Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na 3000 kvadrata 350 izlagača

Evo što nudi Zagreb Design Week

Zagreb Design Week
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
15.05.2018.
u 15:00

Mjesto radnje je Tehnički muzej Nikola Tesla, hala V,i to do nedjelje. Priređuju sei brojna popratna događanja, a čilati možete u parku

Mercedes W123, i to ružičaste boje, u leopard uzorku, prvo je što se uoči na ulazu u halu V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Ondje se ovih dana odvija Zagreb Design Week, najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu, a stari automobil, gastarbajterski simbol, samo je jedan od izložaka. I jedan od najfotografiranijih, kažu organizatori Daniel Tomičić i Tina Marković, a rad je osam studentica Tekstilno–tehnološkog fakulteta (TTF).

– Može se u Mercedes i sjesti, pa pruža priliku za različite kadrove. Jako je 'instagramobilan', kako bi rekli naši posjetitelji. Stvarno, na našoj stranici na Instagramu to je fotografija broj 1 – ističe Tomičić. Ironija je, dodaju organizatori, da je jedna od studentica tijekom izrade automobila koji su kupovali hrvatski iseljenici otišla živjeti u Njemačku.

Planinarska naljepnica

Studenti TTF-a predstavljaju se na tjednu dizajna i modnom revijom sutra u 19 sati. Osim toga, sve do 20. svibnja posjetitelji mogu svakodnevno obići 3000 kvadrata prostora na kojima se predstavlja 350 izlagača, pogledati razne projekcije, poslušati predavanja i prezentacije, sudjelovati u radionicama. Posljednja tri dana festivala proći će u znaku novog sajma umjetnosti, Art Zagreba, pokrenutog s ciljem jačanja tržišta umjetnina u Hrvatskoj. Uređen je i vanjski prostor, nazvan 'Dizajn park', kojemu su autori stručnjaci iz Clinica studija, a prostire se na tisuću kvadrata i u njemu se može sjesti i opustiti uz glazbu.

– Do lani je ovdje gdje je park bio divlji deponij. Počeli smo s čišćenjem još u siječnju, a odvezeno je 30 kamiona smeća. Prostor je bio neiskorišten posljednje tri ili četiri godine, pa smo mu odlučili dati svrhu. A kako svake godine bude sve više i više prijavljenih radova, morali smo tražiti i veći prostor, pa je preseljenje u Tehnički muzej 'upalo' taman za peti rođendan – kaže Daniel Tomičić.

Fotografiraju se posjetitelji često i u dvije sobe, u 'Planinarskoj naljepnici' obloženoj u 'zlatnu' foliju, koju su uredili članovi društva Izletnik, te u 'Short on time', prostoriji punoj borovih grana u čijoj sredini stoji sofa.

– Ideja je bila da stvorimo mjesto koje će zadovoljiti potrebu za bijegom u prirodu, tako da se ljudi ovdje mogu odmoriti. Sav materijal dobili smo od Zrinjevca, to su grane koje bi inače išle u reciklažu – kaže Maja Subotić Šušak, koja je zajedno sa Slavicom Farkaš autorica sobe.

Neki su za igru

Dizajnerski eksponati, od mode i nakita do namještaja i drugih uporabnih predmeta, izloženi su na dvije etaže. Među njima je i 'komodula' tvrtke Deez Product Design, komoda koja se može sastaviti i rastaviti po potrebi, a predstavljena je i modularna kuća studenta dizajna Luke Palestrine Mazića koja se, primjerice, u Dalmaciji može pretvoriti u viseću tendu, dok u Lici postaje bivak za sklonište... Njegov je rad u konkurenciji za nagradu za najbolji dizajn, jednako kao i 'Mireldy', serija plakata s ilustracijama spomenika revolucije.

Ondje je i majica-knjiga oglasnika Njuškalo, koju je potrebno skenirati kako biste pročitali kratku priču. Najmlađima su najzanimljiviji izlošci kojima se mogu igrati, kao što je 'Poly', koji djeci pokušava približiti pojam poluge. Slaganjem ponuđenih elemenata moraju pogoditi poligon kojim će kuglicu provesti kroz određenu putanju. Hit je i stolac u koji se djeca mogu doslovce umotati, a razvija senzornu inteligenciju. U 'moru' izlagača ima i satire, poput instalacije food dizajnerica naziva 'Banana Republic', koja na ironičan način 'komentira' aktualno stanje u državi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije