Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objasnila dermatologinja

Žene obično u 30-ima osjete pad hormona progesterona: Evo što se tad događa i kako si pomoći

njega lica
Shutterstock
10.08.2021.
u 07:00

Opadanje progesterona žene obično osjete u svojim 30-ima, a najčešće uzrokuje suhu kožu (zbog smanjene proizvodnje sebuma), više tamnih mrlja i bora, ali i jači osjećaj tjeskobe

Mnoge žene baš u 30-ima po prvi put primijete promjene u izgledu svoje kože, kose i tijela i njihove prve znakove starenja na koje djeluju brojni čimbenici - poput izlaganja suncu, agresora iz okoliša, stresa ili prehrane, ali i hormoni.

Na izgled kože hormoni uvelike utječu još od puberteta kad uzrokuju pretjerano izlučivanje sebuma, masnu kožu i prištiće, pa do srednje i starije dobi kad utječu na smanjenjje kolagena u koži - a osim na kožu, utječu gotovo i na sve drugo: od naših prehrambenih navika i navika spavanja, pa do raspoloženja.

Tako prema dermatologinji i specijalistici za hormone dr. Keire Barr upravo u 30-ima žene mogu očekivati značajno opadanje progesterona, spolnog hormona koji značajno utječe na izgled kože i kose.

- Puno se više spominje učinak estrogena na kožu, no i pad progesterona uzrokuje mnoge neželjene pojave: smanjenje elastičnosti, smanjenje aktivnosti lojnih žlijezda i promjene u pigmentaciji kože - kaže dr. Barr.

Ona dodaje i da je progesteron prvi hormon koji u 30-ima počinje primjetno opadati, pa menopauza nije - kako misle mnogi - prvi put kad žena osjeća posljedice pada razine spolnih hormona.

Posljedice opadanja progesterona

Manjak progesterona uzrokuje suhu kožu (zbog smanjene proizvodnje sebuma), više tamnih mrlja i pojavu bora, no to nije sve.

-  U interakciji s 'GABA neurotransmiterom', progesteron pomaže smiriti i opustiti tijelo - kaže Barr, zbog čega se žene od sredine do kasnih 30-ih mogu osjećati tjeskobnije nego prije i više osjećati posljedice stresa.

Glumica svom bivšem suprugu zabranila djecu upoznati s novom partnericom: Misli da se ona neće dugo zadržati u njegovu životu

njega lica
1/13

 - Ako ste odjednom tjeskobni i ne spavate dobro kao prije, razlog može biti pad progesterona: a znamo da stres, nedostatak sna i anksioznost dramatično utječu i na kožu i uzrokuju njeno prerano starenje, preosjetljivost, propadanje kožne barijere, itd. - objasnila je.

Kako si pomoći

- Kad ste pod stresom, isprobajte vježbe disanja: istraživanja su pokazala da pomažu smanjiti razinu 'hormona stresa' kortizola. Taj je hormon inače odgovoran za reakciju tijela na stres, a njegova visoka razina može uzrokovati kronične upale, bržu razgradnju kolagena i osjetljiviju kožu.

- Redovito nanosite kremu za sunčanje i kozmetičke preparate s antioksidansima. Budući da se u 30-ima povećava pojava tamnih mrlja i hiperpigmentacije, kožu treba zaštititi SPF faktorom i antioksidantima, poput niacinamida i C vitamina.

- Osim toga, nabavite masniju hidratantnu kremu. Koža je u toj dobi više suha, pa birajte 'bogatije i gušće' hidratantne kreme s većim udjelom vlage i/ili ulje za lice povrh njih - savjetuje dr. Barr za Mind Body Green.

Majka troje djece (31) potrošila je 290 tisuća kuna kako bi cijelo tijelo prekrila tetovažama


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije