Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Suvremeno/Svevremeno'

Završio peti Zagreb Design Week

Zagreb Design Week
Foto: Matej Jurčević, Karla Jurić
1/8
23.05.2018.
u 12:16

Više od 30.000 posjetitelja prošlo je kroz Halu V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku.

Peti Zagreb Design Week okupio je više od 350 izlagača iz 12 država, koji su predstavili najnovije svjetske dizajnerske trendove. Zagreb Design Week se iz godine u godinu profilirao kao najveće dizajnersko, kulturno i društveno događanje koje okuplja ponajbolje dizajnere ali isto tako i velik broj ljubitelja dizajna. Nagrada Zagreb Design Week Award by Julius Meinl ima za cilj poticanje razvoja dizajna u Hrvatskoj, stoga je nagrada novčana.

Dobitnika odabire međunarodni stručni žiri, a kriterij vrednovanja radova u konkurenciji za ZGDW Award je odnos prijavljenog rada i teme, ovogodišnja tema je Suvremeno / Svevremeno, odnosno propitivanje što dizajn čini suvremenim, a što svevremenim. Međunarodni žiri je u sastavu Michael Ani (UK), Tomislav Bobinac (HR / AT), Sara Ferrari (IT), Andrej Filetin (HR) i Davor Grünwald (HR). Prvo mjesto ove je godine odnio Luka Palestrina Mazic za svoj projekt Mali dom – mjesto privremenog bivanja u prirodi. „Kao studentu, ova nagrada će mi biti jako dobar poticaj. Prvenstveno bih se htio zahvaliti cijeloj organizaciji. Ja sam tu, osim svog rada, radio na izložbi Studija dizajna, tako da sam tjedan dana proveo ovdje i organizacija je stvarno junački odradila posao.“ izjavio je Luka po dobivanju nagrade. Druga nagrada pripala je Studiu Tumpić/Prenc suvlasnika Anselma Tumpića i Sare Prenc Opačić za njihov projekt Contrada – katalog kojim suvremenom svijetu predstavljaju tradicijske igre s ciljem njihova očuvanja. "Zadovoljni smo što je žiri prepoznao naš rad, tim više jer riječ je o katalogu koji vrednuje tradicijske dječje igre u Rovinju i okolici s ciljem njihovog očuvanja, a naručitelj mu je rovinjski Ekomuzej Batana koji je ušao u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. U skladu s ovogodišnjim sloganom Zagreb Design Weeka “Suvremeno/Svevremeno”, katalog na moderan način simbolički prikazuje stare igre uz integriranje kamena, koji je nekad, za razliku od današnjih visoko tehnoloških igara, bio glavni predmet igranja.", rekli su nam Sara i Anselmo.

Treću nagradu osvojio je studio Vau za kolekciju dizajnerskih proizvoda. Cijela kolekcija, tj. tri proizvoda čine Triangle, Organizator 12.3 i Circular. „Drago nam je vidjeti da je žiri prepoznao naš rad. Tema Suvremeno/Svevremeno poklapa se s našim pogledom na dizajn i proizvodnju. Vjerujemo u dugotrajne proizvode proizvedene od kvalitetnih materijala na održiv način.“, izjavila je Marija Ružić Vukmanović. Povodom dodjele nagrada član međunarodnog žirija, kreativni direktor Filburga Andrej Filetin izjavio je: ‘’Ovogodišnja tema po mom je mišljenju jako aktualna a privukla je radove raznovrsnih tipologija i pristupa. Teza kojom sam se vodio pri ocjenjivanju je da je svevremeno uvijek i suvremeno pa su se tako bolje vrednovali radovi koji ne pripadaju određenom trendu, bio on trenutan ili inspiriran prošlošću. Takav dizajn elegantnim odgovorima na temeljne ljudske situacije, male ili velike, postaje gotovo nevidljiv, dio našeg iskustva.“ ‘’Jako smo zadovoljni petim izdanjem festivala. Unjeli smo puno novina koje su posjetitelji odlično prihvatili. Prepoznali su važnost kvalitetnog dizajna i mislim da smo ove godine potakli sve na razmišljanje s temom Suvremeno / Svevremeno, koja je aktualnija nego ikada. U sve bržem svijetu nameće nam se pitanje možemo li usporiti dizajn ili ćemo nastaviti pratiti tempo koji nam se nameće. Zahvaljujem još jednom svim posjetiteljima, vidimo se dogodine još veći i još bolji’ rekli su Tina Marković i Daniel Tomičić, organizatori Zagreb Design Weeka po zatvaranju vrata za posljednjim posjetiteljima Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Zagreb Design Week
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije