Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informiranost je rješenje

Zbog ove kožne bolesti pacijenti su često stigmatizirani, a postoji rješenje i pomoć

Psorijaza
Foto: Shutterstock
1/3
29.10.2021.
u 12:06

Psorijaza je kronična kožna bolest u kojoj pacijenti ne znaju kako i gdje potražiti pomoć, što može utjecati na cjelokupnu kvalitetu života

Čovjekov najveći organ je koža. Zato je vrlo važno prepoznati simptome bilo koje bolesti na vrijeme. Osim prepoznavanja, važno je i razumijevanje, jer ponekad se bolesti i promjene na koži ignoriraju, a možda ne bi trebalo biti tako. Ovo je tekst koji govori o psorijazi, jednoj od čestih bolesti kože koja može utjecati ne samo na fizičko, već uvelike i na psihičko stanje pacijenta.

Iako postoji velika razlika između teških i blagih simptoma, psorijazu je lako prepoznati.

- Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, čak i na kapcima, ušima, pregibima kože, rukama, stopalima ili noktima. Promjene mogu biti u vidu nekoliko manjih ljuskavih crvenih mrlja ili mogu zahvatiti velika područja kože. Uobičajena je pojava tipičnih promjena na laktovima i koljenima te pojava ljuskanja u vlasištu, koja ponekad podsjeća na običnu prhut. – objašnjava prof.dr.sc. Ines Brajac, specijalistica dermatologije iz Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Bolest koja se može dogoditi svakome

Iako postoji dobna granica za psorijazu, prof.dr.sc. Brajac kaže da to nije isključivo pravilo.

- Simptomi psorijaze često počinju u dobi od 15 do 25 godina, ali mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Muškarci, žene i djeca svih boja kože mogu oboljeti od psorijaze – govori profesorica Brajac. Psorijaza je nasljedna bolest, no može se dogoditi čak i onda kada pacijenti nemaju obiteljske povijesti vezane uz ovu bolest. Okidači mogu biti stres, ali i određene imunološke reakcije u organizmu.

Priča, nažalost, tu ne završava. Uz psorijazu se mogu pojaviti i druge popratne bolesti. Više o tome objasnila je prof.dr.sc. Larisa Prpić Massari, također specijalistica dermatologije iz spomenutog Referentnog centra.

- Psorijaza nije samo bolest kože. Oko 30 do 40 posto oboljelih od psorijaze tijekom godina razviju neki oblik psorijatičnog artritisa. Prediktori nastanka psorijatičnog artritisa su teški oblici kožne psorijaze te promjene na noktima, u vlasištu, preponama i submamarno – ističe profesorica Prpić Massari. Tvrdi, pacijenti s teškim simptomima psorijaze skloniji su depresiji, ali i oboljenju od drugih bolesti, što dodatno otežava situaciju.

Foto: Shutterstock

Veliki teret i za psihu

Osim u fizičkom smislu, psorijaza predstavlja izazov i za mentalno zdravlje oboljele osobe.

- Bolest često utječe i na sasvim neočekivana područja života, poput izbora odjeće i načina na koji se provodi slobodno vrijeme. Za neke ljude život sa psorijazom može biti vrlo težak i zahtjevan. To je često veliko breme za oboljele osobe, ali i njihove obitelji. Financijski je bolest također zahtjevna, jer lokalna terapija nije u potpunosti pokrivena putem HZZO-a te dio tereta pada na oboljele osobe i njihove obitelji – zaključila je profesorica Brajac.

Da je tako, dokazuju i istraživanja iz 2015. koja kažu da je psorijaza visoko stigmatizirajuća bolest, za koju mnogi ispitanici vjeruju da je čak i zarazna, što, ističe profesorica Brajac, nikako nije istina. Unatoč svemu tome, pomoći ima.

- Bolesnici sa psorijazom mogu se za savjet i pomoć obratiti liječniku obiteljske medicine, dermatologu te Društvu psorijatičara Hrvatske, udruzi bolesnika oboljelih od psorijaze – upućuje profesorica Brajac.

Da bi liječenje psorijaze bilo učinkovitije, profesorica Prpić Massari šalje čvrstu uputu liječnicima, ali i ljekarnicima.

- Ono što mi dermatolozi možemo sa sigurnošću danas reći našim bolesnicima sa psorijazom je da, ako se psorijaza pogorša i pacijent dobije težu kliničku sliku, lezije zahvate veće površine kože ili, ako su na vidljivim dijelovima tijela, kao što su lice, vlasište, genitalna regija, nokti, postoje razne terapije, kako standardni sustavni lijekovi, tako i biološki lijekovi – tvrdi. Upravo zbog toga, liječnici obiteljske medicine trebali bi biti u kontaktu sa svojim pacijentima.

- Bitno je pritom prenijeti bolesniku jasnu poruku da mi psorijazu možemo jako dobro liječiti. Stoga bih voljela da na ovaj način razmišljaju i liječnici obiteljske medicine i na neki način „pročešljaju“ svoju kartoteku, izvuku bolesnike sa psorijazom te provjere u kojem je stanju njihova psorijaza. – ističe profesorica Prpić Massari. Ovo je posebice važno, jer kaže, ako se ovako ne postupi, pacijenti često sami na svoju ruku liječe psorijazu kremama ili misle da lijeka nema, što nije istina.

Bitno je pritom prenijeti bolesniku jasnu poruku da mi psorijazu možemo jako dobro liječiti. Stoga bih voljela da na ovaj način razmišljaju i liječnici obiteljske medicine i na neki način „pročešljaju“ svoju kartoteku

Znanjem protiv problema

U liječenju psorijaze u Hrvatskoj, veliku je ulogu odigrao Referentni centar za psorijazu, jer je jedan od prvih koji je započeo s biološkim terapijama psorijaze, ali i uopće uspostavio smjernice kako liječiti psorijazu. Prof.dr.sc. Marija Kaštelan iz Referentnog centra kaže – u njemu se širi baza znanja i time pomaže pacijentima.

- Referentni centar za psorijazu usko surađuje i s Društvom psorijatičara Hrvatske. Jedan od rezultata te suradnje je i Online baza znanja, projekt kroz koji liječnici specijalisti dermatovenerologije educiraju oboljele od psorijaze o njihovoj bolesti te odgovaraju na brojna pitanja s kojima se susreću bolesnici, ali i članovi njihovih obitelji – upućuje profesorica Kaštelan. Tim putem, pacijenti mogu brzo pronaći odgovore na pitanja koja ih zanimaju.

Referentni centar za psorijazu uvelike je pomogao mnogim pacijentima. Njihove akcije, projekti ali i edukacije šire svijest i ukazuju na to da efikasno rješenje postoji. Na slici su Prof.dr.sc. Ines Brajac, dr.med, Prof.dr.sc. Larisa Prpić Massari, dr.med, te Prof.dr.sc. Marija Kaštelan, dr.med.
Foto: Arena Hospitality Group

- Odgovori na pitanja dolaze u obliku kratkih video materijala, dostupnih na web stranici Društva psorijatičara Hrvatske, kao i na društvenim mrežama. Nadalje, već dugi niz godina, u suradnji s Društvom psorijatičara Hrvatske, organiziramo javnozdravstvene akcije s ciljem podizanja svijesti o psorijazi i razumijevanja da je riječ o nezaraznoj kroničnoj bolesti, koja predstavlja velik teret za bolesnika, ali i za društvo u cijelosti – govori profesorica Kaštelan.

Takva, posljednja akcija  pod nazivom PS: Sorry, napokon slobodan koju smo organizirali ove godine imala je za cilj približiti pacijentima sa psorijazom dostupnost novih terapija za liječenja psorijaze te osvijestiti potrebu ranog liječenja koje će modulirati tijek bolesti i omogućiti remisiju bolesti. Još jedan od važnih projekata ovog centra svakako je i E-dermatologija.

- S ciljem da unaprijedimo znanje o psorijazi, a u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom i biofarmaceutskom kompanijom AbbVie pripremili smo bodovani online tečaj trajne edukacije, namijenjenom liječnicima obiteljske medicine, specijalistima i specijalizantima dermatovenerologije, ljekarnicima, medicinskim sestrama i ostalim zdravstvenim djelatnicima. U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom i Hrvatskoj ljekarničkom komorom, postizanjem 60% točnih odgovora na testu znanja, liječnici stječu pravo na 8 bodova, a ljekarnici na 1,3 boda. Svjesni smo da, s obzirom na obujam posla, njihova uloga nije laka i upravo smo zato željeli omogućiti relevantne i pouzdane informacije o dijagnostici i terapijskim mogućnostima liječenja psorijaze svim zainteresiranim zdravstvenim djelatnicima, i to nadohvat ruke i kad god njima to odgovara. S obzirom na činjenicu da je E-dermatologija iznimno dobro posjećena, mislim da smo upravo to uspjeli i postići.- kazala je profesorica Kaštelan.

Na ovaj način ne samo da je lakše pacijentima, već se i svijest o psorijazi koja je očito prijeko potrebna širi. Tako pacijenti više ne bi trebali biti stigmatizirani kao zarazni, već kao obični ljudi s oboljenjem koje se danas na sreću vrlo uspješno tretira.

Članak je nastao u suradnji s AbbVie.

Mišljenja i/ili zaključci sadržani u ovom radu ne odražavaju nužno mišljenja i/ili zaključke naručitelja ovoga autorskog djela, društva AbbVie d.o.o.

HR-IMMD-210063, listopad 2021

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije