i ispunite svoje ciljeve dnevnog unosa tekućine.

Kada ga piti? Ne postoji pogrešno vrijeme za ispijanje čaja od kamilice, ali ako želite iskoristiti neke od potencijalnih dobrobiti napitka, razmislite o pijuckanju u ovim slučajevima. 1. Nakon obroka, jer kamilica može pomoći umiriti želudac i smanjiti skokove šećera u krvi, 2. kada se osjećate nervozno, pod stresom ili tjeskobom, zahvaljujući potencijalno umirujućim učincima kamilice, 3. kada se želite opustiti prije spavanja, jer kamilica može smiriti vaš duh i tijelo, samo imajte na mum da pijenje napitka preblizu vremena za spavanje može uzrokovati potrebu za korištenjem toaleta usred noći, i 4. kada se osjećate nedovoljno hidrirani jer napitak bez kofeina nema diuretski učinak.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije