Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Zavirite i u mlinove stare stotine godina

14. travnja 2021. u 13:50 1033 prikaza
Zavirite i u mlinove
Foto: JOSIP ŠKOF/TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Pogledajte galeriju 1/2

Nekada ih je bilo gotovo 200, danas ih je svega desetak. No žumberački mlinovi dio su graditeljske baštine toga kraja, a samo u dolini Slapnice, na potezu od deset kilometara, mljela su tri vodeničara – Vučinićev mlin, Đurićev mlin i Draganov mlin. Od ta tri ovaj posljednji još je jedini u funkciji, a živi u njemu vremešna mlinarica Nada Mauzer, koja će za koju godinu napuniti cijelo stoljeće. Na kraju doline u blizini ušća potoka u Kupčinu nalazi se i Medvenov mlin. Milivoj Medven i njegov sin Hrvoje u potpunosti su ga obnovili prije dvadesetak godina.

ROBINZONSKI TURIZAM Odmor od gradske gužve u kući na osami bez buke

U blizini su i Čunkov mlin i pilana u Čunkovoj Dragi, star više od 300 godina. Mlin je imao tri para kamenova za razne vrste brašna. Danas postoji još samo jedan par, a zadnji put mljeo je prije desetak godina. Pilana više ne radi, a nalazi se na drugoj obali Kupčine i sagrađena je 1919. godine. U blizini jednog od izvora Kupčine, uzvodno od seoca Stupe, nalazi se i Filipovićev mlin koji je radio do prije dvadesetak godina. Kotač je s vremenom posve istrulio, no unutrašnjost mlina još je uvijek očuvana. Filipovićevi su u blizini Stupa nekoć imali tri mlina, no kako za njima više nije bilo potrebe, napušteni su.

Zavirite i u mlinove | Autor : JOSIP ŠKOF/TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Foto: JOSIP ŠKOF/TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Draganov mlin u dolini Slapnice još uvijek radi, a u njemu živi i vremešna mlinarica Nada, čiju ćemo priču detaljno ispričati na stranicama koje slijede

Jedan njihov manji mlin nalazio se u mjestu Kupčina, no u potpunosti je srušen i na tom je mjestu danas ribnjak. Na Žumberku su još i Štefičin mlin u Žamarijama, Berdikov i Bartakovićev mlin u Jurkovu selu, Ribićev u Kostanjevcu, Jadekov u Boićima... A pri samom izvoru Kupčine, oko tri kilometara sjeveroistočno od Sošica, na visokih 700 metara nadmorske visine, jedan, iako bez kotača, stoji pored čuvenog Sopotskog slapa. Povrh slapa prilično strma staza vodi prema planinarskom domu na Vodicama na 830 metara, a kako je bilo odrastati u staroj vodenici, otkrio je producent Noćne more Nedjeljko Badovinac Jumbo, čiju priču donosimo u nastavku.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti