Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanemarno područje

Znanstvenim radovima ukazali na značaj glikozilacije imunoglobulina u regulaciji imunog sustava i pojavi upalnih bolesti

laboratorij
Foto: Shutterstock
28.10.2015.
u 14:43

Glikani su potencijalni biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja te pomažu u stratifikaciji pacijenata s ciljem razvoja personalizirane medicine

Znanstvenici Genosovog laboratorija za glikobiologiju objavili su nekoliko zapaženih radova koje su publicirali najugledniji znanstveni časopisi, priopćeno je iz te tvrtke.

Glikani su potencijalni biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja te pomažu u stratifikaciji pacijenata s ciljem razvoja personalizirane medicine. Analizom glikana moguće je utvrditi hoće li određena terapija biti učinkovita za pojedinog pacijenta što podrazumijeva velike uštede pri liječenju.

Rad "Inflammatory Bowel Disease Associates with Proinflammatory Potential of the Immunoglobulin G Glycome", objavljen je u časopisu "Inflammatory Bowel Disease", a rezultat je nedavnog istraživanja u kojem su Genosovi znanstvenici usporedili  glikozilaciju imunoglobulina G kod pacijenata koji boluju od upalne bolesti crijeva (Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa) te kod zdravih ispitanika. Uočeno je da je glikozilacija imunoglobulina G značajno promijenjena u upalnoj bolesti crijeva, a intenzitet promjene je u pravilu viši u slučaju Crohnove bolesti. Budući da glikozilacija imunoglobulina izravno sudjeluje u regulaciji upalnog procesa, ovo će istraživanje pridonijeti razumijevanju patofiziologije upalne bolesti crijeva te razvoju novih terapeutika.

Rad "Glycosylation Profile of IgG in Moderate Kidney Dysfunction", objavljen je u "Journal of the American Society of Nephrology", ukazao je na važnu ulogu glikozilacije imunoglobulina za gubitak funkcije bubrega. Mjerena je povezanost 76 glikanskih markera i funkcije bubrega kod tri tisuće ispitanika. Za 14 markera pokazana je značajna statistička povezanost s gubitkom funkcije bubrega. Dobiveni rezultati su potvrđeni u replikacijskoj studiji 31 para jednojajčanih blizanaca s kroničnom bolesti bubrega. Ovo istraživanje daje novi uvid u ulogu glikozilacije proteina kao i patofiziologiju kronične bolesti bubrega te potencijalnih meta za dijagnostiku i terapiju te bolesti.

Rad "Systemic lupus erythematosus associates with the decreased immunosuppressive potential of the IgG glycome", objavljen u uglednom časopisu "Arthritis &Rheumatology", istražuje sistemski eritemski lupus (SEL), autoimunu bolest koja može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća i živčani sustav. Prevalencija SEL-a iznosi od 4 do 250 na 100 000 stanovnika, s omjerom oboljelih žena prema muškarcima 5:1. Analizom glikozilacije imunoglobulina G (IgG) kod osoba oboljelih od SEL-a u tri različite populacije (Latinska Amerika, Trinidad i Kina) pronađene su značajne razlike između pacijenata i zdravih kontrola koje upućuju na smanjeni imunosupresivni učinak IgG-a u SEL-u. Ovi rezultati upućuju na to da bi promijenjena glikozilacija IgG-a mogla biti važan faktor u molekularnom mehanizmu SEL-a te biti povezana s progresijom bolesti.

Sva tri  rada upućuju na značaj glikozilacije imunoglobulina u regulaciji imunog sustava i pojavi upalnih bolesti. Kako je ovo područje do sada bilo u velikoj mjeri zanemareno, ova otkrića otvaraju brojne mogućnosti za pronalaženje potencijalnih dijagnostičkih i prognostičkih biomarkera za upalne bolesti te razvoj personaliziranih metoda liječenja ovih teških bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije