Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIONARNO

Znanstvenici razvili cjepivo koje miševe štiti od virusa ebole

'A syringe is filled with the vaccine against the H1N1 virus during a vaccination programme in Schiedam November 23, 2009.  Vaccination programmes against H1N1 have started in many European countries
'JERRY LAMPEN'
06.12.2011.
u 17:29

Novo cjepivo sadrži sintetički virusni protein koji omogućava imunosnom sustavu da lakše uoči i prepozna virus ebole. Uočeno je da je cjepivo zaštitilo pokusne miševe od smrti u čak 80 posto slučajeva

Znanstvenici su uspjeli razviti cjepivo koje štiti miševe od smrtonosnog oblika virusa ebole, izvijestio je BBC.

Virus ebole pojavio se 1976. godine i otad je više od 90 posto zaraženih ovim smrtonosnim virusom izgubilo živote. Istraživači su potvrdili da je novootkriveno cjepivo protiv ebole dugoročno održivo te da se može skladištiti.

Ebola se prenosi tjelesnim tekućinama, a ponekad i zrakom. Oboljeli pate od simptoma mučnine, povraćanja, krvarenja te postupnog otkazivanja organa prije smrti. Prijašnja cjepiva razvijana su iz virusnih čestica koje su se u krnjem obliku ubrizgavale u tijela oboljelih. No takva se praksa pokazala nedjelotvornom jer je dugoročno skladištenje drastično smanjivalo učinkovitost cjepiva.

Novo cjepivo sadrži sintetički virusni protein koji omogućava imunosnom sustavu da lakše uoči i prepozna virus ebole. Uočeno je da je cjepivo zaštitilo pokusne miševe od smrti u čak 80 posto slučajeva. Sljedeći je korak testiranje cjepiva na obliku virusa koji je sličniji onom od kojeg obolijevaju ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije