Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći kolači

Zagrepčani ovih dana luduju za salenjacima Petre Jelenić. Isprobali smo recept iz Petrine emisije 'Slatka kuharica'

Sandra Šimunović/Pixsell
20.01.2023.
u 08:30

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza, pravi su spektakl. Najbolji su budrovački salenjaci, pripremljeni po receptu gospođe Ružice Šivak koju je i naša poznata slastičarka svojedobno posjetila ne bi li naučila sve tajne pripreme ove omiljene slastice.

Trik je, naravno, u salu!  Na njemu ne treba štedjeti – koliko se može stisnuti u tijesto, toliko ga stavite. Najbolji su u vrijeme svinjokolje, kad na raspolaganju imamo fino, domaće salo. Slavonske domaćice unaprijed pripreme salo za ovu tradicionalnu poslasticu koja se jede tijekom cijele zime.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Salenjaci

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna, plus dodatno po potrebi
  • 1 svježi kvasac 
  • 700 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 2 dl ulja
  • 400 g samljevenog sala

Za nadjev:

  • 3,5 dl domaćeg pekmeza (gospođa Šivak kuhala je od marelica, jabuka i dunja, mi smo koristili od šljiva)
  • orasi

Za posip:

  • šećer u prahu

Priprema:

Zagrijte mlijeko za kvasac (pazite da ne bude vruće), odvojite manju količinu pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Izmiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte 2 žlice brašna pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da miruje prekriveno krpom dok se kvasac ne aktivira i naraste, oko desetak minuta. Sad zamijesite tijesto. U većoj posudi sjedinite brašno, sol i ulje pa dodajte smjesu s kvascem i jaja. Umijesite tijesto polako dodajući ostatak mlijeka.

Tijesto mijesite oko 5 minuta u zdjeli, zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i još malo mijesite  – morate dobiti podatno, mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Po potrebi dodajte još brašna. Od gotovog tijesta formirajte kuglu i premjestite ga u zdjelu. Sve prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da naraste. Dok čekate da se tijesto digne pripremite salo – sastružite ga i očistite od svih žilica i opni i ako je potrebno nasjeckajte na kockice.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Tijesto koje se lijepo diglo premjestite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Premažite ga salom, zatim preklopite tri puta pa malo valjkom 'lupkajte' po površini da se salo lijepo sjedini s tijestom. Preklopite još dvaput, još malo utisnite valjkom i ostavite da odmara pola sata prekriveno krpom. Tako preklopljeno tijesto ponovo razvaljajte, utisnite salo i ponavljajte isti postupak još dva puta (kao kad pravite lisnato tijesto). Na kraju ćete dobiti deblji komad tijesta  – prekrijte ga krpom i pustite još pola sata da naraste. Kad je tijesto naraslo, opet ga prebacite na pobrašnjenbu površinu i razvaljajte na 1 cm debljine. Kad ste ga razvaljali, narežite ga na kvadratiće veličine 6 x 6 cm. U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu pekmeza. Sada napravite salenjake tako da uzmete dva nasuprotna ruba i preklopite ih da se dodiruju na sredini. Premjestite ih na lim za pečenje koji ste obložili paprom za pečenje, preklopite krpom i pustite da se odmaraju još pola sata. Za to vrijeme uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Kad salenjaci još malo narastu ubacite ih u pećnicu i pecite 20 minuta. Gotove salenjake pustite da se malo prohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pogledajte kako se u Budrovcu rade salenjaci:

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije